Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelVekil Topal Öğretmenlerin Güvenliği için yasa önerdi

Vekil Topal Öğretmenlerin Güvenliği için yasa önerdi

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, öğretmenlere yönelik şiddete dikkat çekerek, eğitim-öğretimde bu olumsuzluk ortadan kaldırılmadıkça eğitimde çıtanın yükselemeyeceğini savundu. Serkan Topal, bu konuda TBMM’ye bir kanun teklifi sundu. Milletvekili Serkan Topal, yasa teklifinde şunları dile getirdi:
“Öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliklerini sağlamaktan sorumlu olan siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın can güvenliğini sağlayamamaktadır. Öğretmenlere yönelik şiddet olayları basit adli olaylarla eş tutulmamalıdır. Öğretmenler ne kadar güvende olursa eğitim ortamları o kadar özgürleşecektir. Eğitim ve bilim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi amacı ile TCK’da değişikliğe gidilmesi hususunda Kanun teklifi verilmiştir.”
Milletvekili Serkan Topal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde gerekçe şöyle anlatıldı:
“Sosyal değerler, toplumda, fertler arasında ortak duygu, düşünce, amaç ve davranış bütünlüğü meydana getiren birleştirici ve kaynaştırıcı faktörlerdir. Bu değerler, toplum tarafından desteklendiği, yaşatıldığı ve geliştirilerek yeni nesillere aktarıldığı sürece birleştirici özelliğini muhafaza eder. Toplumun ortak değer sisteminin zayıflaması, çözülmesi ya da bu değerlerin bozulması toplumu tahrip eder ve milli bütünlüğü zedeler. Öğretmenlerin toplumdaki değerini, başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır.” sözleri açıkça göstermektedir.
Ülkemizde, ekonomik ve sosyal sorunların tetiklediği sosyal bozulmalar nedeniyle fiziksel ve psikolojik şiddet olaylarında önemli bir artış görülmektedir ve ne yazık ki geleceğimizin mimarı öğretmenler de bu şiddetten doğrudan ve dolaylı olarak etkilenmektedir. Öğretmenlere yönelik fiziksel, psikolojik ya da sözel saldırı olayları dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Okullarda, sınıflarda ve kimi zaman okul dışında öğretmenlere dönük saldırılar fiziksel şiddet, sözlü taciz ve psikolojik baskı gibi çeşitli şekillerde gerçekleşmektedir. Öğretmenlerin karşılaştıkları şiddet, psikolojik yıpranma mesleki heyecanlarını yitirmelerine ve mesleği uzun süre sürdürme idealini kaybetmelerine neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu durum doğrudan ya da dolaylı yoldan eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemektedir. Yaşanan şiddet olayları öğretmenlerde panik hali ve stres yaratmakta, öğretim kalitesinin düşmesi riskini doğurmaktadır. Şiddete uğrayan öğretmenlerin de giderek yalnızlaştığı, maruz kaldığı muameleden utanç duyarak gizleme eğilimine girdiği, benzer olayları yaşamama adına disiplinden ve akademik hedeflerden vaz geçebildiği gözlemlenmektedir.
Ülkemizde halen öğretmenlere duyulan güven, eğitim sistemine duyulan güvenin üzerindedir. Öğretmen çocuğun öğrenmesinde, kişiliğinin gelişiminde ve mutlu olmasında en önemli aktörlerden biridir. Öğretmen eğitim sisteminin ana ve vazgeçilmez unsurudur. Gelecek nesillerimizin istendik şekilde yetiştirilmesinde öğretmenin rolü büyüktür. Öğretmene yönelen şiddet olaylarının, cezasız kalması nedeniyle giderek artan şiddet; öğrencilerimizi de mağdur etmektedir. Caydırıcı cezadan muaf bu eylemler öğretmenin okul ortamındaki otoritesini azaltmakta, eğitim kalitesini düşürmekte, akademik başarıyı geriletmektedir. Bu kanun teklifi yalnızca öğretmenlerin değil eğitim hizmeti alan öğrencilerin de güvenliğini arttıracaktır.
Öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliğini sağlamaktan sorumlu olan siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın can güvenliğini sağlayamamaktadır. Öğretmenlere yönelik şiddet olayları basit adli olaylarla eş tutulmamalıdır. Öğretmenler ne kadar güvende olursa eğitim ortamları o kadar özgürleşecektir. Eğitim ve bilim çalışanlarına yönelik şiddet olayların önüne geçilebilmesi amacı ile TCK’ya ilgili maddenin eklenmesi amaçlanmaktadır.”
Kanun teklifinin 1.maddesinde de, “Eğitim ve bilim çalışanlarına yönelik şiddet ve tehdit olaylarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır” denild

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER