Hatay‘ın Erzin ve Dörtyol ilçelerinde kurulması planlanan petrokimya ve polipropilen tesisleri için verilen ÇED olumlu kararına bir kez daha itiraz eden DAÇE, tesislerin çevre ve halk sağlığı açısından felakete yol açacağını vurgulayarak projelerin derhal durdurulmasını talep etti.
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Hatay’ın Erzin ilçesinde kurulması planlanan Polipropilen Tesisi ile Dörtyol ilçesinde kurulması planlanan Petrokimya ve Rafineri Sanayi Tesisi’ne karşı itirazlarını dile getirdi.
Erzin ilçesinin Burnaz sahilinde Byport şirketi tarafından yapılması planlanan tesis için daha önce ÇED olumlu kararına itiraz edilmiş ve bilirkişi raporunun tesisin doğaya ve halk sağlığına zarar geleceğini bildirmesiyle karar iptal edilmişti.
Ancak daha sonra aynı proje için Bypolimer firması adına yeniden başvuru yapıldı ve ÇED olumlu kararı verildi. Karara dava açan DAÇE, mahkemeden doğanın ve halk sağlığının lehine karar çıkmasını bekliyor.
‣ Hatay’da 23 milyar TL’lik polipropilen tesisinde bilirkişi keşfi: Karşımda kepçeler çalışıyor
‣ Erzin, hukuksuz polipropilen tesisine karşı direnişini sürdürüyor
‣ Erzin’de yapılmak istenen polipropilen tesisine yargı engeli: ÇED raporu çevreyi korumuyor.
Mevcut kirliliğin bölge üzerindeki zararlarına dikkat çeken DAÇE, Erzin ve Dörtyol ilçelerinde kurulması planlanan tesislerin durumu daha da kötüleştireceğini ve tesislerin yapımına karşı olduklarını anlatan bir basın açıklaması yaptı.
Sağlıklı çevre hakkını ihlal ediyor
DAÇE, Dörtyol ve Erzin’de kurulması planlanan tesislerin Anayasa’nın herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu ve çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin görevi olduğunu belirten 56. maddesine aykırı olduğunu savundu.
Bölgedeki demir çelik fabrikaları, termik santral, gübre sanayi, liman faaliyetleri ve çimento fabrikalarının kirletici faaliyetleri yüzünden İskenderun Körfezi, Türkiye’nin en çok çevre kirliliğinin yaşandığı bölgelerden biri haline geldi.
Hava, su ve toprak kirliliği açısından sınır değerlerin aşıldığı İskenderun Körfezi’ndeki kirlilik, İskenderun, Payas, Dörtyol ve Erzin’de çevre ve insan sağlığına zarar veriyor. Birçok bölgede kirlilik yüzünden tarımsal verimlilik azalırken bazı ürünler artık yetiştirilemez hale geldi.
‣ Greenpeace Akdeniz, havası en kirli şehirleri belirledi: Çare ‘koruma bölgeleri’
Yerleşim alanlarını ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor
“Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklime sahip Erzin ve Dörtyol” ilçelerinde petrokimya ve polipropilen tesisi istemediklerini belirten DAÇE, planlanan tesislerin yaşam alanlarına yakınlığına dikkat çekti.
Dörtyol’da planlanan tesis Yeniyurt Mahallesi’ne 850 metre, Yeşiltepe Mahallesi’ne 2 km, Yeşilköy Mahallesi’ne 3 km, Dörtyol’a 8km, Erzin’e ise 9 km mesafede. Tesisler bu bölgelerdeki çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturuyor.
Dörtyol’da kurulacak olan tesis bölge halkının içme suyunu sağlayan iki içme kuyusuna da yakın mesafede. Tesisin sebep olacağı kirlilik, yeraltı sularının kirlenmesine neden olarak Dörtyol halkı için içme suyuna erişim sorunlarına yol açacak.
Tesisler çalışmaya başlayınca atmosfere yayılacak olan ağır ve zehirli gazların toprağı, havayı ve suyu kirleteceğini söyleyen DAÇE, tesislerin su ihtiyaçlarının bir kısmını yeraltı kaynaklarından sağlayacak olmasının da su kaynakları üzerine baskı yaratacağına dikkat çekti.
Diğer yandan mevcut su kaynaklarının kirlenmesi ve tuzlanması da toprakların çoraklaşmasına ve bölge halkının geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerin zarar görmesine neden olacak.
Tesislerden deşarj edilen soğutma suyu da bölgedeki balıkçılık ve turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyecek.
Açıklamada, dünyanın iklim ve gıda krizleriyle mücadele ettiği bir dönemde tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar verecek kimyasal tesisler kurmanın bilimsel ve hukuki olmadığı vurgulandı.
‣ Hatay/Erzin Polipropilen Tesisi Projesi: Tarım alanlarına ve denize kast etmek!
Halk sağlığına zarar verecek
Tesislerin halk sağlığına olan zararları da halkın endişeleri arasında. “Aliağa’da çalışan petrokimya ve rafineri tesisinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar ortadadır” diyen DAÇE, Dörtyol’da planlanan tesisin de benzer sonuçlar doğuracağını söyledi.
‣ Hatay, Erzin’de Polipropilen Tesisi: Zehir solumak istemiyoruz
Diğer yandan Erzin Polipropilen Tesisi’nin hammadde ve teknoloji açısından ithalata bağımlı olduğu için cari açığı arttıracağını söyleyen DAÇE, tesislerin hem İskenderun halkı hem de çevre açısından ciddi felaketlere yol açacağını vurguladı.
Son olarak DAÇE, “Erzin ve Dörtyol halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Dörtyol halkının taleplerini yerine getirerek projeleri derhal durdurmalıdır” diyerek taleplerini dile getirdi ve yaşam haklarını savunmak için herkesi mücadeleye davet etti.