Hatay ve ilçelerinde vatandaş tarafından gerek ticari amaçlı gerekse evlerinde kullanılmak üzere yapılan nar ekşisinin geçen yıl satış fiyatı 35 ile 50 tl arası alıcı bulurken bu sene kilo fiyatı henüz netleşmedi.
Nar ekşisi yemeklere kattığı eşsiz lezzet olmanın yanı sıra şifa deposu olmasıyla da Hatay halkı tarafından çokça tüketiliyor.
Özellikle Samandağ, Kırıkhan, Hassa, Yayladağı, Altınözü başta olmak üzere özellikle yaylalarda yetişen dalında çatlayan narlar, nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor.
Hataylılar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinde sofralarda kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Yapımı son derece zahmetli olan işlemde 15 kilo nardan 1 kilo nar ekşisi üretiliyor. Nar üreticilerinden Sihem (Sumayta) DEMİR, nar ekşisi yapımının çok zahmetli olduğunu belirterek şöyle dedi:
NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIR?
“Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri ayrılır. Taneler daha sonra temiz bir çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, çiğnenip suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.”
HATAY’IN ORGANİK NAR EKŞİSİ
Hatay’ın nar ekşisinin en önemli özelliği doğal olması hiçbir katkı maddesinin bulunmaması. Tüm bunlar nar ekşisini son derece lezzetli hale getiriyor ve şifa kaynağı olarak da tüketiliyor. Nar ekşisinin astım ve şeker hastalığına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca, nar kabuğu da boya sanayi ile kozmetik sanayinde kullanılıyor.