Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaNe Oldu Bizim Lojistik Köy?

Ne Oldu Bizim Lojistik Köy?

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolunu etkin bir şekilde kullanacak kombine taşımacılık anlayışıyla yapımına 12 yıl önce başlanan ve hala bitirilememiş olan ‘Lojistik Köyleri’ni TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Türkiye gibi geniş coğrafyaya sahip ülkelerde ulaşım sistemleri arasında koordinasyonu sağlayacak olan tüm dünyada uygulanan ‘Lojistik Köy’ uygulamasının 12 yıl önce başlatıldığını ancak bir türlü faaliyete geçmediğini belirterek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Şahin, Akdeniz Bölgesi’nin 4’üncü, Türkiye’nin ise 13’üncü büyük şehri olan Hatay’da, yolcu ve yük trafiğinin karayolu, denizyolu ve havayolu ile karşılandığını, Hatay ülkemizin tam güneyinde, coğrafi olarak ulaşılması kolay bir konumda bulunmakta olduğunu, ulusal ve uluslararası karayolu ağ bağlantılarına sahip bir şehir özelliği taşımasından dolayı ‘lojistik köy’ projesine start verildiğini ancak bir ilerleme olmadığını söyledi.
İskenderun Limanı’nın bölgedeki önemli bir ekonomik potansiyel haline gelmiş olması, demir çelik ve enerji üssü konumundaki Hatay’ın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e açılan kapısı olduğu gerçeği göz önündeyken lojistik köy ihtiyacının gün geçtikçe önem kazandığını belirten Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan ‘Lojistik Köy Master Planı’ sözleşmesi 2007 yılında imzalandı. 12 yıl önce başlanan lojistik köy projesi istenilen noktaya ulaşmamış, aradan geçen 12 yıla rağmen hayata geçirilmemiş, Türkiye Avrupa’nın gerisinde kalmıştır. Lojistik avantajlarını kullanmaya çalışan Türkiye’de sanayi ve lojistik sektörü, bölge ve ülke ekonomisi adına bu çok önemli projenin hayata geçirememesini beklemektedir. Ülke ekonomik krizle boğuşurken hem bölge hem de ülke ekonomisini canlandıracak olan, üretim ekonomisine dayalı projelerin hemen hemen hepsi nedense askıda bekliyor. Hiçbir ilerleme yok. AKP hükümeti adeta ülke değil sadece benim yandaşım kalkınsın istiyor. Sanayi, tarım, hayvancılık gibi üretim ekonomisine dayalı politikalar yerine hala beton-inşaat üzerinden politikalar üreten hükümetin bu yanlış hamleleri gün geçtikçe ülkeyi daha fakirleştiriyor Artık yeter! Vatandaşa rahat nefes aldıracak, zamlarla, yasaklarla değil milli birlik içinde üretim ekonomisi hamlelerine geçmeli, başlamış ve bitirilmemiş projelere yoğunlaşılmalı. Demiryolu, denizyolu ve havayolunu etkin bir şekilde kullanacak kombine taşımacılık anlayışının tüm dünyada kabul edilmiş yöntemi olan ‘Lojistik Köy’ projesi derhal bitirilmelidir.’’ ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle;

  1. Avrupa’nın 1970’li yıllarda başladığı lojistik köy projelerine Türkiye ne zaman geçecektir?
  2. Protokolü 2007 yılından imzalanan Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan Lojistik Köy Projesi ne zaman sonlanacaktır? Aradan geçen 12 yıla rağmen bitirilememesinin nedeni nedir?
  3. Bölge ve ülke ekonomisi açısından önemli bir kent olan Hatay ilinin demiryolu ağlarının genişletilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
  4. Hatay ve ülke ekonomisinin gelişmesinin sağlanması için ulaşım ağlarının genişletilmesi gündeminiz de midir? Demiryolu-karayolu ve denizyolu ağlarının birleştirilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?
  5. Lojistik köy yapılması konusunda İskenderun Limanı’nın potansiyeli değerlendirilecek midir?
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER