Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelVERTİGO, BAŞINIZI DÖNDÜRMESİN!

VERTİGO, BAŞINIZI DÖNDÜRMESİN!

İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, ‘Baş dönmesi’ olarak bilinen vertigonun, önlem alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, baş dönmesi veya denge problemi olan kişilerin detaylı muayene olmaları konusunda uyarıda bulundu.

KBB Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, “Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen Vertigo; beyin, kalp ve damar hastalıkları dâhil, birçok nedenden kaynaklanabilir. Ancak sorun, büyük oranda iç kulaktan kaynaklanır. Vertigo, daha çok baş dönmesi olarak bilinir ve kişide gerçek bir rotasyonel dönmeyi betimler. Vertigo denen gerçek, baş dönmesi tarif edildiğinde genellikle bulantı ve kusma da vardır. Dengenin sağlanması hala tam olarak çözülememiş, çok karmaşık ve çok fazla organın rol oynadığı bir durumdur. Vertigo hastalığında rol oynayan organ ve sistemler arasında; beyin, omurilik, iç kulak, gözler, eklem ve kaslar olabilir. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık baş dönmesi ile birlikte, o organa ait diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

 

“Vertigoların yüzde 70’ikulaktan kaynaklanır”

Vertigo hastalığının tanısı için, detaylı muayene gerektiğini ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Gökpınar, “Tüm gerçek vertigoların yüzde 70’inden sorumlu olan organ kulaktır. Meniere hastalığı, pozisyonel vertigo, kulağın akıntılı kronik hastalıkları, işitme kaybı ile giden kulak hastalıkları, viral bir enfeksiyon sonrası denge sinirinin etkilenmesine bağlı kulak hastalıkları, ileri derecede damar tıkanıklığı yaşayan insanlarda oluşan iç kulağa daha az kan gitme durumu, bazen iç kulaktaki zarların yırtılmasına bağlı vertigo atakları oluşabilir. Baş dönmesi şikâyeti olan hastalar, KBB hekimine başvurduğunda detaylı muayene edildikten sonra işitme ve denge testleri yapılır. Gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Hastalık kulaktan kaynaklanıyorsa, bazen ilaç, bazen de pozisyonel düzeltme manevraları yapılarak hasta sağlığına kavuşturulur. Çok nadiren ameliyat gerektirir” dedi.

 

“En sık rastlanan vertigo, pozisyonel vertigo”

Hastalarda en sık rastlanan pozisyonel vertigo hakkında açıklamada bulunan Op. Dr. Serkan Gökpınar, “Pozisyonel vertigo; iyi karakterli, zaman zaman gelip geçici, belli pozisyonlarda ortaya çıkan ve birkaç saniye süren baş dönmesi olarak tanımlanıyor. Tedavisi, özgün manevralar ile yapılıyor. Bu manevrayı takip eden gün kontrol edilen hastaların iyileşme oranı yüzde 98’e ulaşıyor. Manevra sonrasında da genellikle baş dönmesine yönelik ilaç kullanma tercih edilmiyor. Hastanın manevra sonrasında başının hafif yükseltilmesi, hastalık belirlenen tarafa dönerek bir hafta yatılmaması öneriliyor” açıklamasında bulundu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER