Pazartesi, Ocak 27, 2025
No menu items!
Ana SayfaHatayMücbir sebep uygulaması ayrımsız olsun

Mücbir sebep uygulaması ayrımsız olsun

 

 

Hatay’daki Mucbir Sebep uygulamasıyla ilgili olarak Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Kadın Girişimciler Derneği, Hatay Genç İş İnsanları Derneği ile Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği, ortak bir açıklama yaparak atay’daki Mucbir Sebep uygulamasıyla ilgili olarak Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Kadın Girişimciler Derneği, Hatay Genç İş İnsanları Derneği ile Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği, ortak bir açıklama yaparak “Mücbir sebep tüm mükellefler için uzatılsın”dediler

ATSO, KAGİD, HADİGAD İLE HASİAD Ortak açıklamalarında, Hatay’ın halen derin yaralarını sarmaya çalıştığına dikkat çekerek yetkililere şöyle seslendiler:

 

“6 Şubat depremleriyle büyük yıkım yaşayan Hatay’ımız, halen derin yaralarını sarmaya  çalışmaktadır. Bölgemizin ekonomik canlanması için atılacak her adım, aynı zamanda sosyal ve psikolojik iyileşmeye de katkı sağlayacaktır.

 

Bu bağlamda, Hazine ve  Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep uygulaması önemli bir adım olsa da bölgemizin  yaşadığı yıkımın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda bu uygulamanın daha da genişletilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılı cirosu 2.500.000 TL’nin altında kalan  mükellefleri 6 aylık süre ile mücbir sebep kapsamına almıştır. Bu karar, küçük ve orta  ölçekli işletmelerimiz için önemli bir destek olmuştur. Ancak, bölgemizin tamamı büyük  bir yıkım yaşamış ve tüm sektörler olumsuz etkilenmiştir. Diğer tüm mükelleflerden  geçmiş dönem borçlarının 24 ay taksitlendirilmesinde dahi rasyo-likidite oranı ve  teminat talep edilmesi, tecil taleplerinin şarta bağlanması, bölgemizdeki ticari ve  ekonomik faaliyetlerin toparlanmasını ciddi şekilde zorlaştırmaktadır.

Van Depremine benzer yaklaşım gerekli

Van Depremi ile Kıyaslandığında Hatay’ın Yalnızlığı  Bilindiği gibi, Van depremi sonrası mücbir sebep süresi “5 Yıl 7 Ay” olarak belirlenmiş  ve borçların yapılandırılmasında önemli kolaylıklar sağlanmıştı. Hatay’da yaşanan  yıkımın büyüklüğü ve etkileri düşünüldüğünde, benzer bir yaklaşımın benimsenmesi  hem adil hem de gereklidir. “Depremzedeler arasında ayrım yapılmamalı. Van depremindeki şartlar “Asrın Felaketi” olarak adlandırılan bu deprem için de  uygulanmalıdır. Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için adaletli bir düzenleme  yapılmalıdır.

 

2021 yılı vergi sıralamasında Türkiye genelinde 7. sırada yer alan Hatay, bugüne kadar  ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır. Yaşanan deprem felaketiyle birlikte, tüm  sektörler olumsuz etkilenmiş ve işletmeler büyük zorluklarla karşı karşıya kalmıştır.

 

Bu  kapsamda, bölgemizdeki tüm mükellefler için mücbir sebep süresinin uzatılması,   geçmiş dönem borçlarının yeniden yapılandırılmasında esneklik sağlanması ve rasyo likidite oranı gibi kısıtlamaların kaldırılması gerekmektedir.

Antakya,  Defne, Hassa, Samandağ ve Kırıkhan ilçelerimiz için “özel bir destek paketi

Bu bildiriyle, Hatay’daki tüm sivil toplum kuruluşları, iş insanları ve vatandaşlar olarak  ortak bir ses çıkarıyoruz. Bölgemizin yaşadığı acıyı ve ekonomik zorlukları görmezden  gelemeyiz.

Hatay’ın yaralarını sarmak ve ekonomik canlanmasını sağlamak için atılacak her adım,  aynı zamanda ülkemizin geleceği için de önemli bir yatırımdır. Bu nedenle, Hazine  ve Maliye Bakanımızdan, 6 Şubat depremlerinden en fazla zarar gören Antakya,  Defne, Hassa, Samandağ ve Kırıkhan ilçelerimiz için “özel bir destek paketi  oluşturmasını ve mücbir sebep uygulamasını genişleterek bölgemizin yeniden ayağa kalkmasına katkı sunmasını” talep ediyoruz.”

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER