Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelMimarlık Fakültesi Öğrencilerini Bekliyor

Mimarlık Fakültesi Öğrencilerini Bekliyor

Hatay’ın Sahip Olduğu Tarihi Mekânlar Mimarlık Eğitiminin Ufkunu Açıyor
Yaklaşan tercihler öncesi MKÜ basın bürosu olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni mercek altına aldık. Bu kapsamda Fakülte Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler ile yapmış olduğumuz söyleşide mimarlık mesleğine ilgi duyan fakat nereyi tercih edecekleri konusunda net bir tercih belirlemeyen öğrencilere yol göstereceğini düşündüğümüz röportajda merak edilen birçok konuya açıklık getirmeye çalıştık.

Özellikle yükseköğretim sınavlarında Türkiye’deki Mimarlık Fakülteleri arasında yüksek puanla öğrenci alan MKÜ Mimarlık Fakültesi’nin Üniversite içerisinde de ön planda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Necmi İşler, Hatay’ın mimarlık mesleği için başlı başına büyük fırsatlar barındırdığını belirtiyor.
Mimarlık Fakültesi’nin 2008 yılında Üniversite bünyesinde kurulduğunu ve ilk olarak mimarlık bölümü olarak 2010 yılında 45 öğrenciyle eğitim öğretime başladığını aktaran Prof. Dr. Necmi İşler; bölümde bina bilgisi, mimari restorasyon, mimarlık tarihi ve yapı bilgisi olmak üzere toplam dört anabilim dalı bulunduğunu söylüyor.
Fakülteleri hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Necmi İşler, “Bölümümüz öğrenci merkezli eğitim felsefesini esas almakta ve eğitim planlarını bu yaklaşımla şekillendirmekte ve geliştirmektedir.” diye belirtiyor. Bölümün ders programında belirtildiği üzere her dönem bir tasarım projesi stüdyosu ile teorik ve uygulamalı diğer destek derslerinden oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. İşler, destek derslerinin ise; mimarlık tarihi ve felsefesi, statik, yapı, rölöverestorasyon, bilgisayar destekli tasarım gibi temel derslerin yanında 4. dönemden sonra öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik çeşitli seçmeli dersleri içerdiğini aktarıyor. Bunun yanı sıra bölümün eğitim planının aynı zamanda öğrencileri mesleki yaşamlarına hazırlamak için ek olanaklar içerdiğini de ifade ediyor. Öğrencilerin, ikinci ve üçüncü yıl sonunda 40 işgünü büro ve 40 işgünü şantiye stajı yapmak zorunda olduklarını aktaran İşler, şöyle devam ediyor: “Bunların yanında mimarlık öğrencileri arasında deneyim ve bilgi paylaşımı sağlamayı amaçlıyoruz. Çok kültürlü takım çalışması yoluyla sosyal ve teknik becerileri geliştirmek amacıyla diğer mimarlık bölümleri ile ortak ulusal ve uluslararası katılımlı atölye çalışmaları düzenliyoruz. Toplamda 166 yerel kredi veya 240 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.25 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, toplam 80 işgünü stajı (40 işgünü büro-40 işgünü şantiye) başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanıyorlar.”
Öğrencilerin Erasmus programı çerçevesinde yurt dışına gitme olanaklarının bulunduğunu, dünyada mimarlık mesleğinin ön planda tutulduğunu ve iş imkânının çok geniş bir meslek olduğunu belirten Prof. Dr. Necmi İşler, “Dolayısıyla öğrenciler tarafından fazlaca tercih ediliyor. Zaten Mustafa Kemal Üniversitesi içerisinde MF-4 olarak en yüksek puanla öğrenci alan bir fakülteyiz. Bu da Mimarlık Fakültesi’nin ön plana çıkmasını sağlıyor.” diye ekliyor.
Öğrenciler, “Neden fakültenizi tercih etmelidir?” şeklinde soru yönelttiğimiz Prof. Dr. Necmi İşler şunları söylüyor: “Çünkü Antakya’nın tarihine baktığımız zaman farklı katmanlardan oluşmakta ve bu katmanlar içerisinde de farklı medeniyetler yaşamış. Hatay, biyolojik çeşitlilik yönünden büyük bir zenginliğe sahip. İklimi müsait. Çok farklı bitki türlerine sahip. Ayrıca kültürel ve sosyal zenginlikleri var. Bu büyük bir avantaj. Hatay’da ilginç yapılar var. Binaların tarihi özellikleri, konumları ve dizaynları gelen konukların hayranlığını cezp ediyor. Doğayla uyum sağlayan yapılar olması nedeniyle de ayrı bir güzellik sağlıyor. Tabi bu öğrencilerimiz için büyük bir fırsat. Bu anlamda da fakültemizin büyük bir avantajı olduğunu düşünüyorum. Artı bizim derslerimizi sadece fakültemizdeki hocalarımız vermiyor. Alanında uzman, yıllarını mimarlık mesleğinde geçirmiş 25-30 yıllık mimarlar dışardan bizlere destek veriyorlar. Öğrencilerimizin ufku açılıyor. Bu da bizlere ayrı bir keyif veriyor. Zaten mimarlık piyasayla ilişkili bir meslek. Bu anlamda öğrencilerimiz piyasanın şartlarını da öğreniyorlar.”
Mimarlık Fakültesi olarak öğrencileri açısından çok verimli geçen çeşitli etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Prof. Dr. Necmi İşler, “Yıldız Teknik Üniversitesi ile Workshop etkinliği yaptık geçtiğimiz günlerde. Ve bu programın devamını İstanbul’da gerçekleştireceğiz. 5 farklı üniversiteden hocalar ve öğrenciler katılacaklar ve bilgi ve görgülerini artıracaklar, yeni projeler geliştirecekler. Mesleğini en iyi şekilde öğrenme fırsatı yakalayacaklar.” diye belirtiyor.
Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler konuşmasına şöyle devam ediyor: “Sonuçta mimarlık insan odaklı bir meslek. İnsanların yaşaması ve barınması için gerekli olan bir meslek. İnsanoğlunun varlığı ile mimarlık başlamış ve günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte mimarlık eğitimi en son noktaya kadar ulaştı. Ve geleceğin mesleği olarak görülüyor. Zira insanın arzuları ve istekleri sınırsız. Talepler sınırsız. Mimarlar insanların bu taleplerini karşılamak için yeni fikirler, yeni yöntemler, yeni alanlar oluşturuyor. Bu gibi faktörler mimarlığın ön plana çıkmasını sağlıyor. Bizler Mimarlık Fakültesi’ni en iyi konuma getirebilmek için yoğun çaba harcamaktayız ve Rektörlüğümüz de bize bu konuda büyük destek vermektedir.”
PEYZAJ MİMARLIĞI
Peyzaj Mimarlığının ise 1993 yılından bu yana MKÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde eğitim verdiğini söyleyen İşler, bölümün Mimarlık Fakültesinin Kuruluşunda aktif olarak görev aldığını ve fakültenin öğrenci kabul eden ilk bölümü olarak 2003 yılından bu yana eğitim öğretim programına devam ettiğini dile getiriyor.
Temel olarak Peyzaj Mimarlığı’nın; Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Endüstriyel Tasarım Bölümlerinden oluştuğunu fakat fakültede şimdilik sadece Peyzaj Mimarlığı ve Mimarlık Programlarının açık olduğunu söylüyor.
12 yıllık bilim, eğitim ve uygulama tecrübesine sahip fakültelerinin, bu güne kadar gerek peyzaj mimarlığı ve gerekse mimarlık alanında çok sayıda mezun vermiş ve vermeye devam ettiğini ifade eden İşler, “Yaşadığımız kentsel mekanların yanında kırsal ve bozulmuş alanların çevresel problemlerinin çözümünde ve daha yaşanabilir dış ve iç mekan oluşturmada önemli rol oynayan peyzaj mimarlığı bölümü deneyimli öğretim üyesi kadrosu ile bu yılda yeni öğrencilerini beklemektedir.” diye kaydediyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER