Antakya’nın özel yataklı tedavi kurumlarından Defne Hastanesi’nin doktorları tarafından “Dünya KOAH Günü” dolayısıyla yayınlanan mesajda, toplumun tüm kesimlerine, sigara ve nargile içiminden uzaklaşılması ile günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması önerildi.
Defne Hastanesi Hekimi, Uzm. Orhan Altınöz başkanlığındaki bir ekip geçtiğimiz hafta sonunda Palladium AVM’de vatandaşları sağlık taramasından geçirdi.
Defne ekipleri, sağlığın korunması için, haftanın en az beş günü ve günde en az 30 dakika süreyle orta yoğunlukta fizik aktivite (örneğin yürüyüş) önerirken, AVM de sigara içenlere yönelik olarak da, ”karbonmonoksit düzeyi ölçümü” ile hastalar bilgilendirildi ve bilinçlendirildi.
Defne Hastanesi Hekimi Uzm. Dr Mehmet Altınöz, KOAH GÜNÜ ile ilgili mesajında özetle şunlara yer verdi:
“KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı], nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.
Bu hastalık, özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen havayollarının mikrobik olmayan iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihap, akciğerdeki küçük hava odacıklarının harabiyeti (amfizem) sonucu hava yollarının daralmasıyla, 40 yaş ve üzerinde ortaya çıkar. Hava yollarında daralma ve akciğerin en küçük birimi olan hava keseciklerindeki (alveol) harabiyet giderek artar. Normalde balon gibi esnek olan genişleyip-daralabilen havayolları bu özelliğini yitirir. Genişlemiş hava keseciklerine giren havanın çıkması zorlaşır, daha da şişmeye başlar. Hava keseciklerindeki bu değişiklikler, anormaldir ve kalıcı olur. Bu bulgular ‘Amfizem’ olarak adlandırılır.
KOAH’ın görülme sıklığı, 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Bir diğer deyişle, toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Ülkemizde 3-5 milyon KOAH hastası vardır. Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2.9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH,
Türkiye’de de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin de %61.5’i KOAH nedeniyledir.
KOAH, daha çok 40 yaş üstü ve sigara içenlerde sık görülür. Ülkemizde, evlerde ısınma ve yemek pişirme amaçlı kullanılan yakıtların –biyomass-(odun,tezek,vs) dumanının nefesle uzun süre alınması, bayanlarda KOAH gelişimine de neden olur.
Bazı astım hastaları sigara içmeye devam ederlerse, KOAH benzeri bir durum veya tersine KOAH’lı hastaların allerjik bir bulgusu varsa, Astım gibi tedavi edilmesi gerekebilir. Bu hastaların tedavisi daha zordur. Her iki hastalığın (astım ve KOAH) birlikte olduğu hastalığa, AKOS diyoruz.
KOAH tanısında; sigara içme öyküsü, çevresel ortam gereği tozlu ortamlar öyküsü, akciğer fonksiyon testi (nefes ölçüm testi) ve akciğer filmi çekilir.
KOAH, ilerleyici bir hastalık olmasına karşı, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş, sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır.
Sigara içiyor ve nefesiniz daralıyorsa çok geç olmadan mutlaka doktora başvurunuz.”