İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 10 Ocak 2025 tarihli ve 180/2025-1 sayılı sirkülerle deprem bölgelerindeki vergi mükelleflerine yönelik belirlenen yeni uygulamaların ardından, TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu. Çirkin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu önergesinde, bölgedeki vergi mükelleflerinin yaşadığı sorunlara ve ekonomik kaygılara dikkat çekti.
-Öne Çıkan Sorular ve Kaygılar-
Depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan vergi mükellefleri için belirlenen mübcir sebep hali süresinin belirli şartlar altında 31 Mayıs 2025’e kadar uzatılmasına karşın, bu haktan sadece KDV beyannamesinde 2.500.000 TL altında işlemi olan mükelleflerin yararlandığı belirtiliyor. Bu uygulamanın bölgedeki ticari ve ekonomik faaliyetin canlanmasını engelleyebileceği ifade ediliyor.
Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, aşağıdaki sorulara yanıt verilmesini talep etti:
1. Deprem bölgelerinde KDV beyannamesinde teslim ve hizmetlerinin karşılığı 2.500.000 TL altında olan kaç vergi mükellefi mübcir sebep halinden yararlanmıştır?
2. Deprem bölgesinde ticari ve ekonomik faaliyetler ciddi zarar görmüşken, mübcir sebep hali uygulamasının KDV beyannamesinde 2.500.000 TL altında olan mükelleflerle sınırlı tutulmasının gerekçesi nedir?
3. Sirkülerle mübcir sebep hali uzatılmayan mükelleflerin borçlarını faizsiz olarak 24 aya kadar taksitlendirebileceği belirtilmiş olmasına rağmen, Vergi Daireleri’nin bu uygulamayı bazı mükellefler için reddettiği iddiası doğru mudur?
4. Eğer bu iddia doğruysa, her vergi dairesinin farklı taksitlendirme uygulaması yapmasının sebebi nedir?
5. 6183 Sayılı Kanunun 48. Maddesine göre “gerekli şartları taşımak kaydı” ibaresinin “teminat alınmak kaydıyla” şeklinde yorumlanması, depremde evini ve işyeri kaybeden mükelleflerin teminat göstermesini imkansız hale getirmektedir. Bakanlık bu durumda ne gibi bir çözüm öngörmektedir?
6. Deprem bölgelerindeki ekonomik ve sosyal normalleşmenin henüz gerçekleşmediği göz önüne alındığında, bölge genelinde faaliyet gösteren tüm vergi mükelleflerinin SGK primi dahil kesinleşmiş vergi borçlarının 36 aya kadar şartsız taksitlendirilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?
-Deprem Bölgelerindeki Ekonomik Hayat Canlanacak mı?-
Deprem bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin ayakta kalması için devlete büyük sorumluluklar düşüyor. Vergi mükelleflerinin ve işletmelerin yaşadığı ekonomik kayıpların giderilmesi ve finansal yüklerin hafifletilmesi, bölge ekonomisinin yeniden canlanması için kritik bir adım olarak görülüyor.
Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’in TBMM gündemine taşıdığı bu konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vereceği yanıt merakla bekleniyor.