Ovada çiftçi tarlasını arıtılmış suyla sulayacak…
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Asi Nehri’nin yanı sıra kent genelinde yapılan içme suyu, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi yatırımları sayesinde ova çiftçisinin tarlasını arıtılmış suyla sulayacağını söyledi.
Hatay genelinde yıllarca yapılmayan altyapı yatırımlarını yaptıkların ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 4.5 yıllık süreç içerisinde atık suları ve yağmur sularını tahliye etmek adına 952 km yağmursuyu ile kanalizasyon hattı, temiz su iletmek ve paslı, kireçli boruları bertaraf etmek için de 1962 km içme suyu hattı döşediklerini açıkladı.
Türkiye’de kırsal nüfusun en fazla olduğu illerden birinin Hatay olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, kırsal kesim demek hizmetin gitmesinde geç kalındığı yerler demek olduğunu işaret ederek, kırsal kesimde ciddi oranda altyapı yatırımı yaptıklarını ve halen ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Amik Ovası meskenlerindeki bütün kanalizasyon suları açık bir şekilde derelere ve kanallara bırakıldığını, yazın bırakılan kanal sularının tarımda sulama suyu olarak kullanıldığını hatırlatan Başkan Savaş, “Sulama suyu olarak kullanılan kanalizasyon sularındaki insan atıkları da gübre olarak kullanılıyordu. Ovaya ekilip tükettiğimiz gıdalar bizim kendi atıklarımızla sulanıyordu” dedi.
OVAYA KANALİZASYON SULARI AKMIYOR
Amik ovasına akan kanalizasyon sularını arıtmak ve tarım için kullanılabilecek düzeye getirmek için Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya’da (Küçükdalyan-Narlıca ve Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi) olmak üzere toplamda 4 adet arıtma tesisi yaptıklarına değinen Başkan Savaş “Medeniyet dediğimiz hadise çok iyi konuşmak, edebiyat yapmak ve resim yapmaktan öte altyapıyıda kapsamaktadır. Erzin, Dörtyol, İskenderun ve Samandağ ilçelerine de arıtma tesisi kazandırdık ve 9’uncu tesisin temelini atmak için hazırlıklar yapıldı. Asi Nehri’ne akan bütün atık suları rehabilite ettik ve Küçükdalyan-Narlıca mevkiinde yapılan ‘Dünyanın 5., Avrupa’nın 2. Ve Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip olan Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’ni inşa ettik. Dev tesisten Asi Nehri’ne saniyede 115 litre arıtılmış su verdik ve Asi son 50-60 yıldır beklediği huzura kavuştu” diye konuştu.
DEFNE’YE MEMBRANLI ATIKSU ARITMA TESİSİ
Defne ilçesi sınırları içerisinde de hedeflerinin Asi Nehri’ni ve mahalleleri kötü koku ve gürültüden kurtarmak olduğunun altını çizen Başkan Savaş, şunları kaydetti: “Bundan sonraki amacımız Turunçlu’daki tesisi aşağıya taşımak ve Asi Nehri’ni temiz tutmak. Oraya bir bent yapıp temiz su tutmayı planlıyoruz. Şu anda tesisin projesini bitirdik. Küçükdalyan’da yaptığımız tesis gibi membranlı bir tesis yapacağız. O tesisten Asi Nehri’ni besleyeceğiz”