Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelÖNERGE MECLİSTEN ÇEKİLMELİ!

ÖNERGE MECLİSTEN ÇEKİLMELİ!

 
Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini meşrulaştıran, yasa düzenlemesini protesto etti.

Ak parti Milletvekilleri tarafından meclise önerge olarak sunulan yasa teklifi kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri bir araya gelerek tepkilerini bir basın açıklamasıyla dile getirdi.

Bu önergenin, milletin temsilcisi olan vekiller tarafından oylanmasını dahi düşünemediklerinin vurgulandığı Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu adına yapılan açıklamada; “Karaman’dan Ardahan’a çocuklarımıza yönelik cinsel istismar haberleri geliyor. Münferit olaylarla kız çocuklarımız erken yaşta evlendiriliyorken, bizler tecavüzcüleri aklamak için değil mecliste bu olayların önüne geçmek için vekillerimizden yasal düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz” denildi.

“RIZA; TECAVÜZ DEĞİLDİR!”
Dini gerekçelerle ve çıkarılacak yasa metniyle 4000 hükümlünün serbest kalacağı gerekçe gösterilerek, çocukların tecavüzcülerine kurban olarak teslim edildiğine değinilen açıklamanın devamında “Bu öneri ancak ve ancak kadına ve çocuğa yönelik işlenen suçları özendirir. Vicdanları körelten bu yasa teklifi karşısında somut olay özelliğinden gidecek olursak, 10 yaşında iken, 50 yaşında bir adamla SÖZDE RIZAYA DAYALI birlikte olan bir çocuk, yargılama sürerken 16 yaşına gelip hakim izniyle evlendirildiğinde sanık hakkında ceza; “Hükmün Açıklanmasının Ertelenmesi” olacaktır. Şayet bu arada ceza almış ve hükümlü ise cezası ertelenecektir. Üstelik cezanın hapse dönüşmemesi için çocuğun yaşadığı evlilik mahkûmiyeti devam edecektir. Tasarıyı hazırlayanlar için bu ilişkideki RIZA; TECAVÜZ DEĞİLDİR!” şeklinde görüşlere yer verildi.

RIZA AKRAN İLİŞKİLERİNDE TARTIŞILIBİLİR!
Bunun adını rızaya dayalı ilişki dinilerek kibarlaştırmaya MAZUR GÖSTERMEYE gerek olmadığının altının çizildiği açıklamada şunlar kaydedildi: “Gerçek rıza tespiti, yaş, sosyal kültürel, ekonomik birçok etkenle belirlenir. Olay anına ilişkin çocuğun ses çıkarmaması, ailesinin çevresinin baskısı, hayal dünyası, failin gücünden etkilenmesi çocukta rıza olarak kabul edilemez. Bu yasa tasarısını hazırlayanlar ve destekleyenler, kaç çocuğun ailesinin baskısı ile aklanmak adına kendisine tecavüz eden fail ile evlenmek zorunda kalacağını, düşünmüş ve empati yapabilmişler midir? Rızanın tartışılabileceği tek alan sadece ve sadece akran çocuk ilişkileri için söz konusu olabilir…”

ÖNERGE MECLİSTEN ÇEKİLMELİ!
Açıkça çocuklara tecavüzcüler ile evlendirme zorunluluğu getirildiğine vurgu yapılan açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi: “Üstelik çocuk, tecavüzcünün infazının yanmaması için bu evliliğe katlanmak zorunda bırakılmaktadır. Hatay Barosu Çocuk Hakları komisyonu olarak, meclise sunulan bu önergenin acilen geri çekilmesini istiyoruz. Yapılmak istenen başta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası ve ulusal çocuğu koruyan yasalara aykırıdır. Hepsinden önemlisi vicdanları kanatan bir düzenlemedir. Unutmayın: ‘18 yaşında altında her birey çocuktur.’ Çocukları korumak herkesin sorumluluğundadır. Bu nedenle tüm kamuoyunu, bu yasa teklifine karşı koymaya davet ediyoruz.”

Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Çocuk Haklarını yok sayan bu önergeyi verenler ve destekleyenleri ise kınıyor bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ettiklerini kamuoyuna duyurdu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER