Samandağlı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, ücretli öğretmenlerin mağduriyetine dikkat çekti. TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Oruç, ücretli öğretmenlerin coronavirüs salgını sürecinde hiçbir ödeme alamayacaklarını anımsattı.
Milletvekili Oruç, “Okulların açılmasının 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelendiğinin açıklandığı toplantıda; bu durumda ücretli öğretmenlerin durumunun ne olacağı sorusuna Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, mevzuat gereği ücretli öğretmenlerin sadece girdikleri dersler için ücret alabildiğini, bundan dolayı bir şey yapılamayacağını söylemiştir.
80 Bini Aşkın Ücretli Öğretmen Gelir Desteğinden Mahrum Bırakıldı
Korona virüs salgını ile mücadele ettiğimiz bugünlerde, 80 binin üzerinde olan ücretli öğretmen kendi tercihleri sonucu derse girmiyormuş gibi asgari geçim koşullarını sağlayacak bir gelir desteğinden mahrum bırakılmışlardır. Bu konu hakkında Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç; ‘Zaten çoğunlukla çalışırken de asgari ücretin altında gelirleri olan ‘ücretli öğretmen’ arkadaşlarımızın tüm ekonomik gelirleri ortadan kalkmıştır’ demiştir. Ayrıca Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul idarecilerinin bulunduğu WhatsApp grubuna gönderilen yazıyla ücretli öğretmenlerin maaşlarının, öğretmenlerin kendi arasında topladığı parayla ödenmesinin talep edildiği basına yansımıştır.
Bakanlık Ücretli Öğretmenlerin Mağduriyetinin Giderilmesi için Herhangi Bir Planı Hayata Geçirecek Mi?
Bu bağlamda; 1. 80 bin ücretli öğretmenin 1.5 ay boyunca gelirsiz kalmasını önlemek üzere Bakanlığınızca Mevzuatta değişikliğe gidilmesi için çalışmalar yapılacak mıdır?
2. Salgın süresince ücretli öğretmenlerin mağdur edilmesinin önüne geçmek için Bakanlık tarafından herhangi bir plan hayata geçirilecek midir?
3. “Zorunlu evde eğitim” uygulaması gereği; ücretli öğretmenlerin ve usta öğrencilerin ders ücretlerinin eksiksiz yatması sağlanacak mıdır?
4. Özel rehabilitasyon ve eğitim merkezlerinde çalışan öğretmenler ve diğer eğitim emekçileri, pandemi gerekçesi ile işten çıkarılma veya maaş indirimi tehdidi altındadırlar. Bu eğitim emekçilerinin de, özellikle bu süreçte, iş ve ücret güvencesine sahip olmaları sağlanacak mıdır?
Kadrolu İstihdam için Bakanlığın Çalışmaları Olacak Mı?
5. Eğitim emekçilerinin kadrolu, sözleşmeli, ücretli gibi ayrımlarına ortadan kaldırmak ve tamamı için güvenceli, kadrolu istihdamı sağlamak üzere Bakanlık tarafından yürütülecek çalışmalar olacak mıdır?
6. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim emekçileriyle, sendikalar ve alandaki meslek örgütleriyle iletişim kanalları kurarak, talep ve önerilerini dikkate alan bir çalışma yürütmeyi hedeflemekte midir?
7. Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul idarecilerinin bulunduğu WhatsApp grubuna gönderilen yazıyla ücretli öğretmenlerin maaşlarının, öğretmenlerin kendi arasında topladığı parayla ödenmesinin talep edildiği iddiası doğru mudur? Bakanlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla ücretli öğretmenlerin mağduriyetini bu şekilde mi çözmeyi planlamaktadır?