”
Alevi inanç önderlerinden Şeyh Aziz Kuh “veliler, öğrenciler, öğretmenler, okul müdürleri ve bütün yetkililer çocuklarımıza seçmeli Arapça dersini tercih edin çocuklarımız Arapça okuma yazma öğrensin seçmeli Arapça dersini görmezden gelmeyin” dedi.
Alevi din önderlerinden Şeyh AZİZ KUH açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ “Okullarda yapılacak olan seçmeli ders tercihlerinde her yıl tekrarlanan yanlışlıklara dikkat çekerek bu yıl aynı yanlışlıklar yapılmasın” dedi. ŞEYH AZİZİ KUH açıklamasının devamında konu ile ilgili düşüncelerini Şu şekilde ifade etti.
“Seçmeli Ders Tercihleri bu 7 Şubat tarihine kadar yapılacaktır. SECMELI Ders tercihlerini yapmış olsanız bile değiştirme hakkınız vardır. Daha önce verdiğiniz dilekçede Arapça DERSİ yoksa tekrar dilekçe verebilir ve Arapça dersini isteyebilirsiniz. Bütün okuldan sadece 10 ögrenci Arapça dersini isterse okulda Arapça sınıfı açılmak zorundadır. Yarıyıl tatili bittikten sonra ilk gün okullar da Seçmeli Ders tercih listelerinin verilmesinin son günüdür. Öğrenci Velileri olarak bütün okul müdürleri ve idarelerinden bu konuda ilgi ve duyarlılık istiyoruz. Seçmeli Dersler Arasında yer alan Seçmeli Arapça dersinin tercih edilmesini kimse engellemesin lütfen.
ANNELER- BABALAR VE ÖĞRENCİ VELİLERİ
2022-2024 eğitim öğretim yılı ( gelecek yıl) için seçmeli derslerin tercih edilmesi ile ilgili dilekçeler okullara 7 şubatta verilecek. Seçeceğiniz 3 dersten birinin Arapça dersi olmasını öneriyoruz. Anadilimiz Arapça çocuklarımıza aktarmakla mükellef olduğumuz bir emanettir. İş ve istihdam olanakları Özellikle Arapça dili olmak üzere daha çok dil bilenlere daha kolay ve daha kaliteli açılıyor. Anadilimiz Arapça dâhil daha çok dil bilen öğrencilerin; Duygu ve zekâ IQ seviyeleri, okul, sınav, üniversite, hayat başarıları daha sağlam oluyor. Kendi okulumuzda Anadilimiz Arapça okuma ve yazma öğrenme hakkından çocuklarımızı mahrum etmeyelim. Çocuklarımızı anadilimiz Arapçadan mahrum bırakarak temelsizliğe, kültürsüzlüğe, başarısızlığa, yoksulluğa ve geriliğe düşürmeyelim.
Arapça tarihin öğreticisi, ilimin beşiği insanoğlunun medeniyeti öğrendiği ve öğrettiği ender dillerden biridir. Matematikte, yıldız biliminde, mimaride dünyaya eseler bırakmış nice şehirler ve medeniyetler kurmuş bir dildir. Günümüzde ise milyonlarca insanın kullandığı köklü dillerden biridir Arapça. İşadamlarımızın yeni keşfettiği yeni iş sahalarının Arap yarımadasında en değerli hazinedir Arapça. Yirmi birinci yüzyılın enerji depolarının merkezidir Arapça.
Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Mustafa Kemal ve silah arkadaşları Arapça dâhil en az 4-5 dil biliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunu takip eden bizler daha az dil ile yetinmeyiz. Aksine “ Her Lisan, Bir insan” bilinci ile hareket edeceğiz. Anadilimiz Arapçayı çocuklarımıza öğretmemize kimse mani olamaz. Tek sorun ise örgütlenmemiş olduğumuzdan dolayı haklarımızı almada vermiş olduğumuz mücadelenin yavaş yürümesidir.
Okulların 5-6-7-8 ve 9-10-11-12. Sınıfların da seçmeli Arapça dersi hakkımız var. Fakat maalesef okullarda öğretmen ve müdürlerimiz Arapça dersinin tercih edilmesini istemiyor. Çünkü ders ücreti kapma yarışına giriyorlar. Kaybeden hep seçmeli Arapça dersi oluyor. Biz anne babalar sahip çıksak Arapça sınıfları açılacak. Fakat konu hakkındaki bilgisizliğimizden dolayı anne babalar Arapça dersine yeterlice sahip çıkamıyoruz. Bazı Müdürler ve öğretmenler keyfi davranıyor. Yine tekrar etmek istiyorum buradaki esas eksiklik örgütsüz olmamızdır. Devlet bir imkan tanımış okulda Arapça dersi verilecek diye, peki okul aile birliklerimiz bu konu ile ilgili kaç toplantı yaptı? Eksiklikleri tespit ettiler mi? Bu konunun takipçisi oldular mı? Okulda müdür yada öğretmenler işin kolayına kaçabilir. Biz veliler isteklerinde ısrar ettiler mi? Örgütleneceğiz, tespitlerimizi yapıp eksikliklerimizi tamamlayarak çocuklarımıza en kaliteli eğitimi verebiliriz. Buna Anadilimiz Arapça dâhil. Ama unutulmamalı ki bir kişi tek başına ne kadar mücadele ederse etsin sonuca erken ulaşamaz. İllaki birlikte hareket etmeliyiz.
Anadilimiz Arapçanın gereken değerinin verilmediği kanaatindeyim. Bununla ilgili geç mi kaldık. Hayır geç kalmadık. Yapacağımız çalışmalarla çocuklarımıza sadece iki dil değil, üç dil hatta dört dil bile öğretebiliriz. Yeter ki sağlam temeller oluşturalım. İyi dil kötü dil yoktur. Bu dil bana lazım olmaz demeyin. Günün birinde nerede ne zaman size lazım olacağını bilemezsiniz. Yerel yönetimlerimiz, Milletvekillerimiz, STK, odalarımız, Sağdan ve soldan siyasilerimiz Arapça anadilimiz konusunda yeterince duyarlılık ve faaliyet gösteriyorlar mı? Yerel idarecilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalar, siyasilerimiz elbette Anadilimizle ilgili faaliyetler yapmaktadırlar. Bu faaliyetlerin faydalı olduğunu düşünüyorum ama yeterli bulmuyorum. Örgütlenmemizin tamamlanmasını ve daha fazla çalışma yapılmasını umut ediyorum.