Seyahatlerinizde bilgisayarınız, tabletiniz ve telefonunuzu kullanmanız biraz yorucu olabilir. Yurtdışına seyahat ediyorsanız internet bağlantınızı ve cihazlarınızı nasıl şarj edeceğiniz aklınıza ilk gelen sorular olacaktır. Cihazlarınızın aynı zamanda kaybolması, zarar görmesi veya çalınması gibi gibi problemlerle bile karşılaşabilirsiniz.
Seyahat ederken size yardımcı olacak teknolojik önlemleri aşağıdan inceleyebilirsiniz:
1. Teknolojik Kit Hazırlayın
Seyahate çıkmadan önce su geçirmeyen bir kılıf kullanarak teknolojik bir acil durum kiti hazırlamanız size her zaman avantaj sağlayacaktır. ExpressVPN’in teknolojik acil durum kitini inceleybilirsiniz.
Teknolojik acil durum kitinde neler olmalı?
- Taşınabilir sabit disk: Önemli belgelerinizi taşıyabileceğiniz çevrimdışı sabit bir disk hazırlayabilirsiniz. Pasaport, otel bilgisi, kimlik, vize, ehliyet ve kişiler listesi gibi acil durumlarda işinize yarayacak önemli belgelerin dijital kopyalarını oluşturun ve sabit diskinizde yedekleyin.
- Powerbank: Seyahatinizde şarjınız hiç beklemediğiniz bir yerde bitebilir ve şarj etmekte problem yaşayabilirsiniz. Bunu engellemek için taşınabilir bir powerbank kesinlikle kitinizde olmalı.
- Evrensel adaptör: Yurtdışı seyahatlerinizde kesinlikle yanınızda olması gereken şeylerden biri de evrensel adaptördür. Gittiğiniz ülke ile yaşadığınız ülkenin adaptörleri uyuşmayabilir ve şarjsız kalabilirsiniz. Bunu önlemek için evrensel bir adaptör edinin.
- Yedek USB Kablo: Seyahatinizde kesinlikle yanınızda yedek USB kablosu ve şarj kablosu bulundurun.
2. Uzun Süreli Seyahatleriniz için Yerel SIM kart satın alın
Uzun süreli yurtdışı seyahatinizden önce orada nasıl internetiniz olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Yurtdışı paketleri genellikle pahalıdır ve çok az internet kotası sunar. Gittiğiniz ülkede havaalanında ön ödemeli bir SIM kart alabilir ve kaldığınız süre boyunca hem internete hem hücresel veriye sahip olabilirsiniz. Böyle bir plan yaparsanız yanınıza yedek eski bir telefon alın ve yedek telefonunuzda yerel SIM kartı kullanın. Bu telefonu Wi-Fi spot olarak kullanabilirsiniz.
Uzun süreli doğa kampına veya internetin kesinlikle çekmeyeceği benzer yerlerde bir tatil planınız varsa bir uydu telefonu edinebilirsiniz. Uydu telefonlarını aylık üyelik ile kullanabilirsiniz. Uydu telefonları ile nerede olursanız olun iletişimde kalabilirsiniz.
3. Cihazlarınızı Şifreleyin ve Yalnız Bırakmayın
Telefon, bilgisayar ve tablet gibi cihazlarınızı seyahate çıkmadan önce şifreleyin. Günümüzde her cihazda ekran şifresi oluşturabileceğiniz güvenlik ayarları mevcuttur.
Bilgisayarınızı ve telefonunuzu kısa süreliğine bile olsa yalnız bırakmayın. Birkaç dakika içinde cihazlarınız çalınabilir, USB ile zararlı yazılım indirilebilir veya önemli kişisel bilgileriniz çalınabilir.
4. Antivirüs yazılımı
Lisanslı bir antivirüs yazılımı cihazlarınızı virüslerden, zararlı yazılımlardan ve istilacı reklam yazılımlarından koruyacaktır. Bilgisayarınızda güvenlik duvarını aktif hale getirmeyi de unutmayın.
5. Ortak Wi-Fi Ağlar
Havaalanında veya gittiğiniz otelde ortak ve ücretsiz Wi-Fi ağa bağlanmak isteyebilirsiniz. Ücretsiz ve şifresiz olan bu ortak Wi-Fi ağlar üzerinden siber saldırıya uğrayabilirsiniz. Herhangi bir şifreleme sunmayan bu Wi-Fi ağlara siber saldırganlar sızabilir (ortadaki adam Mitm) ve gerçekleştirdiğiniz her online aktiviteyi haberiniz olmadan izleyebilir ve kaydedebilir.
Ortak Wi-Fi ağlara bağlanırken bağlantınızı güvenli hale getirmek için VPN kullanabilirsiniz. VPN programları bağlantınızı şifreler ve üçüncü partilerin aktivitelerinizi görmesini ve kaydetmesini engeller.
6. Uygulama ve yazılımları güncelleyin
Seyahate çıkmadan önce telefon, bilgisayar ve tabletinizin güncel olduğundan emin olun. Buna kullandığınız uygulama ve yazılımlar da dahil. Güncel olmayan bir yazılım veya uygulama cihazınızda siber saldırganların avantaj sağlayacağı zayıf noktalardır.
7. Güçlü Parola ve Kimlik Doğrulama Uygulaması
Seyahate çıkmadan önce parolalarınızı güçlü parolalar ile güncelleyin. Mümkünse bir parola yöneticisi kullanın. Online hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) aktifleştirin. Doğrulamayı SMS veya e-posta yerine Yubikey gibi doğrulama anahtarları veya Google Authenticator-Microsoft Authenticator gibi doğrulama uygulamaları ile yapabilirsiniz.