Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelÜlkedeki normalleşme süreci BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI...

Ülkedeki normalleşme süreci BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI…

‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ nedeniyle gerçekleşen basın açıklamasında mesleki sorunlara dair konuşan Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, OHAL’e ve STK’lar üzerindeki baskıya da işaret etti.

Oda Yönetim Kurulu’nun katılımıyla ODA’da gerçekleşen basın açıklamasında, toplumun ağız diş sağlığında gerçek anlamda düzelmenin, ancak, dişhekimlerinin özelde ve kamuda emeklerinin karşılığını alabildiği, insanca çalışma ve yaşama taleplerinin karşılandığı zaman görüneceğini söyleyen Seyfettin, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası (17-26 Kasım) boyunca gerçekleşecek etkinliklere işaret etti.
-TALEP NET-
TDB’nin yıllardır yüksek sesle savunduğu “Koruyucu Dişhekimliği” uygulamaları ve devamlılığının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin,
“Toplum ağız diş sağlığının iyileştirilmesi temelinde yapılan ‘özel muayenehanelerden hizmet alımı’ talebimiz bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.
-3 KEZ ERTELENDİ-
2015 Şubat ayında çıkartılan “Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” in yaptırımlarının uygulanmasının bugüne kadar 3 kez ertelendiğine işaret eden Seyfettin, eleştirilerini şöyle sıraladı:
“Meslek örgütümüzle birlikte hazırlanmadan çıkarılan bir Yönetmeliğin ne kadar uygulanamaz olduğunun göstergesidir bu ertelemeler. Bu yeni Yönetmelik; muayenehane hekimliğini yok edip, mesleğimizi sermayeye teslim etme yönetmeliğidir.”
-PLANSIZ-DONANIMSIZ-
Yaşadıkları meslek sorunlarından önemlilerinden birinin, plansız ve donanımsız açılan dişhekimliği fakülteleri olduğunu aktaran Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, son bir yılda sayıları 63’den 71’e çıkan bu eğitim kurumlarına dair şu tespiti paylaştı:
“Her yıl 4000’in üzerinde dişhekimi mezun olmaktadır. Aynı plansızlık, yeni mezun dişhekimleri için istihdam sorunu da yaratmaktadır. Fakültelerde uygulanan performans sistemi, eğitimin içini boşaltmış, eğitimin yeterliliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Dişhekimliği eğitiminin yeterliliğinin arttırılması için, bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalıdır.”
-PERFORMANS SİSTEMİ-
Dişhekimliği mesleğinin yaşadığı bir diğer sorunun, kamuda çalışan meslektaşlarının performans sisteminin getirdiği zorluklara maruz kalmaları olduğunun altını çizen Nebil Seyfettin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Meslektaşlarımız, bırakın gelirini arttırmayı, sadece gelirini korumak için bile her geçen gün daha fazla hasta bakmak zorunda kalmaktadır. Bu da, dişhekiminde tükenmişlik sendromu yaratarak, pek çok meslek hastalığına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda sağlık politikalarında uygulanan bu yanlışlık, toplumun her kesiminde görülen şiddetin, sağlıkta da görülmesine neden olmaktadır.”
-YIPRANMA PAYI-
Mesleğin en büyük sorunlarından bir diğerinin, yıllardır elde edemedikleri yıpranma payı hakkı olduğunu ifade eden Seyfettin, şöyle devam etti:
“Mesleğimizin içinde bulunduğu durum, ülkemizde yaşanan sorunlarla ayrı düşünülemez. Türkiye Cumhuriyet tarihine kara leke olarak geçen 15 Temmuz darbe girişimini büyük acılarla yaşadık. Bu darbe girişimine karşı Dişhekimleri Odaları olarak demokrasiden yana tavrımızı ilk günden itibaren koyduk. Demokratik rejime karşı yapılmaya çalışılan bütün darbe, darbe girişimi ve kalkışmalara karşı olduğumuzu, hukukun üstünlüğünü demokrasiyi ve ülke bütünlüğünü savunduğumuzu defalarca dile getirdik. Cumhuriyet ve Demokrasi mitinglerine katıldık.
Darbe girişiminden sonra uygulanan OHAL süresinin uzatılması, parlamenter demokrasimizi kesintiye uğratmaktadır. OHAL ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerle yönetilen ülkemiz, daha kaotik bir ortama sürüklenmektedir. Bu ortam, hekimlerin korumakla sorumlu oldukları insan sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir. Birer hekim olarak bu yaşananları kabullenmemiz mümkün değildir.
Bizler Ülkede normalleşme sürecinin bir an önce başlaması ve Meclis’in işlerliğini kazanması için OHAL’in en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini, basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, meslek örgütleri, STK’lar üzerindeki baskının kaldırılmasının ve evrensel hukuk kuralarının uygulanmasının gerektiğine inanıyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER