Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunSatış ve Kiralama Kararları İptal Edildi

Satış ve Kiralama Kararları İptal Edildi

Hatay İdare Mahkemesi’nden sonra itiraz edilen Adana İstinaf Mahkemesi’nce de İskenderun Belediye Meclisi’nin 2019 yılında aldığı, Belediye Başkanına “her türlü mülkle” ilgili, satış, kiralama, devir konularını içeren meclis yetkisi veren kararlar iptal edildi.
Bundan tam 3 yıl önce, 2 Aralık 2019 tarihindeki İskenderun Belediye Meclisi toplantısında, Belediye bünyesindeki gayrimenkullerle ilgili satış, devir, kiralama gibi konularda yetki, AKP ve MHP’li üyelerin “Evet” oylarıyla, Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı’ya verilmişti. Gelişmenin hukuki olmadığını savunan İskenderun Belediyle Meclisi CHP Grup Başkanı Ali Mutlu, o dönemde, kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu öne sürerek Hatay İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu. Hatay İdare Mahkemesi, kararın iptali yönündeki başvuruları olumlu karşılayarak, kararı hukuki bulmadı ve reddetti. İskenderun Belediyesi, İdare Mahkemesi kararına Adana İstinaf Mahkemeleri nezdinde itirazda bulundu. Adana İstinaf Mahkemeleri de İdare Mahkemesi’nin “red” kararını doğru buldu ve itirazı reddetti.
Gelişmeyi paylaşan Mutlu, şu paylaşımı yaptı:
“02.12.2019 tarihinde toplanan İskenderun Belediye Meclisi toplantısında, bütün hukuki eleştirilerimize rağmen, AKP-MHP Meclis üyelerinin oylarıyla, 81-82 nolu Meclis kararlarıyla, Belediye Meclisinin yetkileri, oylanarak M.Fatih Tosyalı’ya devredildi. Oysaki hiçbir şart altında, Meclis’in yetkileri hiçbir şekilde başkasına ve başkalarına devredilemez.
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili maddelerinin amir hükümleri gereğince, 03/01/2020 tarihli Belediye Meclis toplantısında bir kez daha yazılı önergelerimizi vererek, hukuki olmayan kararların iptalini istedik. Cumhur İttifakı’nın oylarıyla verdiğimiz önergelerimiz, gündeme alınmayarak bir kez daha reddedildiler. Hatay 2. İdare Mahkemesi’ne açmış olduğumuz davalar sonucunda İdare Mahkemesi, verdiği kararlarda, Meclis kararının yasal dayanağı olmadığı yönünde karar verdi. Ve devre ilişkin üç ayrı dava ile ilgili kararları vererek; 81, 82, ve 83 nolu Belediye Meclisi işlemlerinin iptaline karar verdi. Yüce yargı, tek adam olma sevdası ile Belediye Meclisi’nin yetkilerinin gaspına ve bypass yapılmasına izin vermedi.
Hatay İdare Mahkemesi’nin verdiği ders niteliğindeki kararlarına rağmen, İskenderun Belediyesi’ni yöneten AKP’li Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı ve yöneticileri, kararlara, Adana Bölge Mahkemesi’ne (İstinaf) başvurarak itiraz etmişlerdi. Adana Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) de İskenderun Belediye Başkanlığı’nın istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir.”
İskenderun Belediye Meclisi’nin CHP’li Grup Başkanı Ali Mutlu, bundan sonraki süreçle ilgili olarak da “Bu süreçten sonra yapacağımız çalışma, İskenderun Belediye Başkanlığı’nın, Hatay İdare Mahkemesi’nin 81-82 Nolu Meclis kararlarını iptal etmesi ve Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin (İstinaf) de istinaf başvurusunu reddine karar vermesiyle, İskenderun Belediye Başkanlığı’nın, hukuksuz şekilde bu sürede yapmış olduğu kiralamalar, devirler, satışlar gibi uygulamalara şuç duyurusunda bulunarak, yargıya taşımak olacaktır” dedi.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER