Çarşamba, Eylül 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaYıkım ekiplerine karşı mücadele veriliyor

Yıkım ekiplerine karşı mücadele veriliyor

Antakya ilçesi Üzümdalı mahallesinde yaşayanlar yıkım ekiplerine karşı mücadele veriyor. Ailelerinden kalma evlerinde yaşamak isteyenler, evsiz kalırlarsa gidecek yerleri olmadığını belirtiyor.

‘EVİM YIKILINCA BİR HAKKIM DA OLMAYACAK’

Üzümdalı, Reyhanlı yolu üzerinde şehir merkezine uzak bir mahalle. Depremde çok fazla yıkım olmayan mahallede, iki-üç katlı bahçeli evler var.  Buradaki evlerin çoğunun ya tapusu yok ya da 10-150 kişilik hisseli tapu şeklinde. Sadece Üzümdalı da değil civarda 50’ye yakın benzer tapulu mahalle var. Evler yıkılırsa yaklaşık 10 bin kişi bu durumdan  etkilenecek. Mahallede salı günü ‘Rezerv Alana Hayır Platformu’ bir toplantı düzenledi. Mahalleliler, toplantıda yaşadıkları durumu anlattı.

Üzümdalı Mahallesi’nde yaşayan Erdal Kanat, depremin ilk aylarında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) genç bir görevlinin geldiğini, evine ağır hasar raporu verdiğini belirtti. İtiraz ettikten sonra orta hasara döndüğünü söyleyen Kanat, “Burası dedelerimizden kalma, babalarımız almış. O dönem satın alırken dedelerimize tapu vermemişler. Şimdi evimizi yıkmak istiyorlar. Tapu da vermiyor bana. Evim yıkılınca burada bir hakkım da olmayacak” dedi.

‘SEÇİMDE EL AYAK ÖPENLER ŞİMDİ ORTADA YOK’

Erdal Kanat’ın evi avlulu, damlı genişçe bir ev. Depremden önce engelli eşiyle beraber yaşarken, deprem sonrası evine oğlu, gelini, torunları geldi. Dört aile bir arada yaşıyorlar. Kanat ailesinin evlerinin yıkılması halinde gidecek yerleri yok, “Çoluk çocuk sokakta kalacağız” diyorlar.

Erdal Kanat, depremden sonra bir süre evin karşısındaki parka çadır kurarak yaşadı. ‘Kötü görüntü’ diye çadırının söküldüğünü vurgulayan Kanat: “Belediye başkanına, milletvekillerine sesleniyorum. Seçim zamanı burada el ayak öptüler, şimdi kime gitsem kapılar yüzümüze kapatılıyor. Kimse bize yardımcı olmuyor. Mehmet Öntürk, AK Parti geldi bizden oy istedi, verdik. Şimdi yüzümüze bakmıyorlar, evlerimizi yıkıyorlar. Hangi vicdana sığar bu” diye konuştu.

‘ÖNCE TADİLAT YAPIN DEDİLER, ŞİMDİ DE YIKIYORLAR’

Adını vermek istemeyen bir mahalleli, evinde çok büyük hasar olmadığını, evinin alt tarafındaki ambarda hasar olduğunu söyledi. Depremin ilk aylarında kimse evde yokken, eve hasar tespiti için gelen görevlilerin, ağır hasar olarak kayda geçtiğini belirten mahalleli, “Eve bakmaya geldiler ve ağır hasar kaydı verdiler. Ben yetkili kuruma gidip itiraz ettim, kurumdan dönene kadar sahadaki başka bir görevli gidip yine ağır hasar verdi. Bu sefer Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittim, bana bir doküman verdiler, mahkeme yolu açık, ‘git mahkemeye ver’ denildi. Ben de avukat tuttum, mahkemeye verdim. Altınözü Sulh Mahkemesi, mühendis gönderdi. Gezdiler evi, ‘bunda korkulacak bir şey yok, siz tadilatınızı yapın, karar 5-6 ay sürebilir’ dedi. Avukat da ‘Sizin evinizi zorla yıkamazlar, o sizin isteğinize bağlı, sen güçlendirmenizi yapın’ dedi. Ben kalıpçıyım 570 bin TL malzeme aldım, 2,5 ay evle uğraştım yaptım. İki ay sonra İdare Mahkemesi’nden bir görevli geldi ‘siz bunu nasıl yaptınız’ dedi. Biz yasa dışı bir iş yapmadık. 5-6 ay bekledik yaptık” dedi.

6 ay, 7 nüfus çadırda kaldıklarını, mecburen eve geçtiklerini vurgulayan depremzede, varını yoğunu vererek evin tadilatını yaptığına dikkat çekti.

Bir ay önce valilikten yıkım ekibinin geldiğini söyleyen mahalleli, “Yıkım ekibi evde yokken geldi, telefonla konuştum. ‘İşiniz gücünüz yok mu evimi yıkıyorsunuz’ dedim. Geçen hafta bir daha geldiler. Evim yıkılırsa gidecek yerim yok. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

‘ÜZÜMDALI’NA ORTA GELİR İÇİN TOKİ YAPILACAK’

Üzümdalı ve çevresindeki mahallelerden haberi olduğunu, oralara orta gelir seviyesinde Toplu Konut (TOKİ) yapılacağını belirten Hatay eski Baro Başkanı Cihat Açıkalın, Narlıca, Şirince gibi hisseli tapulu olanlar ya da tapusuz mahallelerde de yıkım olacağını söyledi.

Şehrin göbeği gibi Atatürk Caddesi’ne iyi, kaliteli toplu konut yapıldığını, buradaki konutların 10-15 bin civarı olacağını, burada hakkı olanın da almaya gücü yetmeyeceğini belirtti. Gücü yetmeyenler için Üzümdalı, Narlıca gibi mahallelere TOKİ yapılacağını, hak sahiplerine buralardan verileceğini sözlerine ekledi.

Şehrin merkezindeki evlerin ise maddi durumu iyi olan Hatay dışındakilere satılacağını aktaran Açıkalın, şöyle dedi: “Orta ve alt gelirli kısmı şehrin dışına itecekler. Üzümdalı, Narlıca buralarda TOKİ lazım. Evi yıkılana da nerede kalacağı söylenmiyor. Herkes başının çaresine bakacak.”

Açıkalın, tapusuz ya da hisseli tapusu olanların dava açma ve zilliyet hakkı üzerinden (bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyeti, kullanım hakkı) dava açarak, hak sahipliği talep edebileceğinin altını çizdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER