Defne ilçesine bağlı Turunçlu Mahallesi sakinleri, 26 ayı aşkın süredir çözüme kavuşamayan barınma sorunlarına karşı bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Mahalleli, rezerv alan dışında bırakılmalarına tepki göstererek, “Mülksüzleşmek istemiyoruz, çözüm istiyoruz” çağrısında bulundu.
“Evlerimiz yok, ne zaman yapılacağı belirsiz”
Kahramanmaraş merkezli depremlerde en ağır yıkımın yaşandığı yerlerden biri olan Hatay’da, Armutlu ile Elektrik ve Gazi mahallelerinden sonra en fazla yıkım Turunçlu Mahallesi’nde yaşanmıştı. Mahallede barınacak yerleri olmayan yurttaşlar, aylarca konteynerlerde yaşamak zorunda kaldı. Birçok kişi memleketten ayrılmak zorunda kalırken, geri dönenlerin çoğu halen kendi evlerine kavuşamamanın sıkıntısını yaşıyor.
Basın açıklamasında konuşan mahalle sakinleri, yaşadıkları süreci şöyle özetledi:
“Depremin ardından 26 ayı aşkın süre geçmesine rağmen evlerimiz yapılmadı, ne zaman yapılacağı da belli değil. TOKİ ile nasıl bir süreç işleyeceğimiz net değil. Mülksüzleşme korkusuyla kendi imkanlarıyla dönüş yapmaya çalışanlar var ama maliyetler çok yüksek. 100 metrekarelik bir evin maliyeti yaklaşık 3 milyon TL’yi buluyor.”
“Rezerv uygulaması dışında bırakılmak barınma hakkımızın gaspı”
Yüksek maliyetlerin altından kalkamayacaklarını belirten mahalleli, devlet eliyle yapılacak güvenli konutları talep ettiklerini dile getirdi. Ancak mahallenin rezerv alan uygulamasının dışında bırakılması, çözüm bekleyen halkı hayal kırıklığına uğrattı.
“Yerinde dönüşüm mümkün değil. Müteahhitlerle anlaşmak fahiş fiyatlar nedeniyle mümkün değil. Bu nedenle rezerv uygulaması tek mantıklı çözüm. Ancak bazı çevreler bu talebimize karşı çıkarak mahallemizde yanlış algı yaratmaya çalışıyor,” denildi.
Mahallede rezerv uygulamasını destekleyen yurttaşlar, karşı çıkan kesimin baskıcı ve saldırgan tutumları nedeniyle seslerini yeterince duyuramadıklarını ifade etti. Bu süreçte çeşitli mecralarda linç kampanyalarına maruz kaldıklarını da aktardılar.
“Devlete güveniyoruz, rezerv istiyoruz”
Mahalle halkı, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne taleplerini ilettiklerini ve güncel haritada rezerv uygulaması içinde yer almayan alanların tekrar dahil edilmesini talep ettiklerini vurguladı.
“Devletimize güveniyoruz. Rezerv alan uygulamasıyla, barınma ihtiyacımızın karşılanmasını, müteahhitlerin insafına bırakılmamayı istiyoruz. Psikolojik ve ekonomik olarak yıprandık. En kısa sürede konutlarımızın inşasına başlanmasını bekliyoruz,” denildi.
Basın açıklamasının sonunda, 15 Nisan 2025 tarihli taleplerini içeren dilekçeyi kamuoyuyla paylaşan mahalleli, seslerinin duyulmasını ve çözüm üretilmesini istedi.