Türkiye Deprem Tehlike Haritası’ndaki riskli alan içerisinde bulunan yapıların, depreme karşı güçlendirilmediği belirtildi. CHP’li Tutdere, Adıyaman’da riskli alandaki 12 okulun yıkıldığını söyleyerek “Veri iddiayı doğruladı” dedi.
Mustafa BİLDİRCİN
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın raporuna göre, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 11 kentteki toplam 72 okul yıkıldı. Depremlerden etkilenen kentlerdeki 3 bin 368 okul ise hasar aldı. Toplam 3 bin 368 okuldan 504’ünün hasar durumu, “Ağır hasarlı” olarak kayıtlara geçti.
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, yıkılan okulların büyük bölümünün 2019 yılında güncellenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda, “Riskli alan” olarak belirtilen alanlarda yer aldığına dikkat çekti. Tutdere, depremlerde yaşanan yıkımın, fay zonu sakınım bandı içinde kalan okul, hastane ve idari yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmediğini veya güçlendirilmediğini ortaya koyduğunu savundu.
“SORULARIMIZ GEÇİŞTİRİLDİ”
Tutdere, 2021 yılında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, Adıyaman genelinde kaç okulun depreme dayanıksız olduğunu ve kaç okulun depreme karşı güçlendirildiğini sorduğunu anımsattı. Tutdere, şunları söyledi:
“Soru önergemizi aynı yıl cevaplayan Özer, sorularımıza şeffaf yanıtlar vermedi. Depreme dayanıksız okulların hangi bölgelerde olduğu, depreme dayanıklılık durumları, yıkım kararı verilen okullarda eğitime devam edilip edilmediği yönündeki sorularımız geçiştirildi. İktidar önlem almadığı için Adıyaman genelinde 12 okul yıkıldı, 65’i ağır olmak üzere 120 okul da hasar aldı. 16 Ekim 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e ve iktidara çağrıda bulunarak ‘Depreme dayanıksız okulları ivedilikle güçlendirin veya yenileyin’ demiştik. Fakat Milli Eğitim Bakanı da iktidar da bu çağrımızı karşılıksız bıraktı, herhangi bir tedbir almadı ve okullarımız göz göre göre yıkıldı.”