Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaTatil SeyahatPasaport Nasıl Çıkartılır?

Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Pasaport nasıl çıkartılır haberimize geçmeden önce sizlere kısa bir bilgilendirme yapmak istiyoruz.Değerli Körfez Gazetesi takipçileri;Sizlere haber konusunda en iyisini sunabilmek için yaptığımız çalışmalar sonucunda,artık gazetemizin internet sitesinde gezi,tatil ve seyahat ile ilgili haberler ve faydalı gezi tanıtımlarına yer vereceğiz.Ülkemizin tüm gezilecek yerler listesini sizlerle “Tatil Seyahat” kategorimizde paylaşacağız.

İş birliği ve çözüm ortaklığı içinde olduğumuz gezi,tatil ve seyahat portalı www.ankaragezginleri.com sitesinde yer alan  pasaport nasıl çıkartılır haberini sizlerle paylaşmak istiyoruz.Keyifli okumalar…

Pasaport çıkarmak için gerekli gerekli evraklar nelerdir? Pasaport harç ve cüzdan ücretleri ne kadardır ve öğrenci pasaport işlemleri nasıl gerçekleştirilir? gibi birçoğumuzun merak ettiği ve yapılan son düzenlemelerle pasaport çıkarmak için izlenecek yolların neler olduğunu detaylı bir şekilde araştırarak, sizler için rehber niteliği taşıyacak bir yazı kaleme almayı düşündük.

Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Bilindiği üzere pasaport, yurt dışına çıkarken sınır kapılarındaki yetkili polis birimlerine ibraz etmeye mecbur olduğumuz resmi bir evraktır. 1867 yılından beri yurt dışına çıkmak veya Türkiye’ye giriş yapmak için kullanılan pasaport, kullanım amaçlarına göre farklı şekillerde sınıflandırılır. Ancak, biz bugünkü yazımızda genel manada birçok kişi tarafından kullanılan umuma mahsus yani bordo pasaport hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz. İlk önce bilgilerimizi şöyle bir tazeleyelim ve bordo pasaport (umuma mahsus) nedir, ne işe yarar ve nasıl çıkartılır? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus) Nedir?

İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler veya Türk Konsoloslukları tarafından belirli şartları taşıyan Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Umuma mahsus pasaport olarak adlandırılan bordo pasaport, herkese açık ve herkes tarafından alınabilmektedir. Bordo renkli cüzdan olarak çıkartıldığı için daha çok bordo pasaport olarak bilinir. Bordo pasaporta sahip kişiler, vizesiz gidilebilen ülkelere pasaportlarıyla direkt giriş yapabilirler. 38 sayfadan oluşur ve alınacak vizeler bu pasaporta işlenir. Bordo pasaportun geçerlilik süresi ise 6 aydan az olmamak üzere, ergin olmayanlara 5, ergin olan kişiler ise 10 yılı aşmayacak şekilde verilir. Gelin şimdi bordo (umuma mahsus) pasaport nasıl çıkartılır? adım adım inceleyerek hep birlikte öğrenmeye çalışalım.

Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Yurt dışında kimlik yerine geçen pasaport, yurt dışı seyahat planı yapan herkesin mutlaka alması gereken resmi evraklardan biri olduğu hepimizce malum. Nasıl ki, ülkemizde kimliksiz hiçbir işlem yapamıyorsak, yurt dışında da pasaportsuz gezebilmemiz mümkün değil. Ayrıca vize şartı olan ülkelere giriş yaparken aldığımız vize de, pasaportunuza işlendiği için pasaportunuzu yanınızdan ayırmamanızda fayda var diyoruz. Pasaport nasıl çıkartılır sorusuna geri dönecek olursak, daha net bir şekilde anlaşılması için kısa soru ve cevaplar şeklinde açıklamaya çalışalım.

Pasaport Nereden Alınır?

Burada önemli bir hatırlatma yapmamız gerekiyor. O da; pasaport çıkartma işlemleriyle ilgili yakın zamanda yapılan önemli bir değişikliğin olması. Şöyle ki; daha önceleri pasaport başvuruları Emniyet Müdürlüklerine yapılıyorken, 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle tüm pasaport çıkarma işlemlerinin Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılıyor olması. Yenilenen kimlik kartları ve sürücü belgeleri ile birlikte artık pasaport çıkarma işlemlerini de en yakın Nüfus Müdürlüklerine giderek yapabiliyorsunuz. Yaşanan bu gelişmeyle daha önce 503 pasaport başvuru noktası varken şu an için bu sayı 761 noktaya yükseltildiği için pasaport işlemleriniz daha kısa bir süre içinde sonuçlanabiliyor.

Pasaport Nereden Alınır?

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport başvurusu, yurt içinde Nüfusu Müdürlüklerine yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına şahsen müracaat edilerek yapılır. Her kişi için ayrı ayrı düzenlenen pasaportlar, yaş farkı gözetilmez. Ancak bu aşamaya gelmeden önce gerekli evrakların hazırlanması ve cüzdan bedeli ile birlikte harç ücretinin de ilgili bankalara yatırılması gerekir. Daha sonra internet üzerinden veya telefonla pasaport randevusu alınarak Nüfus Müdürlüğüne şahsen gidilerek gerekli işlemler tamamlanır.

Pasaport İçin Randevu Nasıl Alınır?

Pasaport çıkarmak için randevunuzu ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezini telefonla arayarak oluşturabileceğiniz gibi, E-Devlet şifrenizle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün  https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/ adresine giriş yaparak da oluşturabilirsiniz. Alo 199 çalışma saatleri; hafta içi ve hafta sonu dahil olmak üzere 09.00-17.00’dir.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Neler?

Pasaport nasıl çıkartılır konusunun en önemli adımlarından biri de pasaport için gerekli olan evrakların temin edilmesidir. Randevu alma işleminizi tamamladıktan sonra pasaport çıkartmak için gerekli evrakları hazırlamalı ve Nüfus Müdürlüğüne öyle gidilmelidir. Aksi halde eksik evrak ibrazı nedeniyle işlemleriniz askıya alınarak zaman kaybetmenize neden olabilir.

Umuma Mahsus (Bordo) pasaport başvurusu için gerekli evraklar şunlardır.

  • Nüfusu cüzdanı veya geçici kimlik belgesinin aslı
  • Pasaport cüzdan bedeli ve pasaport harç bedelinin ödendiğine dair banka makbuzu
  • 2 Adet biometrik fotoğraf
  • Eğer daha önce pasaport aldıysanız eski pasaportunuz. (Pasaport yenileme ve kayıp halinde gerekli.)
  • Harçsız pasaport almak için başvuran öğrencilerden öğrenci belgesi
  • Reşit olmayan kişiler ya da kısıtlı olan kişiler için muvafakat belgesi

Pasaport Harç Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport Harç Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport ücretleri, harç bedeli + defter bedeli şeklinde hesaplanır ve yetkilendirilmiş banka veznelerine ödenir. 2019 yılı için belirlenen pasaport defter bedeli 133.50 TL.’dir. Buna göre en düşük 6 aylık pasaport ücreti toplamı 303.50 TL. olurken, en pahalı pasaport ücreti ise 4 yıl ve üzeri çıkarılacak pasaportlar için 945.10 TL. olarak belirlenmiştir.

Pasaport ücretlerinin sürelerine göre ödenecek harç ve cüzdan bedelinin ayrıntıları ise şöyledir:

  • 6 Ay Süreli Pasaportlar İçin: Defter Ücreti 133,50 TL + Harç Bedeli 170,00 TL = TOPLAM: 303.50 TL. ‘dir.

 

  • 1 Yıl Süreli Pasaportlar İçin: Defter Ücreti 133,50 TL + Harç Bedeli 248,40 TL = TOPLAM: 381.90 TL. ‘dir.

 

  • 2 Yıl Süreli Pasaportlar İçin: Defter Ücreti 133,50 TL + Harç Bedeli 405,50 TL = TOPLAM: 539 ‘dir.

 

  • 3 Yıl Süreli Pasaportlar İçin: Defter Ücreti 133,50 TL + Harç Bedeli 575,90 TL = TOPLAM: 709.40 TL. ‘dir.

 

  • 4 Yıl + Süreli Pasaportlar İçin: Defter Ücreti 133,50 TL + Harç Bedeli 811,60 TL = TOPLAM: 945.10 TL. ‘dir.

 

Pasaport Harç ve Cüzdan Bedeli Hangi Bankalara Yatırılır?

Pasaport harç ve cüzdan bedelleri, aşağıdaki bankaların ATM’lerine internet ve telefon bankacılığı aracılığıyla veya şubeye şahsen giderek yatırılabilir.

  • Akbank, Alternatifbank Arap Türk Bankası, Aktif Bank, Al Baraka Türk, Anadolubank
  • Citibank Denizbank, Burgan Bank, Finansbank, Fibabanka, HSBC
  • ING BANK, Halkbank, ODEA BANK, Garanti Bankası, Şekerbank, İş Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Turkishbank, Turkland Bank
  • Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve tüm PTT Şubeleri

Çocuklar ve Öğrenciler İçin Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Çocuklu aileler için kısaca çocuklar için pasaport nasıl çıkartılır başlığına da değinmeden geçmek istemedik. Eğer reşit olmayan yani 18 yaşından küçük çocuğunuz varsa ve pasaport çıkartmak istiyorsanız, yukarıda maddeler halinde verdiğimiz tüm gerekli belgelere ilave olarak anne veya baba tarafından kaleme alınan bir muvafakatname yazısının yazılarak başvuru evraklarına eklenmesi gerekiyor. Bu yazı, herhangi bir noterden temin edilebileceği gibi burada küçük ve sevimli bir ayrıntıya dikkatinizi çekmek isteriz. O da; pasaport başvuru işlemlerinde çocuğunuzun da hazır bulunması gerekiyor.

Çocuklar ve Öğrenciler İçin Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Pasaport nasıl çıkartılır konu başlığında verdiğimiz bilgilere önemli birkaç hususu da belirtmek isteriz. Öncelikle pasaport için istenen fotoğrafın arka fonu beyaz, yüz hatlarının ön planda olduğu ve en az 6 ay içinde kaliteli bir çekim tekniğiyle çekilmiş biyometrik bir fotoğraf olması gerekir. Ancak Nüfus Müdürlüğü sistemine 6 ay öncesinde kayıtlı bir biometrik fotoğrafınız varsa tekrar fotoğraf götürmenize gerek yoktur. Eğer ehliyet veya çipli yeni kimlik kartı için daha önce parmak izi ve imza verdiyseniz bu prosedürlerden de muaf tutulursunuz.

Görüldüğü üzere pasaport çıkarmak sanılanın aksine o kadar karmaşık ve uzun prosedürleri gerektirmeyen işlemlerden oluşmakta. Üstelik her şeyin elektronik ortama kaydedilmesi ve takibinin rahat yapılmasıyla birlikte tüm başvuru süreçlerinizi tamamladığınızda pasaportunuz 5-7 günü gibi kısa bir süre içinde PTT kargoyla adresinize kadar gönderiliyor.

Tüm bu bilgilerin ışığında pasaport nasıl çıkartılır sorusuna açıklayıcı bilgiler verdiğimiz sanıyoruz. Şimdi de milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren harçsız pasaport nasıl çıkartılır ve öğrenci pasaport işlemleri nasıl yapılır? dilerseniz şimdi de bu bilgilere bir göz atalım.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır?

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır?

Yurt dışı eğitim imkanlarının artması, öğrencilerin faklı kültürleri öğrenmek istemeleri veya yurt dışında dil öğrenmek gibi planlarının olması nedeniyle en fazla merak edilen konulardan biri de harçsız pasaport nasıl çıkartılır konusudur. Bizde öğrencilerimizin bu sorularına kayıtsız kalamadık ve öğrenci pasaportu olarak bilinen harçsız pasaport nasıl çıkartılır sorusunun cevabını anlaşılır bir şekilde açıklamaya çalıştık.

Harçsız öğrenci pasaportu olarak bilinen pasaport, aslında umuma mahsus yani bordo pasaportla bire bir aynı özellikleri kapsar. 25 yaşın altındaki tüm öğrencilerin pasaport harcı ödemeden sadece cüzdan bedeli ödeyerek sahip olabileceği bu pasaport, öğrenci pasaportu olarak anılsa da bordo pasaport taşıyanlardan işlevsel olarak herhangi bir farkı yoktur. Ancak başvuru sırasında bazı ek evraklara ihtiyaç duyulur. Bu da öğrenci olunduğunu kanıtlayan öğrenci belgesinin ibrazıdır. Öğrenci belgesinin son 60 gün içinde alınmış olması pasaport başvuru işlemleri için yeterlidir.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir?

25 yaşın altında, herhangi bir öğretim kurumunda aktif öğrenci olarak kaydı bulunan tüm Türk vatandaşı öğrenciler, harç ücreti ödemeden bu pasaportu çıkarılabilir. Pasaport başvurusu sırasında gerekli olan tüm evraklara ilave olarak resmi öğrencilik durumlarını kanıtlamalarıdır. Bunun dışında yurt dışında eğitim amaçlı bir başvuruya veya organizasyon ve yarışma gibi etkinliklere katılma şartı aranmıyor.

18 Yaşından Küçükler Öğrenci Pasaportu Çıkarabilir mi?

Herhangi bir öğretim kurumunda kayıtlı olan ve öğrenciliği aktif olarak devam eden 18 yaşından küçük tüm öğrenciler harçsız öğrenci pasaportuna başvuru yapabilirler. 18 yaşından küçük öğrencilere sadece cüzdan bedelini ödeyerek en fazla 5 yıl geçerliliği olan umuma mahsus (bordo) pasaport verilmektedir. Bu öğrenciler pasaport başvurusu yaptıkları Nüfus Müdürlüğüne, anne ve babalarıyla birlikte gitmeli ve öğrenci belgelerini mutlaka ibraz etmelidirler.

18 Yaşından Büyük Öğrencilerin Pasaport Süresi Ne Kadar?

18 yaşını doldurmuş olan öğrenciler pasaport başvurularını tek başına yapabilirler. Harçsız öğrenci pasaportundan yaralanabilecek en büyük yaş 25 olduğu için başvuran öğrencinin yaşı da hesap edilerek bir süre belirlenir. Yani 18 yaşında olan öğrenci 25 yaşını dolduracağı doğum gününe kadar olan 7 yıllık süre için pasaport geçerlilik süresi verilmektedir.

Harçsız öğrenci pasaportu çıkarmak için sadece Türkiye’de ki öğretim kurumlarına kayıtlı olmak gerekmiyor. Ayrıca denkliği bulunan ve resmi olarak kabul edilmiş yurt dışı eğitim kurumlarında öğrenci olanlar da, 25 yaşın altında iseler harçsız öğrenci pasaportu çıkarabilirler. Bununla birlikte Açık Öğretim Kurumlarında okuyan öğrenciler de örgün eğitim veren kurumların verdiği haklardan yararlandıkları için harçsız öğrenci pasaportu başvurusu yapabilirler.

Pasaport nasıl çıkartılır? sorusuna yanıtlar vermeye çalıştığımız yazımız umarım sizler için iyi bir kaynak olmuştur.Katkı ve sorularınızı yorumlar bölümümüzde bekliyoruz… 

Haberin linki:https://www.ankaragezginleri.com/bordo-pasaport-nedir-pasaport-nasil-cikartilir/

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER