Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik sosyal Uyum Çalıştayı-6” 13 Eylül 2019 Cuma günü Hatay’da gerçekleştirildi.“
Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılarla ev sahibi toplumun sosyal uyumunu arttırmak amacıyla düzenlenen çalıştay; Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, İl Müftüsü Hamdi KAVİLLİOĞLU, Hatay İl Göç İdaresi Müdürü Mustafa Cengiz BİLEN’in katılımı ile gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışında konuşan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, Suriye’deki iç savaştan kaynaklı ülkemize gelen ve geçici koruma altında bulunan 3,6 milyon yabancı uyruklu vatandaş olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu coğrafya tarihin her döneminde yoğunluğu ve sayıları değişmekle birlikte göç akınına tanıklık etmiştir. Ancak son dönemde bu göç akınları ciddi oranlarda artış göstermiştir. Göçün akılla ve vicdanla yönetilmesi gerektiğini biz bu coğrafyanın insanı olarak zaten biliyoruz. Devlet olarak her kurumumuzla buna hazırız. Ülke olarak uyum konusunda çok sabırlı ve akıllı olmamız gerekiyor. Bu yüzden sabır ikinci akıl diyoruz çünkü göçü vicdanla, rasyonel politikaları yönettiğimiz gibi sabırla yönetmeliyiz. Sabahtan akşama bu işin olmayacağını sabırla meşakkatle yönetmeliyiz”
İl Müftüsü Hamdi KAVİLLİOĞLU: “ Her türlü uyumda, ilimizde görev yapan bütün din görevlileri; yaklaşık 2 bin 500 kardeşimiz taşın altına ellerini koydular. Özel gayret gösterdiler hala daha bu gayret devam etmekte. İlimiz genelinde geçen sene sadece Suriyeli kardeşlerimize yönelik 50 kadar Kur’an kursu açtık. Ayrıca devam eden Kur’an kurslarına o kardeşlerimizi yönlendirdik. Hafızlık kurslarımıza yönlendirdik. Bu verilen gayretlerin hepsi uyumda ayrı bir zenginlik oluşturdu. Siz değerli kardeşlerimizin bu konuyu vaazlarınızda, hutbelerinizde, özel sohbetlerinizde gündeme getirmeniz dile getirmenizin de büyük önemi olduğunu unutmayalım” ifadesinde bulundu.
Hatay İl Göç İdaresi Müdürü Mustafa Cengiz BİLEN: “Göçü yönetme konusunda büyük bir gayret içerisinde bulunduğumuz bu süreç zarfında bizler de ilimizde 437 bin 894 geçici koruma sahibi, 2 bin 753 ikamet izin sahibi 631 uluslararası koruma başvuru sahibi olmak üzere toplamda 441 bin 278 yabancıya verdiğimiz hizmette iyi bir çalışma örneği sergilemekteyiz. Sorumluluğumuz elbette bunlarla sınırlı değildir ilimizde yaşayan yabancıların uyum ve iletişim düzeylerini artırılması il müdürlüğümüzün 2019 yılı hedefleri arasında yer almaktadır. ”dedi.
Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Ali Rıza BEŞKAT’ın Yabancıların Sosyal Uyumları ve Doğru Bilinen Yanlışlar konusunda sunum yaptığı çalıştayda; Yabancıların Hak ve Yükümlülükleri ile Sosyal Uyumları konusunda İl Göç Uzmanı Hüseyin Kemal İLDER , Yabancıların Din Hizmetlerinden Etkin Faydalanması ve Yönlendirme Mekanizması konusunda Diyanet Uzmanı Muhammet KABAKÖZ, Yabancıların Okul Kaydı ve Yönlendirme İşlemleri konusunda Mithat BÜYÜKHAN, Yabancıların Uyum Güçlükleri, Nedenleri ve Saha Gözlemleri konusunda, BMMYK Kıdemli Koruma Yardımcıları Hatip SURUN ve Çiğdem ALTUNOK “Yabancıların Uyum Güçlükleri, Nedenleri ve Saha Gözlemleri” konusunda sunum yaptı.
Soru-cevapların da yer aldığı çalıştay iki oturum şeklinde gerçekleştirildi. Yabancılara doğrudan hizmet sunan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik toplam 17 ilde düzenlenmesi planlanan Sosyal Uyum Çalıştayları farklı illerde de gerçekleştirilmeye devam edecek.