Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adayları tercih heyecanı saracak.
İstanbul Gedik Üniversitesi Tanıtım ve Rehberlik Koordinatörü Nurşen Ünal Tarhan, ‘‘Adayların tercihlerini yaparken popüler bölüm tuzağına ayrıca dikkat etmeleri gerekmektedir. Son dönem en çok tercih edilen bölümleri sırf toplumsal bir statü elde etmek için tercih etmek, ilerleyen yıllarda adayları istemedikleri işleri yapmak zorunda bırakabilir’’ uyarısında bulundu.Tarhan’ın adaylara önerileri şöyle:
-SONUÇLARINIZI İYİ ANALİZ EDİN: ÖSYM sonuçları açıkladığında öncelikle puanlarınızı iyi analiz edin. Ham Puan, Ek Puan, Yerleştirme Puanı ve en çok vurgulanan Başarı Sıralarının ne anlama geldiğini, kimlerin ek puan aldığını, kimlerin alamadığını ve ne işe yaradığını mutlaka araştırın.
-VAKIF VE DEVLET ÜNİVERSİTESİ ÖNYARGISINI KIRIN: 20 yıl önceki vakıf üniversitesi algısı ile günümüz arasında artık ciddi bir fark oluşmuş durumda. Geçmiş yıllarda sıkça duyduğumuz “Burslu okuyacağıma devlette herhangi bir yere giderim. Bursum, indirimim kesilecek korkusu ile üniversite okumak istemiyorum” gibi cümleleri halen bazen duymaktayız. Oysa ÖSYM burslarının kesilmesi söz konusu değildir. Üniversitelerin ilk 3, ilk 5 gibi öncelikli tercihlerde adaylara ekstra sağladığı indirimler bulunmaktadır.
-HAYALİNİZDEKİ İŞ İÇİN REHBER OLACAK BÖLÜMÜ SEÇİN: Adayların ve ailelerinin tercihlerini yapmaya başlamadan önce oturup beraber ortak kararlar alması gerekir. Hangi bölümlere ağırlık verilecek? Hangi şehirler/hangi üniversiteler? Aylık/yıllık ne kadar bütçe ayrılabilir, gibi aile ve adayı ilgilendiren ortak kararlar, konuşmalar yapılırsa tercih sürecinde ne istediklerini bilerek daha gerçekçi adımlar atmış olacaklardır.
-SEÇECEĞİNİZ MESLEĞİN YAŞAM KOŞULLARINA HAZIR MISINIZ?: Bölüm seçerken adayların öncelikle zihninden silmesi gereken ilk kaygı “Ya yerleşemezsem” kaygısı olmalıdır. Unutulmamalı ki, sadece üniversiteye yerleşmiş olmak için yapılan tercihler, birkaç yıl sonra öğrencilerin istemedikleri bölümlerde okumalarına, geleceğe dair hedeflerini çizemeyen, yaşamının kontrolünü tesadüflere bırakan bireyler olmalarına sebep olacaktır.
-POPÜLER BÖLÜM TUZAĞINA DİKKAT: Adayların tercihlerini yaparken popüler bölüm tuzağına ayrıca dikkat etmeleri gerekmektedir. Son dönem en çok tercih edilen bölümleri sırf toplumsal bir statü elde etmek için tercih etmek, ilerleyen yıllarda adayları istemedikleri işleri yapmak zorunda bırakabilir.
n İç sorular: Kişinin kendini tanıması ve bu yönde hedeflerini belirlemesi için “Ben kimim? Nelerden hoşlanırım, nelerden hoşlanmam? Nasıl bir işte çalışmak isterim? Bu işi bana hangi meslekler sağlar?” sorularını mutlaka sorması gerekir. Kişilik özellikleri, mesleğin getirdiği yaşam biçimi, gelir şekli de meslek seçiminin diğer önemli ayrıntılarıdır.
-BU YOLDA HANGİ BÖLÜM BANA YOL GÖSTERİCİ OLUR?: Üniversite adayları unutmamalılar ki üniversite diploma sağlar fakat adayların sürmek istedikleri yaşam biçiminin ortaya çıkmasında tek başına yeterli değildir. Diploma ve meslek sadece yol göstericidir. Adayların ülkenin ve dünyanın gerçeklerini, ihtiyaçlarını göz önüne alarak kişisel donanımlarını sağlaması en önemli unsur olacaktır.