Arsuz’a 2 km mesafede Akçalı mahallesinde oluşum çalışmaları tamamlanmak üzere olan Affan Kahvesi, Antakya-Kurtuluş caddesinde 110 yıldır hizmet vermekteydi
AFFAN KAHVESİ TARİHÇESİ
İnci(Affan) Kıraathanesi, 1911 yılında Fuat Sahilli tarafından yaptırılan ve 1913 yılında yapımı bitirilen iki katlı taş binanın alt katındadır. Yapımında Fransız mimarlar ve Halep’ten gelen taş ustaların emeği olan kahve olduğu gibi taş yapıt olarak tasarlanmış ve ortada 2 ana sütunla ayakta tutulmuştur. Kahvenin inşa çalışmaları sırasında Roma Dönemi’nden kalma içi su dolu kuyular bulunmuştur. Kurtuluş Caddesi üzerinde Affan Mahallesi’nde olduğundan Affan Kahvesi de denmektedir.
Kahve, kuruluşundan bu yana Sahilli Ailesi dört kuşakta (Fuat Sahilli , Celal Sahilli, Züheyr ve Mahir Sahilli, Onur ve Numan Sahilli) işletilmektedir.
Kahvenin içindeki kalabalık arasından, son derece sessiz ve huzur verici bir mekân olan botanik bahçesine girdiğinizde sizi avlu içinde havuz ve su şarıltıları karşılar. Asma dallarının gökyüzünü kapattığı, sarmaşıkların duvarları tamamen kapladığı, havuzunda suların şarıldadığı bu şirin bahçe, şehrin gürültüsünden ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için huzur veren bir mekândır.
Sarmaşıkların ulaşmadığı diğer duvarında ise eski Antakya fotoğrafları sergilenmektedir. Neredeyse her Antakyalının tanıdığı Aftan Kahvesi’ni özel kılan şeylerden biri de inşa edildiği tarihten bu yana güzelliğini korumasıdır.
Tarihi bir mekan olması dolayısıyla zaman zaman film ve klip çekimlerinde(Emre AYDIN- GİT) sahne olarak da kullanılan mekan, bir dönem çok popüler olan ASİ ve KASABA dizilerinin vazgeçilmez çekim merkezi olmuştur.
Affan kelimesinin anlamını Arapça bir sözcük olup ‘’yiğit’’ anlamındadır. Eski dönemlerde güvenlik birimlerinin zayıf olduğu zamanlarda mahalleyi koruyan yiğit ve sevilen kabadayıların bu mahallede yaşamasından dolayı Affan ismi bu mahalleye verilmiştir. Affan isminin kaç yıllık bir lakap olduğu bilinmemektedir.