‘4 Şehir 4 Mekan 4 Akif’ Sempozyum serisinin Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki ikinci oturumu ‘Mehmet Akif’in Feraseti ve Hatay Meselesinin Manevi Cephesi’ başlığıyla gerçekleşti.

Atatürk Konferans Salonundaki oturum öncesi yapılan açılış konuşmalarında Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Mehmet Akif Ersoy’un vatan sevgisini yalnızca sözlerinde değil, hayatının her alanında yaşamış büyük bir mütefekkir ve dava adamı olduğunu vurguladı. Ersoy’un şiirlerinin milletin bağımsızlık mücadelesini, fedakarlığını ve imanını en güçlü şekilde yansıttığını, İstiklal Marşı’nın ise bu sevginin en büyük nişanesi olduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy’un mücadele ruhu ve vatan sevgisinin Hatay’ın her yanına ve insanına da sirayet ettiğini ifade eden Vali Masatlı, Akif’in İstiklal Marşı’nda milletin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini destanlaştırdığını, Hatay’ın da yıllar sonra aynı ruhla anavatana katıldığını hatırlattı. Vali Masatlı Akif’in savunduğu milli birlik ve beraberlik anlayışının ilelebet yaşayacağını ve gönüllerdeki mümtaz yerini her zaman muhafaza edeceğini sözlerine ekledi.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren konuşmasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sempozyumun hayata geçirilmesinde vermiş olduğu destek ve 12 Mart tarihinde I. TBMM Binasındaki açılış konuşması için teşekkür etti. Açılış konuşmaları sonrası MKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Topkaya’nın moderatörlüğünde ‘Mehmet Akif’in Feraseti ve Hatay Meselesinin Manevi Cephesi’ başlıklı panele geçildi. Panelde Prof. Dr. Orhan Oğuz, ‘İstiklal Şairi Mehmet Akif Antakya’da’ konusunu ele alırken, Doç. Dr. Hasan Kaplan, ‘Dili Yok Kalbimin Ondan Ne kadar Bizarım: Milletin Derdiyle Dertlenen Bir Şair Mehmet Akif’ konusuna değindi. Doç. Dr. Mikail Kolutek ise ‘Mehmet Akif Ersoy’un Antakya Seyahati’ni değerlendirirken, Dr. Mehmet Sılay ise ‘Akif’in Antakya Seyahati, İntibaları ve Son Şiiri’ni işledi.
Program sonrası panelistlere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi ve program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi