Samandağ’lı Kahiloğulları ailesinden hayırsever Prof.Dr.Suphi Sürmeli’nin (Kahilogulları) vefatı derin üzüntü yarattı. Kahiloğulları Ailesinden alınan bilgilere göre:” Prof. Dr. Suphi Sürmeli dün 4 mayıs 2017’de tedavi gördüğü hastanede yoğun bakımda hayatını kaybetti. Önümüzdeki günlerde Amerika’da defnedilmesi planlanmaktadır. 1994 yılında yaptırmış olduğu 12 dersli Şaban Kahil Sürmeli İlköğretim Okulunda bir tören düzenlenip, Samandağ’da ruhuna mevlit okutulacaktır. “ifadelerine yer verildi. Prof.Dr. Suphi Sürmeli (Kahiloğulları) Dünya çapında ün yapmış değerli bir bilim adamıydı. Zamanının Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den eğitime yaptığı katkılardan dolayı ödül almıştı. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir :” İlçemizde doğmuş büyümüş böylesine değerli bilim adamının vefatından dolayı üzüntü duyduk. Merhuma Allahtan Rahmet Sevenlerine ,ailesine başsağlığı dilerim.”ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Suphi Sürmeli Kimdir?
Suriye ve Hatay’ın Fransa Devletinin hâkimiyeti altında olduğu devirde Samandağ’da doğdu. 5 yaşında okula başladı, eğitim dili Fransızca idi Hatay’ın Türkiye’ye ihakından sonra Samandağ’da ilkokulu okudu dönemedin de Samandağ’ında ortaokulu olmadığından ortaokulu Antakya’da okudu. Çocuk yaşta Antakya’da tek başıma bir odada yaşaması gerekti. Haftalık yiyecek ve giyeceklerini temini için Samandağ’a ayda 2-3 defa yürüyerek eşyaları sırtında geldi. Çok iyi öğretmenleri sayesinde okumayı sevdi. Çektiği zorluklara rağmen okuma vebaşarılı olma hevesi arttı. Orta ve lise eğitimini Antakya’da 1948’de yüksek notlarla bitirince aynı yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine başladı. Tıp eğitimini 1954 yılında bitirdi. Ondan hemen sonra yedek subay olarak göreve başladı. Askerlik görevini 1956 yılında tamamlayınca, Samandağ ilçesine döndü. O sıralarda bir grup üniversieli arkadaşı ABD’ye ihtisas yapmak için gitmişti. Samandağ’da bir yıldan fazla kaldıktan sonra bende ihtisas yapmak için ABD’ye gittim.Hiç İngilizce bilmiyordum.Önce İngilizce öğrendim ve gereken sınavları başarıyla verdikten sonra bir devlet hastanesinde işe başladım. Newyork’un saygın üniversitelerinden Columbia Üniversitesinin programında ihtisasımı yapma fırsatını buldum.İhtisasımı bitirip diplomamı alarak Türkiye’ye döndüm. İki yıl kadar kaldım şimdiki eşimle tanıştım.Kısa sürede evlendik.Çocuğumuz oldu.Tekrar Amerika’ya dönünce ,bir devlet hastanesinde iş buldum. İki yıl sonra ,çok büyük özel bir hastaneden çalışmaya başladım.Zamanla hastanenin klinik direktörlüğüne ,sonra da başhekimliğine yükseldim. Aynı zamanda New York Üniversitesinin Mıntıkadaki kampüsünde eğitim üyeliği görevine başladım.Tam kırk yıl doktorluk yaptıktan sonra 1996 yılında emekli oldum.
Eğitime yaptığı katkılar
Eğitim ve öğretime çok önem veren Dr. Sürmeli ,1976 yılında bir derslil ve laboratuar,Samandağ Lisesine 1 katlık derslik yaptırmış ,Çukurova üniversitesine de hatırı sayılır maddi katkılarda bulunmuştur.En son da 1994 yılında doğup büyüdüğü Samandağ ilçesinde babasının adını taşıyan 12 derslikli Şaban Kahil Sürmeli İlköğretim okulunu yaptırmıştır.
Türk Kültürüne katkılar
Dr.Suphi Sürmeli Amarikan psikiyatri derneğinin ödülünü almış olup ,Amerika’da yabancılara getirilen zorunlu vatandaşlık yasasının iptalini kendisi sağlamıştır. Sürmeli ailesi Amerikada çeşitli külütürel sosyal etkinliklere katılmış ve türk kültürüne yarar sağlamıştır..Böyle iyilik dolu yardımsever insanların var olduğunu bilmek ,bugün çin bizlere güç veriyor ve geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.