Pazartesi, Ocak 27, 2025
No menu items!
Ana SayfaGenelTGC'den uzman gazetecilik değerlendirmesi

TGC’den uzman gazetecilik değerlendirmesi

Uzman Gazetecilerin Sayısının Artması Gerekiyor

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bağımsız gazetecilik konferansının uzman gazetecilik oturumunda konuşmacılar haber merkezlerinin giderek küçüldüğünü, oysa giderek sayısı azalan uzman habercilerin yetişmesi için güçlü haber merkezlerinin gerektiğine dikkat çektiler.

 

TGC 23 Ocak Perşembe günü Burhan Felek Toplantı Salonu’nda düzenlenen bağımsız gazetecilik konferansının 4. oturumunda uzman gazetecilik ile alakalı açıklamalara değinildi.

 

Gazetecilikte uzmanlaşmanın ele alındığı dördüncü oturumun moderatörlüğünü TGC Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz yaptı. Siyaset haberciliğinin dinamiğini gazeteci-yazar Murat Yetkin değerlendirdi.  Toplumsal cinsiyet eşitlikçi haberciliği Pınar Aktaş (Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü), ekonomi haberciliğini  Handan Sema Ceylan (Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü), Sağlık haberciliğini Mesude Demir (Diken İnternet Sitesi Sağlık Muhabiri) anlattı.

 

 

İhsan Yılmaz: Uzman Gazeteci Sayısı Azalıyor

 

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz konuşmasında “uzman gazeteciliğin çok önemli olduğuna işaret ederek “Ne yazık ki uzman gazeteci sayısı hızla azalıyor. Haber merkezleri giderek küçülüyor. Bu geriye gidiş mesleğimizi çok olumsuz etkiliyor. Birkaç haber ajansının inisiyatifi ve  bültenlerle gazeteler yapılmaya başlandı. Sayısı artan tek uzman gazetecilik ise ne yazık ki yandaş gazetecilik. “

 

 

Murat Yetkin: Uzman Habercilerin Yetişmesi İçin Haber Merkezleri Gerekiyor

 

 

Gazeteci, yazar Murat Yetkin uzman haberci sayısının artması için medya kuruluşlarında donanımlı ve yeterli haber merkezlerinin artması gerektiğine işaret etti ve şöyle konuştu:

 

“Uzman gazetecilik olması için haber merkezi olması ve bütünü desteklemesi gerekiyor. Bunun bir lojistik maliyeti var. Uzman gazeteciler bu ortamda yetişecek. Yoksa uzman haberci kendiliğinden yetişmez. Diplomasi muhabiri olacaksınız ülkelerin davranış kalıbını, savunma muhabiriyseniz silahların tiplerini bir subay kadar bilmeniz gerekir. Siyaset, ekonomi ya da yargı muhabiri olacaksınız çalışıp öğrenmeniz, o alanın aktörleriyle vakit geçirmeniz gerekiyor. Teorik olarak değil pratik olarak da bilmeniz gerekiyor. Haber kaynaklarınızın alışkanlıklarını öğrenmeniz gerekiyor. Haberciliğin kalitesinin artması için mutlaka uzman haberciliğin desteklenmesi gerekiyor.”

 

 

Pınar Aktaş: Haberlerdeki Eril Dilin Değişmesi İçin Çalışmalıyız

 

 

Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Pınar Aktaş konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefleyen habercilik anlayışıyla ilgili görüşlerini paylaştı:

 

“TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu 2014 yılında kuruldu. O günden bu yana birçok çalışma yaptık. Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi bir kılavuz hazırladık. Haberlerdeki eril dilin değişmesi için çalışmalıyız. Mesela bir defile haberinde bir kadın mankenin göğsünün açılması ‘yürek hoplattı’ ifadesiyle verilebiliyor. Kadına yönelik şiddetin, cinayetin bir aşkın neticesinde gerçekleştirildiği yönünde ifadeler yer alabiliyor haberlerde. Haber dilinin şiddeti meşrulaştıracak, ya da şiddeti uygulayan erkeği sempatik hale getirmekten uzak olması gerekiyor. Öldürülen kadınların değil, onları öldüren insanların teşhir edilmesi gerekiyor. Bu konudaki eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Milliyet Gazetesi olarak da BM ile ortak yürüttüğümüz bir proje var. Milliyet Gazetesi, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yer alan ilk medya kuruluşu oldu. Birleşmiş Milletlerin dünya genelinde kadınların sorunları konusunda dile getirdiği hassasiyetlerin, önceliklerin ve eylem planlarının bir parçası olduk.”

 

 

Handan Sema Ceylan: Ekonomi Gazeteciliği Kendi İçinde Alt Uzmanlık Dallarına Ayrılıyor

 

 

Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan ekonomi gazeteciliğinin uzmanlık dalı olarak kendi içinde de alt dallara ayrıldığını belirtti ve şunları söyledi:

“20 yıldır gazetecilik yapıyorum. Dünya Gazetesi’nde çalıştım. Şimdi de Ekonomi Gazetesi’nde çalışıyorum. Ekonomi gazeteciliğinin usta isimleriyle çekirdek bir ekiple Ekonomi Gazetesi’ni kurduk. Biliyorsunuz ekonomi haberciliğinin alt uzmanlık dalları da var.  Finansı, enerjiyi, KOBİ’leri iyi bilen haberciler var. Ancak hepsinin sayısı çok az. Yeni gazetecilerin yetişmesi gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise haber kaynaklarıyla olan mesafe konusu.  Ekonomi gazeteciliği alanında haber kaynaklarıyla mesafe konusu en çok eleştiri alan konulardan birisi. Biz ekonomik kararları veren insanlara temas ediyoruz. Böyle bir ortamda kendimizi, gazeteciliğimizi korumak, etik kurallara dikkat etmek zorundayız.”

 

 

Mesude Demir: Sağlık Habercisi Olarak Haber Kaynağı Havuzunuz Çok Geniş Olmalı

 

 

Diken İnternet Sitesi Sağlık Muhabiri Mesude Erşan ise sağlık haberciliği alanında uzman gazeteci sayısının azaldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sağlık haberciliği çok geniş bir alan. Doktorlarla konuşup haber yapıldığı sanılıyor. Sağlığın ekonomisini, siyasetini bilmeniz gerekiyor. Genç bir sporcu kalp krizi geçiriyor. Sporu da takip etmeniz gerekiyor. Sürekli okumanız, kongre takip etmeniz gerekiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’ndan İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi almakta çok zorlanıyoruz. Onlar istedikleri bilgileri paylaşıyorlar. Bu tip zorluklar yaşıyoruz. Sağlık haberciliğinde alanının en iyi uzmanlarını seçmelisiniz. Geniş bir haber kaynağı havuzunuz olmalı. Bilimsel unvanlar sizi yanıltmamalı. İnsanların yıllar içinde bilimsellikten ödün verip vermediklerini de takip etmelisiniz. Günümüzde herkes PR’ı keşfetti. Tık uğruna insan sağlığı feda ediliyor. Bu nedenle tüm medya kuruluşlarında uzman sağlık habercileri ve editörler çalışmalı.”

 

 

(Hatay Mahalli Haber)

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER