Burcu Özkaya Günaydınbilgi@gazeteduvar.com.tr
6 Şubat depremleri nedeniyle binası Defne İlçesinde yıkılan Defne Engelliler Derneği, Mayıs 2023’te Çekmece Mahallesi’nde konteynerden bir alan kurarak faaliyetlerine başladı. Fakat derneğin bir ay önce kaçak elektrik kullanımı gerekçesiyle elektrikleri kesildi.
Elektriklerinin kesilmesine tepki gösteren Defne Engelliler Derneği Başkanı Fırat Yılmaz, zaten çok zor şartlarda hayata tutunduklarını, tek sosyalleşme alanlarının elektriğinin kesildiğini söyledi.
‘BİZ DİREĞE ÇIKIP NASIL BAĞLAYALIM?’
Depremin ilk süreçlerinde elektrik altyapı sorunu olduğundan dolayı bağımsız konteyner ve çadır alanları, elektrik ihtiyacını sokaktaki direklerinden çekerek sağladı. Derneklerinin kurulduğu Mayıs 2023’te, yani depremden üç ay sonra şehirde altyapı sorunlarının en kötü dönemi olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bir-iki ay önce TEDAŞ’tan iki kişi geldi, kaçak kullanıyoruz diye elektriğimizi kesti ve gitti. Kaçak da biz yapmadık ki? Depremin üçüncü ayında bu konteyneri buraya getirdiğimde İstanbul’dan TEDAŞ’a destek ekibi gelmişti. İstanbul TEDAŞ ekibi gelip bağladı. Biz direğe kendimiz mi çıktık, biz mi bağladık? Kendileri çıktı direğe bağladı. O zaman şehirde kimse de yoktu, elektrikçi nereden bulacaktık. Geldiler direkten çekip bağladılar. Mayıs ayında bağlandı. Şimdi de gelip elektriği kestiler. Bizim tek sosyalleşme alanımız burası, çok mağdur olduk” diye konuştu.
‘KONTEYNER ALABİLMEK İÇİN ÜÇ AY UĞRAŞTIK‘
Yılmaz, deprem sonrası derneği yeniden kurmak, faaliyet yürütecek hala getirmek için de çok uğraştı. Derneğe konteyner için defalarca Hatay Valiliği’ne giden Yılmaz, her seferinde ‘not alınarak’ gönderildi. Bir gün valinin dışarı çıkmasını bekleyen Yılmaz, önüne atlayıp derdini anlattı: “Bu konteyner için çok mücadele ettim. Her gün valiliğe gidiyordum, sekreterlik not alıyordu ama hiçbir şey çıkmıyordu. Valinin önüne çıktım ‘dernek başkanıyım’ dedim, konteyner istedim. ‘Sekreteriniz bizi oyalıyor’ dedim. Ertesi gün valiyle görüşmeye gittim, derdimi anlattım. ‘Sayın valim biz engelli derneğiyiz. Bize destek, yardım geliyor ama koyacak yerimiz yok. Kaçtır gelip gidiyorum, bir konteyner verilmedi’ diye konuştum, hemen konteyner gönderdi, yerleştirdiler. Sonra AFAD Müdürü’nü ziyaret ettik, konteynerin üstüne sundurma yapılması istedik. Bu konteyner alanı için üç ay uğraştım. Her gün gidip geldim. Bir engelli için ulaşımın olmadığı bir yerde her gün devlet dairesine gidip gelmek çok zor. Ben yaptım. Nefes alacağımız alan olsun istedim. Şimdi de hiçbir suçumuz yokken elektriği kestiler.”
Hatay’da şu an inşa edilen toplu konutlarda ya da yeni kent inşasında engellilerin hiç düşünülmediğinin de altını çize Yılmaz, aylardır kaldırım için mücadele verdiklerini söyledi. Hatay’da çoğu kaldırımda TEDAŞ direği olduğu için kaldırımları kullanamadıklarını belirten Yılmaz, birçok yetkiliye durumu bildirdiklerini fakat dikkate alınmadıklarını sözlerine ekledi.