Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberVekil Hatimoğulları Oruç bakan Soylu'ya sordu:"Neden halen Gadir Hum Bayramı...

Vekil Hatimoğulları Oruç bakan Soylu’ya sordu:”Neden halen Gadir Hum Bayramı resmi dini tatil kabul edilmemiştir?

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, e bu yıl 26 Temmuz’da kutlanan Gadir Hum Bayramı’nın, Arap Alevilerinin kutsal bayramlarından biri olduğunu hatırlattı ve bu günün resmi dini tatil olmasını istedi.
Arap Alevilerinin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için Gadir Hum Bayramı’nın resmi dini tatil olarak kabul edilmesini, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bir soru önergesi ile isteyen Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, şunları sordu:
1. Bugüne kadar, biz de dahil olmak üzere, Meclis’e birçok sayıda Kanun Teklifi verilmiştir. Neden halen Gadir Hum Bayramı resmi dini tatil kabul edilmemiştir?
2. Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddesi ve Anayasa’nın din ve vicdan hürriyeti konusundaki eşitlik ilkesi gereğince de, Arap Alevilerinin en kutsal bayramı olan Gadir Hum Bayramı’nın resmi dini tatil ilan edilmesi gerekmez mi?
3. Gadir Hum Bayramı’nın resmi dini tatil ilan edilmesi için tarafınızca adım atılacak mıdır?
4. Toplumun yalnızca bir kesiminin dini gerekliliklerini yerine getirmeleri için her türlü yasal düzenleme yapılmaktayken, diğer kesimlerin bundan mahrum bırakılması, eşitlik ilkesini ihlal etmektedir. Bunu değiştirmek için adımlar atılacak mıdır?
5. Arap Alevilerinin yok sayılmaması, taleplerinin karşılanması ve kendilerini eşit yurttaş olarak hissedebilmeleri için çalışmalarınız olacak mıdır?
6. Meclis içtüzüğüne göre, soru önergeleri en geç 15 gün içinde cevaplandırılması gerekirken, Gadir Hum’un resmî tatil ilan edilmesi ile ilgili 2019 ve 2020 yıllarında verdiğimiz soru önergeleri neden cevapsız bırakılmıştır?
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER