Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelYargıda Güven Önemli

Yargıda Güven Önemli

 
Farklı şehirlerde görev yapan Hataylı hakim ve savcılar İskenderun’da kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. HSYK üyelerinin de bulunduğu toplantıda yargının bugünkü durumu ve istinat mahkemeleri konusu gündeme geldi.

Yelken Kulübü’nde kahvaltılı toplantıya yurdun çeşitli yerlerinde görev yapan Hataylı hakimler, savcılar ve HSYK üyeleri katıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Gökhan Köseoğlu, Hataylı yargı mensuplarının geleneksel hale gelen buluşmalarının üçüncüsünü bayramın son günü gerçekleştirdiklerini belirtti.

GÜVENİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANLATACAĞIZ

Yargıtay Daire Başkanı İlmettin Köklü, yargının son zamanlarda hızlı bir süreçten geçtiğini belirterek,” Birkaç aydır bölge adli mahkemelerinin kuruluşu ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor. Yeni atamalar yapıldı tabi yüksek mahkemelerde azalma söz konusu. Tabi bu süreç içerisinde yargının bir takım sorunları var bunu hepimiz biliyoruz. Bu sorunları aşma konusunda biz yargı mensuplarına çok büyük görevler düşüyor. Ülkenin her yanında bu görevinizi yaparken vatandaşlara vereceğiniz güven duygusuyla, yargının bu işi ne kadar düzgün yaptığını, ne kadar iyi yaptığını. Güvenin ne kadar çok önemli olduğunu, olması gerektiğini göstereceğiz. Benim sizlere önerim bu. Göreviniz nerede olursa olsun her zaman hukukun üstünlüğüne dayalı olarak en iyi şekilde yapmanızı öneriyorum.” dedi.

BİR ARADA OLMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Arkadaşlarla bir gelenek oluşturuldu diyen HSYK 1. Daire üyesi Mehmet Durgun, “üç yıldan beri arkadaşlarımızın organize ettiği kahvaltılarla bundan sonrada devam edecek. Meslektaşlarımızın bir arada olması birbirlerini tanıması, sıcak iletişim kurmaları bizler için çok önemli.” olduğunu konuşmasında ifade etti.

MİLLETİN HAK ETTİĞİ YARGI HİZMETİNİ EN ADİL VE VERİMLİ ŞEKİLDE SUNARIZ

HSYK Genel Sekreter yardımcısı Serdar Mutta, Son birkaç yıldır yargı camiasında, yargı tarihinde olmayan, olmaması gereken süreçten geçildiğine dikkat çekerek,” Ümit ediyorum ki akli selim bir şekilde, bu sıkıntıları biran önce aşarız. Milletimizin hak ettiği yargı hizmetini en adil ve en verimli şekilde sunarız.” dedi.

Mutta, 2014 yılı içerisinde HSYK kanunu değişmesiyle birlikte yeni bir sürece girildiğini sözlerinde belirerek şunları söyledi:

“ Ben hiç hayırlı olmadığını düşünmekle birlikte 2010 Anayasa değişikliğinden sonra bu seçim sürecine dahil oldum. Bu süreç devam ediyor. İlk başlayan personel ben olmuştum. O süreci hatırlamak istemiyorum. Bir haftada 7 kilo verdim. O süreç devam ediyor.

2004 yılında çıkan istinaf mahkemeleri kanunu, bana göre uygulanmamak üzere çıkan kanundu, Gele gele bizlerin çalıştığı döneme geldi. İstinaf mahkemelerini faaliyete geçiriyoruz ki 20 Temmuz tarihi itibari ile dosya almaya başlayacaklar. Bunun planlaması çok zor oldu. Bin yüz küsür meslektaşımızı, heyetimiz istinaf mahkemelerine atamış oldu. Bunun la birlikte yüksek mahkemelerde de bir değişim söz konusu Yargıtay ve Danıştay yasası meclisten geçti. En kısa sürede Resmi gazetede ilan edildikten sonra seçimlerini beraberce heyetimiz olarak, seçici kurul olarak bu işi sonuçlandıracağız inşallah yeni bir dönem başlayacak. İnşallah memleketimiz için bu faydalı bir süreç olur.”

TÜRK YARGI TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

İstinaf mahkemelerini başarıya ulaştırabilirsek, Türk yargı tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak ve çok önemli bir hizmet olacağını düşünüyorum diyen Mutta şöyle devam etti:

“Bölgesel Yargıtaylar, Danıştaylar oluşmasıyla birlikte ki idari yargıda kısmen bölge istinaf uygulaması vardı. Yeni konsepti de oda 20 Temmuz itibari ile oda başlayacak. Başarıya ulaşırsak milletimiz için iyi bir hizmet olacak. Eğer başarıya ulaşamazsak, onu düşünmek bile istemiyoruz, işler çıkmaza girecek gibi görünüyor. Ben başarıya ulaşacağını düşünüyorum. Tabi ki meslektaşlarımızın da bu işi sahiplenmesiyle birlikte bu işin başarıya ulaşacağını ümit ediyorum. Biz bu işin başarıya ulaşması için heyet olarak, burada çok fazla konuşmak istemiyorum. Ancak, çok ciddi çaba sarf ettiğimizi bilmenizi istiyorum.

Yerel mahkemelerde ciddi bir boşluk doğdu. Özellikle Gaziantep, Urfa gibi buraları da desteklemeye çalıştık.

Güneydoğuda Doğu Anadolu’da yargısal anlamda sıkıntıları da aştıktan sonra ben Türk yargı tarihi itibari ile önümüzde çok büyük sıkıntının kalacağını düşünmüyorum. Yine şuanda 2017’nin sonuna kadar üç binin üzerinde meslektaşımız kura çekmiş olacak. Özellikle bu sene birinci ve ikinci bölge kura ile gönderdiğimiz arkadaşlardan bir eksilme var. Bunları adli yargı için konuşuyorum. 240 kişilik zannediyorum Ağustos ve Eylül başında mülakatları biterek kura çekerler. Bu da ihtiyacımızı gidermeyecek. Ama asıl olan Ocak itibari ile süreleri biten zannediyorum 1060 arkadaşımız mesleğe dahil olduktan sonra tüm Türkiye’de sayı itibari ile hiçbir sıkıntımız kalmayacak. 2017 yılında da fazla fazla meslektaş vereceğiz. “

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER