Hatay diş hekimleri odası yönetim kurulu, 22 Kasım Diş Hekimliği gününde yaptığı açıklamada, “Bilimsel Dişhekimliği’nin 116. Yılındayız. Acımız büyük, mutsuz, üzgünüz ve endişeliyiz” vurgusu yapıldı.
Diş Hekimleri Haftası başlangıcında, Ağız ve Diş Sağlığı haftası Depremin izi ve gölgesinde buruk olarak kutladıklarında dikkat çeken Hatay Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“22 Kasım Dişhekimliği Günümüzü ve Ağız Diş Sağlığı Haftamızı, Depremin izi ve gölgesi altında buruk kutluyoruz. Acılarımız ve sorunlarımız bitmediği gibi ilk günkü kadar sıcaklığını koruyor.
Bizler sözlerimize Öncelikle yaşadığımız bu bin yılın felaketinde yitirdiğimiz Meslektaşlarımızı ve canlarımızı saygı, sevgi ve rahmetle anarak başlıyoruz.
Ülkemizde 22 Kasım 1908’de İstanbul Çapa’da Dişçi Mektebi’nin kurulmasıyla başlayan bilimsel diş hekimliği yolculuğu 116 yaşında.
Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı vermek, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Amacımıza ulaşabilmek adına, hafta boyunca tüm Odalarımızla birlikte, kamuoyu oluşturmak ve sesimizi yetkililere ulaştırabilmek için değişik etkinlikler düzenlemekteyiz.
Bu coğrafyanın acıya ve yıkıma tecrübeli insanları olarak defalarca yıkıldık ve defalarca ayağa kalktık. Depremin ilk gününden kentimizi terk etmedik. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin kesintiye uğramaması için Türk Dişhekimleri Birliği ve Odalarının büyük desteği ile hizmet verdik.
Halkımıza hizmet götürürken her türlü vasıtayı kullandık. Bir yandan merkez noktalara konteyner kurarken öte yandan bize ulaşamayan hastalarımıza tam teşekküllü otobüslerde hizmet verdik.
Bu bağlamda ilimize gelip büyük bir özveri ile çalışan 240 gönüllü dişhekimine bağlı odalarına ve Deprem sonrası sıcak elini uzatan, acılarımıza ortak olan herkese bir kez daha teşekkür ederiz.
Yaşadığımız Binyılın Felaketinin üzerinden tam 22 ay geçti, Depremin yaşandığı birçok ilde hayat normale dönerken bu kadim ve mağdur İlimizde sorunlar hala devam ediyor…
Hatay’ı çok seviyoruz. Ayağa kalkması için buradayız.
ARTIK DİŞHEKİMLERİNİN DE SESİNİNİ DUYMA ZAMANI!..
Aylardır birçok Platformda dile getirdiğimiz Sorun ve Taleplerimizi tekrar hatırlatıyoruz.
İlimizde İnsanca yaşama koşulları oluşup, Hayat Normale dönünceye kadar,
Herkes Kalıcı konut ve işyerine sahip oluncaya kadar,
ŞEHİRDE ALT YAPI SORUNU KALMAYINCAYA KADAR, LÜTFEN ARTIK,
MÜCBİR SEBEBİ KALDIRMAKTAN SÖZ ETMEYİN.
Hatay ilini Özel Afet Bölgesi ilan edin, yapamıyorsanız, kalkınmada öncelikli iller arasına alın.
*Depremde Mağdur olan Meslektaşlarımızın yeniden yaşama tutunmaları için FON, HİBE ve TEŞVİKLER GETİRİN.
SGK ve BAĞKUR Borçlarının Deprem dönemine denk düşen KISMINI silin.
Yeni Muayenehane açacak meslektaşlarımızın da birer Depremzede olduklarını unutmayın ..
•Meslek dışı kişiler; ağız diş sağlığı kuruluşlarına ortak olmamalıdır.
•Vatandaş dişsiz dişhekimleri işsiz. “yeni dişhekimliği fakültesi açılmamalıdır.”
•SSK ve BağKur’dan emekli olan dişhekimlerine de ilave ödeme verilmelidir.
•Dişhekimleri daha fazla sayıda ve daha yaygın şekilde kamuda istihdam edilmelidir.
•Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında, farklı statülerde çalışan tüm dişhekimlerinin özlük haklarının, çalışma ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla düzenlemeler getirilmelidir…
•Muayenehane açılışında, hizmetin nitelikli sunumu ile ilgisi olmayan şartların yerine getirilmesi istenmemelidir.
Sağlıklı bir toplum oluşturmadaki sorumluluk bilinciyle hareket eden dişhekimlerinin anayasal meslek örgütü olan TDB; ülkedeki sağlık politikalarının oluşturulmasına katkı sunmaya DEVAM EDİYOR.
Türk Dişhekimleri Birliği ve 44 Dişhekimleri Odası, 39 yıllık geçmişlerinden gelen birikimle halkın ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları ve çözümleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübeleri ile ulusal ağız diş sağlığı politikalarının oluşmasında katkı yapmaya hazırdır.
Hatay Dişhekimleri Odası olarak, daha önceki yıllarda olduğu gibi Deprem sonrası kesintiye uğrayan vatandaşlarımızın Ağız Diş Sağlığı sorunlarını çözmek için yeni projeler hazırlıyoruz, Kırıkhan’dan sonra Samandağ’da devam edeceğimiz ve daha sonrada Hatay’ın tüm ilçelerine yaymaya Çalışacağımız PROJELERİMİZİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE PAYLAŞACAĞIZ.
Depremi ülke gündeminden kaldırmak isteyen tüm kesimlerine inat, Dişhekimleri ve tüm Sağlık Çalışanları olarak bizler; yıllardır doğduğumuz ve büyüdüğümüz bu topraklardan hiçbir yere gitmeyeceğiz, yıkık bu şehrimizi terk etmeyeceğiz, halkımıza şifa dağıtmaktan, onların haklarını talep etmekten ve doğruları söylemekten bir adım bile geri durmayacağımızı tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz.
Tüm Acılarımıza ve olumsuzluklara rağmen, meslektaşlarımızın ve halkımızın 22 Kasım Ulusal DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜNÜ ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Gününü kutluyoruz.”