Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelSamandağ ve büyükşehir belediyeleri halkı bilgilendirme

Samandağ ve büyükşehir belediyeleri halkı bilgilendirme

Samandağ ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısının ilki Samandağ Yeni Çarşı Meclis salonunda gerçekleşti.

Toplantıya Hatay Milletvekili Serkan Topal, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, CHP İl Başkanı Ertuğrul Gün, il ve ilçe yöneticileri, Hatsu Müdür Yardımcısı Mahmut Urhan Büyükşehir Genel Sekreteri Hasan Maden Belediye Meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, mahalle muhtarları, din ve kanaat önderleri, partiler ve çok sayıda kişi katıldı. toplantıda konuşan Hatay Milletvekili Serkan Topal “ Buradaki bu coşkuya baktıkça yarınların güzel umudunu görüyorum. Seçimlerde göstermiş olduğunuz özveriden dolayı hepinize teşekkür

ediyorum. Şu anda yoğun bir sürece girilmiştir. Seçim sürecinde sahalarda sizlere verdiğimiz sözleri meclisteki iradenizle yerine getireceğiz. Üzerimizde büyük bir sorumluluk var. Suriye konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız bu konuda endişeniz olmasın. Büyükşehir ve Samandağ Belediye başkanlarımızın halka hizmetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. bu hizmetleri adil ve eşit bir şekilde yaptıklarına inanıyorum. “ dedi.
Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş “ Tüm İslam Aleminin Ramazan Ayını tebrik ediyorum. yanı başımızda akan kardeş kanının durmasını temenni ediyorum. Samandağ için bize düşeni biliyoruz. Samandağ üstüne düşeni vermiştir. Biz Büyükşehir meclisinde 25 kişiyiz ve tek başımıza karar çıkartmamız zor oluyor. Hizmette kaliteyi arttırmak için çok emek sarf ediyoruz. Büyükşehir kanunu çıktı ama 16 ay sonra ancak yürürlüğe girdi. Birileri yönetecem diye düşündü ama Hatay halkı öyle düşünmedi. Ankara’ya evrak gönderiyoruz ancak 8 ayda geliyor. Çünkü hizmet yaparsak CHP ‘ye yazılacak onun için bilerek aksatıyorlar . bir çok engellerle karşı karşıyayız. Hatsu 700 milyon borçlu bırakıldı. Sizler haklı olarak şikayetçisiniz. Yeni kurulan Büyükşehir’ de birden organize olmak kolay değil. Biz sizleri mutlu etmek için geldik ve beraber mücadele etmemiz gerekiyor. Bizlere destek olmanızı istiyoruz. Bütün Hatay’da su ve şebeke sorunu vardır. Temiz suya ihtiyacımız vardır. Su fiyatını hem millet ödeyebilsin hem de biz ayakta durabilelim istiyoruz. Su fiyatlarıyla ilgili MKÜ’ den uzman istedik. Yasal olarak ta suyu maliyetinin altında satamazsınız diyorlar. Su fiyatlarını mecliste tek başına çıkartması mümkün değildir. Şu anda mahkemeden çıkacak kararı bekliyoruz. Türkiye dünyanın 17 güçlü ekonomisine sahip diyorlar o zaman borçları silsinler. AKP’nin amacı bizleri çalıştırmamak ama bizler azimle çalışmaya devam edeceğiz. Altyapı yatırımlarına parti ayırımı yapmadan devam edeceğiz. İktidar olmak istiyorsak bölünmeyeceğiz. Biz halkın ihtiyacı olan yerdeyiz. Makam peşinde değiliz.” Dedi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir yaptığı konuşmada “ Milletvekilimiz , CHP Hatay il başkanımız ,Büyükşehir Belediye başkanımız,Meclis üyelerimiz, Muhtarlarımız, Basın Mensuplarımız, STK’ların temsilcileri ve değerli hemşehrilerim yazın bu sıcak ve tatil gününde bizlerle vaktinizi paylaştınız kentinize duyarlı davranıp katkı ve katılım gösterdiğiniz için en kalbi duygularla selamlıyor saygılar sunuyorum.
Kaç zamandır organize etmeyi hedeflediğimiz bu toplantıyı gecikmeli olarak yapabildik. İnandığımız ve yaşatmak istediğimiz siyasi anlayışımız gereği bu tür toplantıların daha sık yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şehir kent medine’ye dair öngörülerimi kısaca ifade etmek isterim.
Şehir davetkârdır. Herkesi kendine davet eder.Derdi olan dermanını malı olan pazarını şehirde bulur. Vasıflı göç alır. Herkes kendine yer bulur. Şehir canlıdır,yaşadıkça öğrenir,öğrendikçe olgunlaşır.Şehir insanlar içindir,otomobiller için değildir.
Şehirde yaşayan insanlar kendilerine gelecek görmeliler. Şehirler gelecek vaat etmelidir. İnsanlar kendi imkân ve vasıflarına uygun gelecek bulur.
Farklı insanların birbirleri ile temasını sağlayacak ortamlar yaratmalı şehir.Faklı sosyal gruplara mensup insanları buluşturarak sosyal barışa hizmet eder şehirler.
Burada kısaca geçmişte neler yaptık? Neleri hedefliyoruz? Sizlerin bize yönelteceğiniz yapıcı eleştirilere ve sorularınıza cevap vermeyi amaçlıyoruz.
6 yıl 3 ay’dır. Bende Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Bey de belediye başkanlığı yapıyoruz. Geçen dönemi defalarca bu tür toplantılarla basınla veya yüz yüze anlattığımızı sanıyorum. Yeni dönemin bir 16 aylık süre içinde neler yapıldığı konusu ise biraz büyükşehir yasası anlatılmadan çok doğru anlaşılmaz.
6360 sayılı yasa 30 ilde büyükşehir uygulaması ile; il özel idarelerini, belde belediyelerini, köyleri lağvetti. Köyler büyükşehir ilçe belediyelerinin mahalleleri haline dönüştürüldü. 1700 civarında belediye kapandı. On binlerce köy kapandı. Yetki ve sorumluluklar değişti. Yeni yasa;Ulaşım,Otogar,otopark,mezbaha,defin işleri,mezarlık,toptancı halleri,itfaiye ,büyük parklar,Samandağ’da 14.m ve üstü genişlikteki yollar,katı atık ber tarafı,adres,numaralandırma,su,kanalizasyon ve altyapı ile ilgili yetkileri büyükşehir belediyesine vermiştir. Bahsi edilen bu fonksiyonlardan 9 tanesi büyükşehir belediye meclisinin kararı ile ilçe belediyesi ortaklaştırılabilir veya devredilebilir.
Hedeflerimizde ; 5 yıllık süre bittiğinde Samandağ’da altyapı ile ilgili sorunların 1-İçme suyu şebekesi,kanalizasyon şebekesi ve üstü kaplanmayan sokak bırakmama. 2-Parklarla ilgili paylaşıma göre imalat yapmak. 3- Spor alanları ile ilgili tahsis talebinde bulundurduğumuz alanların takibi ve imalatını yapmak. 4-Konut imalatları yapmak ve şehircilik anlayışını yaymak. 5-Yeni belediye binası inşa etmek –hizmet sunmak. 6-Çarşıda yerini boşalttığımız vergi dairesi , mal müdürlüğü balıkçılar çarşısının hukuki sorunlarını bir an önce bitirmek ve yıkım kararı alınan binanın yıkılıp yeniden inşa etmek. 7-Hz.Hızır türbesi çevresinin peyzaj projesini bitirmek. 8- Açık Pazar yerinin inşasını sağlamak ve çarşıdaki keşmekeşi bitirmek. 9 –Deniz çevlik arasındaki yol üstünde yasanın öngördüğü satış –hizmet noktaları oluşturmak. 10-Eski belde belediye binalarının onarılıp kamunun hizmetine sunmak. 11-Bugün itibariyle yer teslimi yaptığımız 350.000 metrekarelik asfalt, parke, yol çalışmalarını bütün mahallelerimizde nüfus ve ihtiyaç dağılımlarına göre paylaştırıp hızla bitirmek. 12- Kültür –sanat alanında Samandağ’da bizim öncülüğümüzde veya katkılarımızla ayda en az bir etkinlik yaptık yapmaya devam edeceğiz. 13-İlçede tescili yapılmış eski İngiliz okulu yeri olarak bilinen alanın (binanın)kamulaştırılarak belediye kültür evi haline dönüştürmek. 14-Meslek edindirme veya girişimcilik kurslarını 10 defa yaptık yapmaya da devam edeceğiz. 15-Geçen dönem imalatını başlattığımız arıtma tesisi 6360’la Büyükşehir belediyesine devri yapıldı. Hizmete açılmasını bekliyoruz. 16-Kamuya Belediyenin hizmeti olarak yüzme havuzu ve kompleksi yapmak.17-İmar planımızla ilgili iki etap şeklinde planladık.1.etap1/1000’lik uygulama imar planı ,1/5000’lik nazım imar planı ,1/25000’lik çevre düzeni planı ile ilgili turizm bakanlığından sınırlı yetki aldık.Büyükşehir Belediye başkanlığımızın bilgisi ile bu süreci hızlandırmak imarla ilgili sorunları çözmek arzusundayız. 18-Bütün bu hizmetlerin yapılması için kaynak oluşturmak gerekiyor.Ankara’nın göndereceği paylarla bu hizmetleri yapmak mümkün değil.Yer yer kendi mülklerimizi trampa ederek veya açık ihale yolu ile satış yaparak veya yap-işlet- devret modeli ile bu hizmetleri yapmayı hedefleyeceğiz. Mallarımızın üzerindeki hacizlerimizin kalkması için çabalarımız devam ediyor.
GELİR
Vergi Gelirleri =3.312.524.38. Teşebbüs Ve Mülkiyet Gelirleri :1.353.302.94. Alınan Bağış Ve Yrd.İle Özel Gel.=272.250.41. Diğer Gelirler:17.293.208.44. Sermaye Gelirleri =12.651.635.21. Toplam Gelir:34.882.921.38
GİDER
Personel Giderleri :6.855.886.71. Sos.Güv.Kur.Dev.Payı=1.240.031.61. Mal Ve Hizmet Alımı=12.480.25381. Faiz Giderleri=1.299.488.30. Cari Transferler=115.856.86. Sermaye Giderleri=15.137.606.18. Toplam Gider:37.129.123.47
FEN İŞLERİ BİRİMİ TARAFINDAN MEVCUT SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Koyunoğlu Mahallesi Ahmet Dede Sokak, Mağaracık Mahalesi Süs Sokak, Atatürk Mahallesi 52. Sokak,Deniz-Çevlikarası yol güzergahları Deniz Mahallesi Mehmet Aslan Caddesi, Çiğdede Mahallesi Mevlüt Gümüş Sokak, Eski Eserler Caddesi,Sait Karaali Caddesi, Malik Yılman Caddesi, Ecevit Caddesi, Karaçay, Meydan, Tekebaşı, Cumhuriyet, Mızraklı, Çöğürlü, Kurtderesi, Liman, Yeşilada ve Uzunbağ Mahallelerinde vadandaşların talepleri doğrultusunda (yol açma, parkeleme, yol genişletme, hendek temizleme gibi…) var olan sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Büyükşehir Belediyesinin Asfalt Çalışması Yaptığı Yollar
Akdeniz Caddesi, Cengiz Topel Caddesi, Öğretmen Ali Aslan Caddesi, Liman Caddesi, Muammer Aksoy Caddesi,Tomruksuyu Ana Caddesi, İngiliz Okulu Caddesi, Tekebaşı Mahallesi,On dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6360 Sayılı Kanun ile köy vasfını kaybeden mahallelerimizin yol yapım çalışmaları için hazırlıklar başlamıştır.
TEMİZLİK BİRİMİ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR
-42 Mahallenin Çöpleri rutin olarak toplanmaktadır.
-22 adet çöp kamyonu, 6 traktör, 2 küçük tamperl, 3 büyük tamperli nakliye aracı ile 138 personeli ile 7 gün faaliyetler sürdürülmektedir.
-Mahallelerde bulunan moloz, ot, kömür…vs. gibi çöp kamyonlarının alamadığı atıklar belediyemiz kamyon ve kepçesi ile toplanmaktadır.
-Sivrisinek ile mücadele kapsamında 42 mahallede 7 araç ve 14 personeli ile haftanın 7 günü periyodik olarak ilaçlama yapılmaktadır.
-Bugüne kadar 600 adet konteynir 1200 adet çöp bidonu mahallelere dağıtılmıştır.
ÇEVRE KORUMA VE KONTROL BİRİMİNİN ÇALIŞMALARI
Türkiye’nin en uzun kumsalı olma özelliği taşıyan 14 km’lik sahil şeridinin temizliği yapıldı.
Sahil şeridi temizliğinin düzenli hale getirildi. Ambalaj Atık Yönetim Planı hazırlanarak ambalaj atığı ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bitkisel atık yağların ve ömrünü yitirmiş lastiklerin toplanması ile ilgili çalışmalar yürütüldü. İlçemizin çeşitli yerlerine atık kumbaraları yerleştirildi. Okullarımızda atık pil toplama kampanyası yapıldı. Belediyemize bağlı mahallelerde çevre temizliği yapıldı. Kaldırımlarda ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan bulvar ve refüjlerde peyzaj düzenlemeleri yapıldı. Bulvar ve refüjlerde bitki ekimi gerçekleştirildi Kış aylarında denizin taşması sahil şeridinin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu zararların telafi edilmesi amacı ile çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Kırıkhan Meslek Yüksekokulu ile Belediyemiz ortaklığında Samandağ- Çevlik Toplumsal Hizmet Projesi Etkinliği yapıldı. “Let’s Do İt Akdeniz Projesi” kapsamında Çevlik sahili temizlendi. Belediyemizin öncülüğünde Zirveye İlk Adım Rehabilitasyon Merkezi ile sahil temizliği kampanyası yapıldı. Dünya Çevre Günü ile ilgili Belediyemizin öncülüğünde Bora Geri Dönüşüm ve Atık Toplama ve Ayırma firması eşliğinde belediyemiz tarafından belirlenen okullarda Ambalaj Atıkları hakkında Çevre Mühendisi tarafından bilgilendirme çalışmaları yapılarak broşürler dağıtıldı. Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan parklarda temizlik ve çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Belediyemizin sınırları içerisinde bulunan mahallelere çocuk oyun grupları yerleştirildi. Belediyemiz sınırları içindeki parklara ve açık alanlara banklar yerleştirildi.
BELEDİYEMİZ BÜTÇESİNDEN YAPILAN KESİNTİLER
Bütün bu çalışmalar ve projeler yanında 2014 Nisan – 2015 Haziran ayları arasında Belediyemizden HATSU ve Büyükşehir Belediyesine geçmek üzere gerçekleşen kesintiler hedeflerimize ulaşma noktasında sıkıntılara ve aksaklıklara neden olmaktadır.Bu süre zarfında gerçekleşen kesintiler:HATSU ‘ya 2014 Nisan 2015 Haziran arası: 3.571.715 TLBüyükşehir Belediyesi’ne 2014 Nisan 2015 Haziran arası: 10.715.145,38 TLolmak üzere toplam: 14.286.860,51 TL’dir.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN BEKLENTİLERİMİZ
Ali İsmail Korkmaz köprüsünden Denize ve Çevlik Limanına kadar Büyükşehir uhdesinde olan ana caddede gün aşırı süpürge aracının geçirilmesi, Çevlik-Arsuz yolu doğrultusunda piknik yapan vadandaşların sorumsuzluğundan kaynaklanan çevre kirliliğine yönelik çözüm üretilmesi, Samandağ- Hıdırbey Mahallesi güzergahı yolun yapımı, Samandağ sınırları içinde yer alan Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki park ve yolların temizliği, yoların bakımı ve kışa hazırlığı, su kanalları-tahliye menfezlerinin temizliğinin yapılması. Belediyemize ait eski çöp terfi merkezinin rekreasyon çalışmalarının bir an önce hayata geçirilmesini sağlamak amacı ile ilgili çalışmaların hız kazanmasını n sağlaması İlçemizin geri kazanabilir atıkların çevreye zarar vermesini önlemek ve geri dönüşüm ile ekonomiye yeniden kazandırmak ve ekonomiye katkıda bulunmak amacı ile Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmaların yapılması, Mevcut park ve yeşil alanların kalitesini arttırmak ve daha işlevsel hale getirmek için destek sağlanması, Belediyemizin olanakları kısıtlı olduğundan; Büyükşehir Belediyesi tarafından teknik, araç-gereç ve ihtiyaç duyulan makineler konusunda destek yapılması. Büyükşehir tarafından yapılan yolların imar planındaki durumuna uygun olarak yapılmamasının yarattığı sorunların giderilmesi ve bu gibi durumların ilerde oluşmasını önlemek amacı ile Belediyeler arası iletişimin kurulması (kaldırım, imar sınırı v.s. Köy ve beldelerden mahalleye dönüşen yerlerde yapılacak çalışmalarla ilgili belediyemizle iletişim kurulmaması, özellikle köylerden dönüşen mahallelerde yapılacak köprü, menfez v.s. çalışmaların kadastral durumuna uygun olarak yapılmaması Belediyemiz çalışmaları açısından sıkıntı yaratmaktadır. Bu sıkıntıların oluşmaması için iki belediye arasında bilgi alış-verişinin yapılması, HATSU tarafından yapılan içme suyu, kanalizasyon, bakım, onarım v.s kazı çalışmalarının AYKOME’ye ve belediyemize bildirilmemesinin oluşturduğu sıkıntıların giderilmesi. Büyükşehir Belediyesinin uhdesindeki yolların imara uygun olarak açılması hususunda yaşanan araç ve ekipman sıkıntısının giderilmesi. AYKOME tarafından verilen kazı ruhsatlarının belediyemize bildirilmemesinin (kazı kaplamalarının eski haline getirilmesi açısından) yarattığı aksaklıkların giderilmesi. Büyükşehir tarafından imalatı yapılan yollarda yüklenicilerin yol proje ve uygulamalarına riayet etmemesi sonucu standart dışı imalatların yapılması problemlerinin giderilmesi.“ dedi.
Hatsu Müdür Yardımcısı Mahmut Urhan “ Burada gerçekleri anlatmak boynumuzun borcudur. Belde belediyelerin kapatılmasıyla yükümüz ağırlaşmıştır. 620 milyon borç aldık. Hatsu yerel seçimlerden sonra sıfırdan yaratıldı. Ekibimiz iyi çalışmalar yapıyor. Şu anda adaptasyon sürecindeyiz. Eksiklerimiz vardır. Sizlerin eleştiri ve önerileriniz bizlere ışık tutacaktır. Hatsu, siz varsınız diye var.” Dedi. Uran slayt eşliğinde Samandağ’ında yapılan ve yakın tarihte yapılacak olan hizmetlerle ilgili bir sunum yaptı.
Büyükşehir Genel Sekreteri Hasan Maden Samandağ’da yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı. Katılımcılar yöneticilere; deniz kıyısında yıkılan Barikan’ın yerine ne olacağı, yeşil alanlarla ilgili, kapatılan belde belediyelerin binaları, deniz- çevlik sahil yolu üzerinde ne yapılacağı, özellikle Büyükşehir ve Samandağ Belediyesinde istihdamda adaletli olunması, kültür merkezinin durumu, yeni semt pazarı, su fiyatları, belediyelerin sosyal ve kültürel etkinlikler ile ilgili sorular yönlendirdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER