Perşembe, Aralık 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSuçlu Deprem Değil, Tedbirsizlik

Suçlu Deprem Değil, Tedbirsizlik

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nizam Genç, depremin önlem aldıktan sonra öldürmeyeceğini, suçlunun deprem olmadığını ve depremin her zaman geçmişte olduğu gibi var olacağını bildirdi.

Suçlu Deprem Değil, Tedbirsizlik

Başkan Genç, “Suçlu deprem değildir o her zaman vardı var olacaktır. Suçlu biziz onu hafife alıp gerekli tedbirleri almadığımız için. İşte Yine yüreklere ateş düştüğü, yıkılan binaların enkazlarından bir vatandaşımızın daha sağ çıkması için milletçe dua ettiğimiz günleri yaşıyoruz. Merkezi Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğündeki depremle bir kez daha yıkıldık.

Araştırmalar doğrultusunda ülkemizde son 119 yıldır hasara neden olan 284 deprem meydana gelmiş olup bu depremlerin 23’ü 7 ve 7’den daha büyüktür. En son güncellenen Türkiye Deprem Haritası ile 5,5 ten büyük deprem üretebilecek 485 aktif fayın olduğu bir coğrafyada yaşamanın zorluğu içindeyiz. 1999 Gölcük depremi sonrasında aynı acıları tekrar yaşamamak adına yapı inşa süreci ile ilgili önemli düzenlemeler yapılmıştır ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.”

“Faaliyetlerimizi Sürdürüyoruz”

“2000 yılından itibaren Milletimizin bu gibi acı günlere şahit olmasını engellemek adına Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 2001 yılında yürürlüğe giren 4708 sayılı kanunumuz ve yönetmeliğimizdeki revizelerle hizmet kalitemiz her geçen yıl artmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır 19 ilde, 9 yıldır ise 81 ilde devletimizin verdiği yetkiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Yapı Denetim Kuruluşları olarak kamu binaları haricindeki yapıları denetleyerek toplumumuzun can ve mal güvenliğini sağlamak için hizmet vermekteyiz. Bu süre içerisinde denetim hizmeti verilen yapılarda gerek kalite bakımından gerekse deprem güvenliği bakımından çok önemli kazanımlar elde edilmiştir. Nitekim yapı denetim kapsamında 2001 yılından sonra inşa edilen yapılar, bu dönemde gerçekleşen depremlerde herhangi bir hasara uğramamıştır. 2001 yılında 19 ilde başlayan Yapı Denetim faaliyetleri pilot iller dışındaki diğer iller gibi Elazığ’da uygulanmaya ancak 2011 yılında başlamış olup Yapı Denetim Kuruluşları Birliği mensuplarımızın sahada yaptıkları tespitler doğrultusunda 2011 yılından sonra yapı denetim kapsamında inşa edilen binaların başarı ile sınavdan geçtiğini belirtmek isteriz. Kuruluşlarımız tarafından büyük bir özveri ile denetlenen yapılarda hiç bir ciddi hasar oluşmazken, yapı denetimsiz inşa edilmiş olan binaların ve kamu binalarının hasara ve yıkıma uğradığı görülmüştür.

“Tedbirleri Almamız Gerekiyor”

Birçok doğal güzelliği barındıran ancak bir o kadar da riskli olan coğrafyamızda refahla yaşamak için gerekli tüm tedbirleri almamız gerekmektedir. Depreme karşı endişe duymayan bir toplum kazanabilmek için tüm yapıların sistematik olarak mühendislik hizmeti almasının sağlanması elzemdir. Bugüne kadar yapılan mevzuat değişiklikleri ve dönüştürülen riskli yapılar ile ilerleme kaydettiğimizi, güvenli yapılaşmanın 2001 yılı öncesinden daha iyi olduğunu bilsek de zorlu depremleri güvenle atlatabilmek için yapılabilecek bazı uygulamaların gerekliliğini belirtmek isteriz.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak bir çok kez belirttiğimiz gibi kamu yapıları dahil tüm yapıları kapsayan güçlü, bağımsız bir yapı denetim sistemi ile birlikte proje ve yapım sürecinin ele alınarak yapı üretim sürecinin güvenli ve nitelikli hale getirilmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın oluşturduğu Elektronik Dağıtım Sistemi ile yapı denetim sisteminin iyileştirilmesi adımlarından en büyük olan adımı atılmıştır.

“Toplumun Tercihine Bırakılmayacak Kadar Hassas Bir Konu”

Bu son depremle birlikte tekrar dikkat çekilmesi gereken bir hususu da belirtmek isteriz. Halen TBMM’de genel kurulda görüşülmeyi bekleyen 3194 sayılı imar kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinde imar barışı kapsamındaki binalara güçlendirme yapılması konusunun tüm yapıları kapsayacak şekilde genişletilmesinin gerekliliğini ve ilgili analizlerin sistematik bir şekilde yapılarak deprem riski taşıyan tüm binalarda güçlendirme yapılmasının sağlanmasının önemini belirtmek isteriz. Deprem riski taşıyan, eski yapım teknikleri ile inşa edilmiş tüm yapıların makul bir sürede yıkılıp yeniden inşa edilmesi veya güçlendirilmesi için yaptırımlar getirilmelidir. Malesef bu konu toplumun tercihine bırakılamayacak kadar hassas bir konudur.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak 20 yıldır varlığımızla, 81 ildeki üyelerimiz olan Yapı Denetim Kuruluşları ile vatandaşlarımızın güvenli ve konforlu bir yaşam sürmesini sağlamak adına içinde bulunduğumuz tüm zorluklara ve düzeltilmesini beklediğimiz mevzuattaki eksikliklere rağmen kesintisiz bir hizmet vermekteyiz. Faaliyet gösterdiğimiz süreçteki yaşanan depremlerden son olarak Manisa ve Elazığ depremlerinde de görüldüğü gibi can kayıplarında büyük oranda azalma olmuştur. Bu gelişmenin en önemli sebebi birtakım eksikliklere rağmen Bakanlığımızın ve Yapı Denetim Kuruluşlarının özverili çalışmalarıdır. Bu da yapı denetimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir

Elazığ depreminin Millet olarak üzüntü yaşadığımız son deprem olması dileğiyle, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa dileriz. Devlet ve Millet iş birliği ile tüm yaraların en kısa zamanda sarılacağına olan inancımız ile Milletimizin başı sağ olsun.” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER