Çarşamba, Temmuz 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunOtogarın taşınma kararı Öntürk döneminde

Otogarın taşınma kararı Öntürk döneminde

 

 

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Meclisi, İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminalini kent merkezinden alıp, Amanos Dağı eteklerindeki Cebike mahallesine taşımaya çalışıyor.

Meclis, İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminalinin taşınması kararını, Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi Bayındırlık ve İmar Komisyonu raporu üzerine oy çokluğuyla aldı, komisyonun CHP’li üç üyesi ise rapora şerh düştü

 

Otogarın taşınma kararı Öntürk döneminde

 

Kentin otobüs terminalinin taşınması kararının İskenderun Belediye Meclisi gündemine gelmediğini ve kararın Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alındığını ifade eden Murat Kayış, geçen yönetim döneminde (Lütfü Savaş dönemi) çıkmayan kararın, yeni yönetim döneminde (Mehmet Öntürk dönemi) kabul edildiğini söyledi.

 

Geçen dönem Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi ve İskenderun Belediye Meclisi üyeliği yapan, 31 Mart seçimlerinde yeniden seçilerek bu dönem İskenderun Belediye Meclisi üyeliği sürdüren Murat Kayış, “İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminalinin yeni yerinde yapımı konusu, Ocak 2024’teki Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisinin gündemine geldi ve aynı ay içerisinde komisyona sevk edildi. Fakat nisan ayına kadar olan süreçte komisyon tarafından bu teklif kabul edilmedi. Daha sonra baktığımızda Mayıs 2024’te konu tekrardan komisyondan geçtiğini görüyoruz. Kaldı ki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) meclis üyelerinin komisyon raporunda şehri var. Buna rağmen komisyondan oy çokluğuyla geçen İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminalinin taşınması ve Cebike’de yapılması planı, Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de oy çokluğuyla geçiyor. Bu kararın geçmiş CHP’li yönetim dönemiyle bir ilgisi yoktur ve yeni AKP dönemiyle ilgilidir. Peki İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminalinin yeni yerine yapılması uygun mu? Hayır. Kesinlikle İskenderun koşullarına uygun değil. Otogar yerinin yerinin gerçekten uygun olmadığı, aynı bölgede yapılan İskenderun Devlet Hastanesinden de anlaşılıyor. Yörede yaşayan insanların oraya (hastaneye) gitmekte zorlandığını görüyoruz. Otogar için de aynı şeyi fazlasıyla söyleyebiliriz. Otogar yeri kesinlikle uygun değildir” açıklamasını yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

İskenderun Şehirlerarası Otobüs Terminalininin şimdiki yerinin yanında belediyeye ait yerin olduğu anımsatan ve gerekirse iki alanın birleştirilip, mevcut yere büyük bir otobüs terminali yapılabilineceğini anlatan İskenderun Belediye Meclis Üyesi Kayış, “Mevcut otogar yeri ile belediyenin ait olan yerin birleşiminden güzel bir otogar yapılabilir mi? Kesinlikle yapılabilir. Zaten, eski otogarın (depremde yıkılan alanın) İskenderun’un ihtiyaçlarına ne kadar cevap vermiyor desek de, depremden sonraki süreçte görüyoruz ki, artık eski otogar bile İskenderun’un ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumdaymış. Eski otogarın yeri bile belediyenin yerini almadan da kullanılsa, İskenderun’un ihtiyaçlarına cevap verebilir” dedi.

 

 

 

 

 

 

Komisyonun CHP’li 3 üyesinden rapora ‘şerh’

 

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyeleri Hamit Reyhanioğlu, Aytaç Aytaş ve Hüseyin Tintaş, rapora şerh düştü, CHP’li üyeler de mecliste komisyon raporunun görüşüldüğü oylamada ‘red oyu’ kullandı.

 

Şerh gerekçesi: Kamu menfaatinin tersine bir uygulama

HBB Meclisi Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyeleriden CHP’li Reyhanioğlu, Aytaş ve Tintaş, kabul etmediği rapora şerh düşme gerekçesini şöyle açıkladı: “Cebike Mahallesinde bulunan 3647 ada 5, 6 ve 7 numaralı parsellerin ‘otobüs terminal’ olarak planlanması kamu yararı ve mevzuat hükümleri açısından herhangi bir sakınca bulunmadığı. Ancak Akçay mahallesi 396, 468 ve 1316 ada 4 numaralı parseller Otoban Gişe çıkışı bitişiğinde bulunduğu, şehir içerisine otobüslerin girmeden ve şehir içindeki trafik yoğunluğu oluşturmadan, ayrıca söz konusu parsellerin bitişiğinde Hatay Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde Sebze Hali olarak kullanılan arazinin mevcut olduğundan, tek kompleks şeklinde planlanarak kamu yararına kullanılacak alan olduğu gerekçesiyle şehircilik ilkelerine uygun şekilde planlanmış olduğu tespit edilmiştir.”

Komisyonun CHP’li üyeleri Reyhanioğlu, Aytaş ve Tintaş, rapora şerh düşme gerekçesini şöyle sürdürdü: “Plan tadilatı ile Akçay mahallesi 396, 468 ve 1316 ada 4 numaralı parsellerdeki ‘otogar alanı’ kullanımının ‘depolama alanı’ kullanımına dönüştürülmesi kamu menfaatinin tersine bir uygulama olduğu, yeni planlanan otogar yerinin hizmet etki alanı içerisinde eşdeğer büyüklükte olmadığı bu haliyle de değişikliğin Mekansal Plan Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesinde belirtilen plan değişikliklerinde uyulması gereken hususlara uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle plan tadilatının 3194 sayılı İmar Kanunu Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği ve diğer ilgili kanun ve mevzuat hükümleri ile şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı nitelikte olduğundan muhalefet şerhi konulmuştur.”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER