Pazar, Eylül 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayTütünde 120 Bin Rekolte Bekleniyor

Tütünde 120 Bin Rekolte Bekleniyor

Hatay ve Türkiye genelindeki 26 ilde bu yıl hasat edilen tütünden 120 bin ton rekolte bekleniyor.

Muş’un Sungu beldesinde hasat edilen tütünler, kurutulmaya bırakıldı. Muş`un Sungu beldesindeki tütün tarlalarını gezerek, çiftçilerle görüşen araştırmacı, bu yıl 26 ilde, 113 ilçede, 2 bin 301 köy ve mahallede yaklaşık 82 bin üretici ailenin 120 bin ton tütün üretim sözleşmesi imzalandığını söyledi.

Araştırmacı, daha fazla ihracat yapacaklarını ve ithalatı azaltacaklarını dile getirerek, “Bu yıl ülkemizde 120 bin ton tütün üretimi hedefliyoruz. Geçen yıl 80 bin ton tütün elde etmiştik. Yağışlardan dolayı bu yıl verimli geçti. Geçen yıl 48 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik, bu yıl hedefimiz 60 bin ton ihracat. Bugüne kadar çok güzel ve sağlıklı bir şekilde kırımlarımızı yaptık. Birçok ilimizde tütün alımlarımız başlayacak. Temennimiz ithalatı azaltmak.” dedi.

15 GÜNDÜR BÖLGE İLLERİNİ GEZİYOR

Bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Muş’ta Virjinya tütünü yetiştirmek için deneme üretim yaptıklarını belirten araştırmacı, “Çok güzel verim elde ettik. ABD`ye bu yıl Muş, Bitlis ve Batman`dan Virjinya tütünü ihraç edeceğiz. Bu yıl ciddi bir yatırımcıyı Muş`a getirdik. İkinci yatırımcı da Osmaniye`de işletmesini kuracak. Yaptığımız uluslararası çalıştaylarla dünyanın gözünü ülkemize çevirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün makine aletleri hibe desteği sağladı. Ülkemizde hangi çiftçinin tütünü elde kalırsa bize ulaşabilir.” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER