Samandağ Belediyesi Kadın Danışma Merkezinde görevli Psikolog Erkan Suadiye ile Sosyal Hizmet Uzmanı Mehtap Altın ve Türk PDR Derneği Hatay Şube Divan Kurulu üyesi Psikolojik Danışman Kemal Fırıncıoğulları, Türkiye‘de vaka sayısı gün geçtikçe artan coronavirüsüne yönelik bilgilendirmede bulundu.
Samandağ Belediyesi Meclis Salonunda yapılan coronavirüs açıklamasında, virüsün psikolojik etki ve taşra alışkanlıklarının yanı sıra sosyal medya, internet ve diğer Kitle İletişim araçlarının rolü üzerinde değerlendirme yapıldı.
“Olağanüstü Bir Dönem Yaşıyoruz”
Samandağ Belediyesi Kadın Danışma Merkezinde görevli Psikolog Erkan Suadiye ile Sosyal Hizmet Uzmanı Mehtap Altın ve Türk PDR Derneği Hatay Şube Divan Kurulu üyesi Psikolojik Danışman Kemal Fırıncıoğulları, “Şu an için olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Tam bir kriz dönemi buna bağlı olarak zaman zaman kaotik durum meydana gelmektedir. Bu kaotik durum beraberinde belirsizliği, belirsizlik beraberinde kaygı ve korkuyu getirir. Bu duyguları belli bir seviyeye kadar hissetmemiz gayet normal fakat bu duygular sonucunda davranışlarımız panik seviyesine gelirse orada sağlıklı bir ortam oluşmaz. Aynı şekilde çok rahat davranmamızın da faturası ağır olur. Krizi en sağlıklı şekilde atlatabilmek için sağlık bakanlığının önlemleri almak şart.
Modern toplumun bize sağladığı en büyük etki kitle iletişim araçlarıdır. Bunun olumlu tarafı olduğu kadar olumsuz tarafı da var. Her avantaj beraberinde dezavantajı da barındırır. Bunun tam tersi de söz konusu.
“Aşırı Bilgi Kirliliği Söz Konusu”
Örneğin; haberleri ve sosyal medyayı takip ettiğimizde aşırı bir bilgi kirliliği söz konusu. Kendi uzmanlık alanı olmadığı halde koronavirüs hakkında Bilgi vermeye çalışan uzmanlar var. Daha da vahimi geçen hafta YouTube’un trend videolar bölümüne bakarken koronavirüsle ilgili en popüler birkaç videonun ünlü YouTuberlar tarafından çekildiğine tanık oldum. Bu durum sosyal medyayı sık kullanan çocuklar ve biz yetişkinler için büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu bakımdan koronavirüs ile ilgili tıbbi bilgileri almak için Sağlık Bakanlığının açıkladığı söylemleri takip etmek en sağlıklı ve güvenilir yöntem. Ayrıca medyada da sürekli koronavirüsle ilgili bildiler dolaştığı İçin en güvenilir kaynakları takip etmeli bu kaynaklar sadece tek bir kaynak olmamalı aynı zamanda yurtdışı kaynaklar da takip edilebilir. Biz vatandaşlar olarak da üzerimize bu süreçte paylaşımlarımıza dikkat etmek ve kaynağı belli olmayan bilgileri yaymamamız gerekiyor. Bu sayede bilgi kirliliğinin önüne geçmede katkımız olur.
Samandağ, Yurtdışından Gelen Hem Öğrenci Hem de İşçiler Nedeniyle Risk Altında
Samandağ özeline bakacak olursak Samandağ şu açıdan çok fazla risk taşıyor: YÖK geçtiğimiz günlerde üniversiteleri tatil etti. Dolayısıyla Kıbrıs’ta ve şehir dışında okuyan öğrenciler memleketlerine döndüler. Aynı şekilde yurtdışında çalışan bazı vatandaşlarımız Samandağ’a döndü. Bu bakımdan Samandağ risk altındadır ve konuda elimizden geldiğince tedbirli davranmak zorundayız.
Çocukluk ile Erken Ergenlik Döneminde Koronavirüsün Psikolojik Etkileri ve Çocuklarla iletişim konularında “önce can sonra canan.” mantığıyla hareket etmeliyiz. Çocuklar bizim yaşadığımız korku, kaygı ve panikten çok etkilenirler bu yüzden öncelikle kendimiz ihtiyatlı davranmalıyız. Bu süreçte evde haberler sık sık olumsuz durumları paylaştığı İçin bu olumsuz durumlara çocukları çok fazla maruz bırakmamaya özen göstermeliyiz. Ayrıca evdeki gündem sürekli olarak koronavirüs olmamalıdır.
Çocuklar bu süreçte en fazla sıkılıyor olmaktan şikayet etmektedirler. Bu konuda ebeveyn olarak çocukların sıkılmasına izin vermeliyiz. Çünkü canı sıkılan çocuk etrafa bakmaya başlar, ilgisini çekecek bir şey arar. Çevreyi merak eder ve çevreyle etkileşim içerisinde bir oyalayıcı oluşturur. Bu durum çocuklarda yaratıcılığın gelişmesini sağlar.” dedi.