Suriye, Türkiye’den yapılan ithalatlara yüzde 300 ila yüzde 500 arasında gümrük vergisi artışı getirerek, iki ülke arasındaki ticaretin durma noktasına gelmesine yol açtı. İhracatçılar, çözüm için hükümet müdahalesi bekliyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye–Suriye İş Konseyi Başkanı İbrahim Fuat Özçörekçi dün yaptığı açıklamada Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin kısa ve orta vadede 10 milyar dolara ulaşması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Suriye’de kurulan yeni geçici hükümet ise bugün Türkiye’den yapılan ithalatlara yönelik gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 arasında artırma kararı aldı.
Hükümet açıl müdahalede bulunmalı
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bu artışın Türkiye’nin Suriye’ye ihracatını büyük ölçüde durma noktasına getirdiğini belirtti. Kadooğlu, diplomatik ve ticari müdahalelerin ivedilikle yapılması gerektiğini ifade etti.
Bu tutum Suriye vatandaşlarını olumsuz etkiler
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ihracatının büyük kısmını oluşturan gıda ürünleri ve diğer sektörler, bu yüksek vergiler nedeniyle ciddi zararlar yaşama riskiyle karşı karşıya. Kadooğlu, bu sorunun çözüme kavuşturulması için ilgili bakanlıklarla sürekli iletişimde olduklarını belirtti ve Suriye’deki yeni yönetimin kararlarının Suriyeli vatandaşlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.
Suriye’ye yapılan ihracat sıfıra indi
İhracatçılar, yüksek gümrük vergilerinin maliyetlerini artırarak, ürünlerinin sınırdan geçmesini zorlaştırdığını belirtti. Kadooğlu, Suriye’ye yapılan ihracatın 2024 yılında ortalama 30 milyon dolar civarındayken, bu rakamın şu anda sıfıra indiğini ifade etti. Sınırdaki tır kuyrukları durumu daha da belirgin hale getiriyor.