Pazartesi, Eylül 30, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayVatandaşın kimlik bilgilerinin çalındı mı?

Vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındı mı?

 

 

Hatay Milletvekili Av. Servet Mullaoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplandırması talebiyle bir soru önergesi sundu. ü

Önergenin konusu, Freeweb Turkey haber sitesinde yayımlanan 06.09.2024 tarihli habere dayanarak, 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığı iddiaları ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) Google’a gönderdiği yazılar oldu.

Mullaoğlu, önergesinde, kişisel verilerin sızdırıldığına dair iddiaların kamuoyunda büyük bir endişe yarattığını vurguladı ve şu sorulara yanıt aradı:

 

  • BTK bünyesindeki USOM tarafından 29 Temmuz ve 3 Eylül 2024 tarihlerinde Google’a kimlik bilgileriyle ilgili iki ayrı yazı gönderildiği iddiaları doğru mudur? Bu yazılar dışında başka bildirimlerde bulunulmuş mudur?
  • Kimlik bilgileri veya diğer kişisel bilgilerin çalınmasına ilişkin resmi bir inceleme başlatılmış mıdır? Çalınan verilerin kapsamı nedir?
  • Geçmişte yaşandığı iddia edilen veri ihlali ile ilgili olarak, sorumlular hakkında Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca yasal işlemler yapılmış mıdır?
  • Kimlik bilgileri çalınan vatandaşların güvenliği için ne gibi tedbirler alınmıştır? Bu kişilere yönelik bilgilendirme yapılmış mıdır?
  • Kimlik bilgilerinin çalınması hangi kurum veya kişilerin ihmali sonucunda gerçekleşmiştir? Sorumlular tespit edilmiş midir? Yargı süreci başlatılmış mıdır?
  • Türkiye’de kişisel verilerin güvenliği konusunda hangi tedbirler alınmaktadır? Siber güvenlik önlemleri yeterli midir? Bu alanda yeni adımlar atılması planlanmakta mıdır?
  • Benzer olayların tekrarlanmaması için vatandaşların kişisel verilerinin korunmasına yönelik yeni düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır?

 

Mullaoğlu, kişisel verilerin korunmasının bir devlet sorumluluğu olduğunu belirterek, siber güvenlik ve veri koruma konusunda yeterli önlemlerin alınıp alınmadığının bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kamuoyunun konu hakkında bilgilendirilmesini ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

 

                                                                                                                     

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER