Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelTÜRKİYE’DE 4000 TALESEMİ HASTANIN 2500 CİVARI HATAY DOĞUMLU

TÜRKİYE’DE 4000 TALESEMİ HASTANIN 2500 CİVARI HATAY DOĞUMLU

Türkiye de 8 Mayıs 1993 yılından bu yana kutlanan “Dünya Talasemi Günü” ülkemizde de planlanan çeşitli aktivitelerle önemli bir halk sağlığı sorunu olan hemoglobinopatilerin gündemde tutulması ve bu sayede toplumun konu ile ilgili bilinçlendirilmesi, amacı ile İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü bir etkinlik gerçekleştirdi.

İskenderun Belediye Kültür Sarayında gerçekleştirilen etkinliğe İlçe Sağlık Müdürü Dr.Volkan Yeter, ISTOHAD(iskenderun Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hasta Aileleri Dayanisma Dernegi) Başkanı Vural Taş, İl Millİ Eğitim personeli,öğrenciler,kamu kurumlarından temsilciler,hastalar ve hasta yakınları katılım gösterdi.

Etkinlikte Dr.Müge Öztürk Tellioğlu seminer verdi. Talasemi , diğer adıyla Akdeniz Anemisi,dünyada ve ülkemizde özellikle bölgemizde en sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Tellioğlu; “Türkiye’deki 4000 hastanın 2500 civarı Hatay doğumludur. İskenderun’da merkezimize kayıtlı 600 civarı tedavi gören hastamız vardır. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, sürekli kan nakli gerektiren ve doğru tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan, halk arasında Akdeniz Anemisi olarak bilinen Talasemi ve orak hücre hastalığındaki yeni doğumları engellemektir“ diye konuştu.

Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte olduğunu , aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğradığını söyleyen Tellioğlu; “ Bu nedenle Bakanlığımız tarafından şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla hastalığın görülme sıklığı göz önünde bulundurularak Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatılmıştır. Bu programın amacı; • Sağlık personeli, diğer kurumların ve basın işbirliği ile halkın, gençlerin, evlenecek ve yeni bebek sahibi olacak çiftlerin bilgilenmesini ve test yaptırmalarını sağlayarak, hastalıklı bebek doğmasını önlemek” dedi.

Tedavisi zor olmasına rağmen tanısı basit bir kan testi ile (Hemoglobin Elektroforezi) konabilen bu hastalıkların önlenmesi son derece basit bir yöntem. Bu test ilçe sağlık müdürlüğüne mbağlı talasemi biriminde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmakta olduğunu belirten Tellioğlu erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Düzenlenen bu anlamlı etkinlikte Akdeniz Sağlik Meslek Lisesi Talasemi taşıyıcısı ögrencileri ve gönüllü genç sağlık liderleri senaryosunu kendilerinin yazdiğı “Talasemili doğmak kader değildir.” konulu tiyatro oyunu sergiledi. Oyun izleyicilerden beğeni topladı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER