Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberOhal komisyonu lağvedilmeli, ihraçlar işlerine iade edilmeli

Ohal komisyonu lağvedilmeli, ihraçlar işlerine iade edilmeli

SES, HTO, Sosyal Hizmet Uzmanları ve Psikologlar Derneği, TİS masasına gönderilmek üzere hazırladıkları talepleri sıraladı

SES Hatay Şubesi, Hatay Tabipler Odası, Hatay Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Hatay Psikologlar Derneği yönetim kurulu üyeleri, Hatay Devlet Hastanesi Eski Hizmet Binası önünde bir araya geldi, Toplu İş Sözleşmesi masasına gönderilmek üzere hazırladıkları taleplerini sıraladı.

Ohal komisyonu lağvedilmeli, ihraçlar işlerine iade edilmeli

Etkinlikte ortak açıklamayı okuyan SES Hatay Şubesi Eşbaşkanı Meryem Avcı, hukuksuz OHAL ve KHK’ların sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesinin, OHAL Komisyonunun lağvedilmesinin, ihraçların da işlerine iade edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Mobbing, ayrımcılık yaygın hale geldi …
Farklı istihdam biçimleri ve taşeronlaştırma uygulamaları ile sağlık ve sosyal hizmet iş kolunun, güvencesizliğin en yaygın olduğu işkolu olduğunu söyleyen avcı, bu durumun sağlık ve sosyal hizmet alanında baskının, mobbingin, ayrımcılığın, eşitsizliğin, keyfiliğin ve kayırmacılığın alabildiğine yaygın hale gelmesine neden olduğunu bildirdi. Fazla çalışma, uzun süren kesintisiz çalışma, sık nöbet tutma, çok yoğun iş yükü altında çalışmanın ne yazık ki sağlık ve sosyal hizmet alanlarının en önemli özellikleri haline geldiğini belirten Avcı, sağlık emekçilerinin tükenmişlik yaşadığını, görevden ayrıldığını, kendisini ve mesleğini değersiz gördüğünü, yalnızlaştırıldığını ve ötekileştirildiğini bildirdi. Aidiyetinin, sendika üyeliğinin sorgulandığını, üyesi olduğu sendika nedeni ile farklı uygulamalara tabi tutulduğunu söyleyen Avcı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıkçı intiharlarının, iş yerine bağlı baskı ve mobbing nedeni ile artış gösterdiğini ifade etti.
Farklı istihdam biçimleri ortadan kaldırılmalı …
Avcı, TİS masasına gönderilmek üzere hazırladıkları talepleri de şöyle duyurdu: “4/B, 4/C, 4/D, 3+1, taşeron, vekil, sözleşmeli, kadrolu gibi farklı istihdam biçimleri ortadan kaldırılmalı; sağlık ve sosyal hizmet sunumu gerçekleştiren tüm çalışanlar tek ve güvenceli bir istihdamla çalıştırılmalıdır. Bu talebimiz gerçekleştirilinceye kadar;
4/B statüsünde çalışan kamu emekçilerinin 3+1 statüsündekiler gibi 4/A’ya geçirilmesi sağlanmalıdır. Taşeronlaşmaya son verilerek, taşeron işçiler +/B sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır. Örgütlenme ve sendika seçme önündeki engeller kaldırılmalı, ayrımcı ve baskıcı uygulamalara son verilmelidir. Siyasi kayırmacılığa son verilmeli, kadrolaşma durdurulmalıdır. Özellikli birim ek ödeme farkına dahil edilen birim kapsamının genişletilmesi, bu kapsamda; tek acil servisi olan hastanelerde mesai sonrası acil servise hizmet veren laboratuvar ve röntgen teknisyenlerinin yanı sıra bu hizmet veren tüm çalışanların özellikli birim farkından yararlandırılmasının sağlanması,
657 sayılı kanunun ek 33.maddesinde tanımlanan %50 artırımlı nöbet ücretinin özellikli birimlere hizmet veren tüm çalışanları kapsayacak şekilde kapsamının genişletilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Ücret, yoksulluk sınırı9rın üzerinde olmalı …
En düşük temel ücret yoksulluk sınırı üzerinde olmalı, her türlü performansa dayalı ödeme sistemi kaldırılmalı, haftalık çalışma süresi 35 saate düşürülmeli, engelli personelin çalışma saatleri engel durumuna göre ayrıca düzenlenmelidir. Dini bayramlarda idari izin verilen günlerde tutulan nöbetler bayram nöbeti olarak kabul edilmeli mesai saatlerinin hesaplanmasına göre hak ve ücret kaybının önüne geçilmelidir. Acil nöbeti tutan sağlık emekçilerinin nöbet ücretleri tutulan mekâna göre değil hizmetin niteliğine göre belirlenmeli, idarenin acil servis hizmetlerinin yapısal işleyiş kusurlarına bağlı olarak geri istenen nöbet ücretleri iade edilmelidir. Fiili hizmetin fiilen çalışma şartına bağlanmasının çıkarılması, mesleğe başlama tarihinin esas alınarak fiili hizmetin uygulanması ve bu şekilde hesaplanacak fiili hizmet süresi zammının emeklilikte 8 yıl olarak uygulanması sağlanmalıdır. İş kolumuzda tüm çalışanlara ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak arttırılmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, maaşın asgari ücret tutarını aşan kısmı için gelir vergisinin ilk dilimi olan %15 uygulanmalıdır. 4/C maddesine göre çalışan geçici işçilerin sözleşme pozisyonlarına denk gelecek şekilde 4/B’liler gibi ek ödeme almalarının sağlanması gerekmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışanların tümü sağlık hizmetleri sınıfında sayılmalı,
Covid-19, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılmalıdır.
Çalışanların fiziki ve hukuki güvenlikleri sağlanmalı …
ASM sözleşmeleri, bireysel olmamalı, toplu sözleşmeye dahil edilmelidir. Aile hekimi ve aile hekimliklerinde çalışan kadın sağlık emekçilerinin gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeyle eşitlenmelidir. Meslek farklılıklarını ve meslek sorumluluk sınırlarını ortadan kaldıran, kişilere görevi ve yetkisi olmayan işlerin yaptırılmasına zemin hazırlayan ‘sosyal çalışma görevlisi’ tanımı tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmalıdır.
Meslek çalışmaları, mesleklerin sorumluluk alanları ve sınırları çerçevesinde tanımlanmalı, çalışanlara keyfi ve görevleri olmayan işlerin yaptırılması engellenmelidir.
Sosyal hizmetler risk ve tehdidin yüksek olduğu bir çalışma alanıdır. Sosyal incelemeler, evde hizmet verilmesi gereken durumlar, güvenlik riski olanlara yönelik kurumlarda yapılan çalışmalar, çalışanlara yönelik tehditler başta olmak üzere çalışanların fiziki ve hukuki güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER