Türkiye Köy Mahalle Muhtarlar Sendikası (Muhtar-Sen) Kurucu Genel Başkanı Mustafa Altay, taleplerini sıraladı, muhtarların özlük haklarındaki çarpıklığın mutlaka giderilmesinin önemine vurgu yaptı.
Muhtarlara bütçe oluşturulmalı …
Türk idare sisteminde her zaman önemli bir yeri olan muhtarlık kurumunun, kırsalda ve kentlerde sorunların belirlenmesinde ve çözümünde en duyarlı birim olduğunu belirten Altay, açıklamasında şunlara yer verdi: “Muhtarlarımız merkezi idarenin ve belediye kurumlarının işlerini çok hafifletmektedir. Muhtarlarımız yönetimsel işlerden görevleri dışında vatandaşlarla olan ilişkisi sosyolojik psikolojik yönetsel ve siyasal anlamda da önem taşımaktadır. Muhtarlıklara bütçe oluşturulmasının gerekliliği kaçınılmaz zira muhtarlarımız köylerinde, mahallelerinde sosyal kültürel eğitimsel faaliyetlerde bulunabilirler. Evrenselleşen çağda muhtarlık sisteminin bir çok değişime uğraması gerekmektedir.”
Muhtarlar da belediye meclislerin de görev almalı …
Altay, Muhtarlar Sendikası olarak destekleyecekleri düzenlemeleri de şöyle sıraladı: “Muhtarlarımızın özlük haklarında olan çarpıklığın giderilmesi. Muhtarların fiziki yerlerinin yapılması ve modern bir şekilde donatılması. Muhtarlarımız devlet kurumlarından hizmet talebinde bulunurken muhtarlıkların kapalı olmaması yönünde sekreterya verilmesi. Mahalle muhtarlıklarına Tüzel kişiliğin kazandırılması. Köy muhtarlarımız Köylere Hızmet Götürme birliği meclislerinde görev aldıkları gibi mahalle muhtarlarımızın da belediye meclislerinde en az 2 en çok 4 muhtarımız görev alarak ve oy hakkı kullanması yönünde bir an önce düzenleme yapılması gerekmektedir.”