Önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda söz alan ve Hatay ilindeki zeytin üreticilerinin sorunlarını gündeme taşıyan, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, zeytinyağı üretiminde oluşan atıklara işaret etti, ‘Bakanlık Desteği’ talep etti.
0,8 milyon hektar zeytin arazisinde toplam 95 milyon zeytin ağacına sahip Türkiye’deki üretim gücünün önemli bir kısmını elinde bulunduran Hatay adına sektörün sorunlarını gündeme taşıyan isim, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal oldu.
Önceki gün konuya ilişkin söz alan Serkan Topal, Hatay’ın toplam içindeki zeytin ağacı varlığına işaret etti ve bu alandaki üretim gücünün altını çizdi. Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrı yapan ve üreticilere destek olunması gerektiğini söyleyen Topal, şöyle konuştu:
“Sayın Hükûmet yetkilileri, Hatay ilimizin zeytin üreticileri yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle oldukça fazla problemler yaşamaktadır. Türkiye toplam zeytin ağacı varlığının yüzde 9’una sahip olan Hatay ilimiz, zeytin ağacı sayısı bakımından iller arasında 5’inci sıradadır. Ancak, zeytinyağı üretiminde oluşan atıkların çevreye olan zararlarının hafifletilmesi, ortadan kaldırılması, hatta atıkların ekonomiye geri kazandırılması üreticileri, işletmeleri ve çevreyi verdiği zarardan etkilenen herkesi yakından ilgilendirmektedir. Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, atıkların çevreye zararlarının önlenmesi için üreticilere maddi destek sağlanmasının yerinde olacağını düşünmekteyim, bunun için gereğinin yapılmasını talep etmekteyim.”
-ZEYTİNYAĞI ATIK/ARTIKLARI-
Zeytinyağı üretimi sonucunda sıvı ve katı olmak üzere iki tip atık/artık oluşmaktadır. Bunlardan sıvı atıklar, karasu (dekantasyon ve seperatör atıksuyu) ve yıkama suyu olarak ayrılmaktadır. Yıkama sularının ve seperatör atıksularının kirletici özelliği düşükken, dekantasyon atıksularınınki çok yüksektir. Diğer taraftan, zeytinlerin sıkılmasından sonra arta kalan çekirdek, kabuk ve posa, pirinayı oluşturmaktadır.