Pazartesi, Kasım 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuzMimar Kimyon, Arsuz'daki Cami İmarını Yargıya Taşıdı

Mimar Kimyon, Arsuz’daki Cami İmarını Yargıya Taşıdı

İskenderunlu mimar Ercüment Kimyon, Arsuz belediye meclisinin onayladığı Hatay‘ın Arsuz ilçesi Kabev mıntıkasında yer alan 961 numaralı parseldeki kullanımı yeniden düzenlenmesine ait imar planının değişikliğinin iptali hakkında bir açıklama yaptı. Kimyon, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“KONU : Arsuz Belediye Meclisinin 20.10.2021 tarih ve 57 sayılı kararıyla
onaylanan Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961
numaralı parseldeki kullanımı yeniden düzenlenmesine ait 1/1.000 Ölçekli
Uygulama İmar Plan değişikliğinin İPTALİ hakkında.

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.02.2021 tarih ve 47 sayılı kararıyla onaylanan Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961 numaralı parseldeki “Yeşil Alan ” kullanımlarının “İbadet Alanı” olarak yeniden düzenlenmesine yönelik 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğine dayanarak; Arsuz Belediye Meclisinin 20.10.2021 tarih ve 57 sayılı kararıyla Mülga Arsuz Belediye Meclisince onaylanan halen yürürlükte olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik yapılarak Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961 numaralı parselin “Yeşil Alan” kullanımının yeniden düzenlenmesi ile “İbadet Alanına” dönüştüren 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği onaylanmıştır. İş bu Kararlar 14.12.2021 tarihinde Arsuz Belediyesinin web sayfasında duyurular kısmında İlan edilmiştir.

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.02.2021 tarih ve 47 sayılı kararıyla onaylanan Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961 numaralı parseldeki “Yeşil Alan ” kullanımlarının “İbadet Alanı” olarak yeniden düzenlenmesine yönelik 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğine dayanarak; Arsuz Belediye Meclisinin 20.10.2021 tarih ve 57 sayılı kararıyla Mülga Arsuz Belediye Meclisince onaylanan halen yürürlükte olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik yapılarak Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961 numaralı parselin “Yeşil Alan” kullanımının yeniden düzenlenmesi ile “İbadet Alanına” dönüştüren 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği;
onayına ait Kararın İptaline karar verilmesi için 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesi (b) fıkrası gereğince itiraz etmekteyim.

GEREKÇELER : Arsuz İlçesi tarihsel Rosus Antik kentinin yakınlarında gelişme gösteren konumu ile günümüze gelen bir Turizm ilçesidir. Özellikle Plan değişikliği yapılan bölge Arsuz İlçesinin mevcut ve doğal Kent merkezidir. Arsuz’daki Yaşam Arsuz Çayı ve yakın çevresi bu Kent merkezinde şekillenerek bugüne gelmiştir. Bu gelişme kapsamında plansız kent gelişmesinin getirdiği bir aşırı yoğunlukta bu kent merkezinde yaşanmaktadır. Aslında bu nedenle Kent Merkezini rehabilite edecek bir planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle özellikle bölgedeki mevcut Kamu mülkiyetlerinin kentin bu merkezinin planlama ilkeleri çerçevesinde iyileştirilmesinde kullanılmasında yarar vardır.

Çağdaş Kent Merkezleri Parkları ile Meydanları ile anılırken önemli bir Kamu arazisin bu bölgede bu tür amaçlarla kullanılması beklenmektedir. Kabev Mahallesi 961 numaralı parselin çevresindeki yapılaşmalar ve Ulaşım bağlantısı olan yollar ile Arsuz İlçesinin adeta Ticaret Merkezi konumundaki bölgesindeki Araç ve insan yoğunluğu ile öne çıkan bir merkezdeki Yeşil alan konumundaki 961nolu parselin mevcut konumu ile bölgede insanların nefes alacağı, yürüyeceği, yayalaşma olanağı sağlayacak şekilde bir alan bir meydan şeklinde kullanılması düşünülen vazgeçilmez önemli ve değerli bir ihtiyaç olarak görülmektedir.

Bilindiği gibi Rosus antik kenti, Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge kurulun 20.11.2009 tarih ve 5553 sayılı kararı ile 1. ve 3. derece Arkeolojik sit alanı olarak tescillidir. Bu nedenle de Nazım ve Uygulama İmar Planlarında değişiklik yapılan parsel 1.ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanına çok yakın konumdadır. Bu nedenle Bölgede yeterli Teknik ve Sosyal Donatı Alanları bulunmamaktadır.
Özellikle Turizm mevsimi döneminde Kent Nüfusunun ve Araç yoğunluğunun artması ile Arsuz Çayı üzerindeki köprü bağlantısı nedeniyle Yaya ve Araç Ulaşımı adeta kilitlenmektedir. Nazım ve Uygulama İmar Plan değişiklikleri ile yaşanacak aşırı Ulaşım yoğunluğu karşısında bölgedeki zaten yetersiz olan Otopark gibi sosyal ve teknik altyapı alanları tamamen yetersiz kalacaktır.
Bu nedenle de Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961 numaralı parselin “Yeşil Alan” olarak kullanılmasında, korunmasında Üstün Kamu Yararı mevcuttur.

Yapılan İmar Plan değişikliği ile Kent Merkezindeki Kamu mülkiyetinde bulunan mevcut olan Yeşil Alan Kullanımı olan bir parselin kullanımının değiştirilmesi İmar Mevzuatına ve Şehircilik ve Planlama İlkelerine aykırıdır.

Şöyleki;
Mekânsal planların yapımına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları çerçevesinde sosyal ve teknik altyapı ihtiyacının karşılanması gerekirken; yapılan plan değişikliği ile yoğunluk daha da artırılmaktadır. İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz. Plan değişikliği ile yeşil alandan ibadet alanına dönüştürülen alanın yakınında, etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içerisinde yaya erişim mesafelerinin dikkate alındığı, yüzölçümü ve konum özelliklerinin korunduğu eşdeğer alanlar olduğu halde, ibadet alanı olarak araç trafiği ve yaya yoğunluğunu rahatlatması gereken planlama yapılması gerekirken bunun tam aksine yoğunluğun arttırılması planlama anlayışıyla çelişmektedir. Değişiklik yapılan alana yürüme mesafesinde ibadet alanı olarak kullanılabilecek başkaca alanlar mevcut olup, artan ihtiyacı karşılayabilecek İbadet Alanı olarak planlamaya uygun başka alanlar bulunduğu halde, yeşil alan olarak kalması gereken bir alanı imara açmak hukuka uygun değildir.”

Deniz turizmi açısından önemli bir merkez olan Arsuz İlçesinin yaz döneminde ve hafta sonları nüfusunun 400.000 kişiye ulaştığı bilinen bir gerçektir. Bu nüfusun yarattığı çok yoğun araç trafiği ve yaya yoğunluğu mevcuttur.

3194 Sayılı İmar Kanununa dayanarak hazırlanan ve yürürlükte olan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği´nin 26. maddesine göre; İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır. İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır.

Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz.

İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz.

Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için; İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı Bakanlık veya kuruluşların görüşü alınır. İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir.”

“Planlama, günlük ihtiyaca göre değil, mevzuata, planlama ilkelerine ve nazım imar planı açıklama raporunda yer alan esaslara bakılarak yapılır.

Planların yapımına dair usul ve esasları belirleyen Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine göre imar planı değişikliği, plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır. İmar planında yer alan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir.

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği; hizmet etki alanını 12. maddede ´Yürüme Mesafeleri´ bölümünde tanımlamış ve ´İmar planlarında; çocuk bahçesi, oyun alanı, açık semt spor alanı, aile sağlık merkezi, kreş, anaokulu ve ilkokul fonksiyonları takriben 500 metre´ olarak belirlemiş ve bu mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında planlama yapılabileceğini düzenlemiştir.

Plan değişikliği yapılan Kabev Mahallesi 961 numaralı parsel ile Alakop Mahallesi 90 Ada 1 numaralı parsel birbirinin etki alanında olmayıp, kuş uçuşu 1.200 metre, yaya ulaşımı da 1.600 metre mesafededir.

Dolayısıyla söz konusu plan değişikliği, imar planı değişikliği yapılabilme koşullarını belirleyen Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine de açıkça aykırıdır. Nazım imar planında yapılan değişiklikle caminin kapsaması ve kullanması gereken alan itibariyle, değiştirilen park alanı yerine getirilen cami alanının park alanına nazaran yoğunluk ve yapılaşma getireceği, değişiklik yapılan park alanında caminin kapsadığı alan dışındaki kalan alanın da, mevzuatta öngörüldüğü şekilde dinî tesis ve külliyesinin, dinî tesisin mimarisi ile uyumlu olmak koşuluyla dinî tesise ait; lojman, kütüphane, aşevi, dinlenme salonu, yurt ve kurs yapısı ile gasilhane, şadırvan ve hela gibi müştemilatların, açık veya zemin altında kapalı otoparkın da yapılabildiği alan olarak planlanması gerektiği ve bu alanların park alanı yerine yapılaşma için kullanılacağı, böyle bir değişikliğin de bölgede ve değişiklik yapılan alanda zaten var olan yapılaşma yoğunluğunu daha da arttıracağı açıktır.

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği´nin değiştirilen sosyal ve teknik altyapı alanı olan ‘Park Alanının´ hitap ettiği hizmet etki alanı içinde yerine eş değer büyüklükte bir alan ayrılmadığı, hizmet etki alanı mesafesine uyulmadığından, değişiklik ile sağlandığı belirtilen alanın hizmet etki alanında olmaması sebebiyle, hizmet etki alanı içinde eşdeğer büyüklükte bir alan ayrılması şartının sağlanamamış olduğu, bu haliyle hizmet etki alanı içinde eş değer alan ayrılmadığı eş değer alan ayrılma koşulunun yerine getirilmemesi sebebiyle yapılan değişikliğin imar mevzuatına aykırı olduğu açıkça görülmektedir.

Mevcut Yürürlükte bulunan Mülga Arsuz Belde Belediye Meclisi tarafından onaylı bulunan Uygulama İmar Planındaki Kabev 961 nolu Parselde görülen Yeşil alana karşın değişiklik yapılan alana eşdeğer başka bir yeşil alan ayrılmadığı gibi Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği´nin 26. maddesine de aykırı davranılmıştır.

Meclis kararına esas olan plan değişikliği işlemi kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine açıkça aykırıdır. Bu tür uygulamalar ile Arsuz kentinin tarihsel Turizm İlçesi olmasına imkan sağlamaktan uzak olup, İlçenin Merkezindeki Sosyal donatı Alanı niteliğindeki Yeşil alanın yok edilmesi ile önemli bir Kent meydanı yapımı engellenmektedir. Nazım ve Uygulama imar Plan tadilatları şehircilik ve planlama ilkeleri ve plan bütünlüğüne, imar kanunu ve imar mevzuatına aykırıdır

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ve İmar Mevzuatına uygun olarak onaylanmayan İmar Planına ait Kararın İptal edilmesinde Kamu Yararı mevcuttur.

Arsuz İlçesi Kabev 961 Nolu Parsel İmar Planındaki Konumu itibari ile Kent Meydanının bir parçası şeklinde olup 961 Nolu parselin Yeşil Alan şeklinde kullanılmasında Kamu yararı mevcuttur.

Yukarda izah ettiği nedenlerle Arsuz Belediye Meclisinin 20.10.2021 tarih ve 57 sayılı kararın iptal edilmesini talep ediyorum.

İSTEM VE SONUÇ :
Yukarda izah ettiğim tüm nedenlerle;
Arsuz Belediye Meclisinin 20.10.2021 tarih ve 57 sayılı kararıyla Mülga Arsuz Belediye Meclisince onaylanan halen yürürlükte olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik yapılarak Hatay ili Arsuz İlçesi Kabev Mıntıkasında yer alan 961 numaralı parselin “Yeşil Alan” kullanımının yeniden düzenlenmesi ile “İbadet Alanına” dönüştüren 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği, İmar Planı bütünlüğüne, İmar Mevzuatı, Şehircilik İlkeleri, Plan Kararlarına ve Hukuka açıkça aykırı bulunduğundan ayrıca Karar da Üstün Kamu Yararı gözetilmediğinden; Bu Meclis Kararının Yukarıda itiraz ettiğim nedenlerle Arsuz Belediye Meclisinde yeniden görüşülerek, alınmış kararın İptal edilmesine karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla. 11 / 01 / 2022

Ercüment KİMYON
Mimar” ifadeleri kullanıldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER